Çoğunlukla şans bambusu, Çin su bambusu, kıvırcık bambu veya merhamet tanrıçası bitkisi olarak bilinen Dracaena Sanderiana, Asparagaceae ailesine üye çok yıllık çiçekli bitkilerin bir çeşidi olarak sınıflandırılmaktadır. Orta Afrika kökenli olan Lucky Bamboo, şu anda Hindistan’ın bazı yerlerinde en çok tercih edilen ev bitkilerinden biridir. Şanslı bambu bitkileri Feng Shui kültüründe büyük bir rol oynamıştır ve bu sayede oldukça ilgi çekmektedir. Çin kültürüne göre, bu bitkilerin birbirine bağlı adet sayısıyla ilişkili olarak farklı anlamları bulunmaktadır. Şans bambusunun her ne kadar bambu olduğu düşünülse ve sapları gerçek bambulara benzese de tamamen farklı bir tür olan Dracaena familyasına aittir. Bu yazımızda şans bambusu nasıl yetiştirilir, özellikleri nelerdir ve bakımı nasıl yapılır gibi sorularının cevabını bulabilirsiniz.
Şans Bambusu Nedir?
Orta Afrika’da ortaya çıkan ve bütün tüm dünyada popülerleşen bambu hem görünümü hem de kolay yetiştirilebilmesiyle evlerde en fazla tercih edilen bitkilerin başında yer almaktadır. Yetiştirildiği eve bolluk ve bereket getirdiğine inanılan şans bambusu, aslında orijinal bambu familyasının bir üyesi değildir. Fakat bambuya benzediği için şans bambusu ismiyle anılmaktadır. Tek veya birkaç tane bambu dalının birleştirilmesiyle yetiştirilmektedir. Kusursuz bir görünüme sahip olan şans bambusu, çoğunlukla evlerde dekoratif amaçla tercih edilmektedir. Şans bambusu hem suda hem de toprakta kolaylıkla bakılmaktadır.
Şans Bambusu Ne Anlama Gelmektedir?
Şans bambusu, diğer saksı bitkileri gibi toprak ve bakıma fazla ihtiyaç duymamaktadır. Evlerde, vazoda yalnızca büyük çakıl taşları ve içme suyu ile uzun seneler boyunca dayanıklı bir biçimde yaşayabilmektedirler. Hem görünümü ile hem de içerdiği enerji dengeleme amacından ötürü, hediye olarak satın alınan bir bitki çeşididir. Günümüzde negatif enerjiden ve yoğun iş stresinden kurtulmak amacıyla bu bitki türü tercih edilmektedir. Evde veya ofis alanında bakımı basit olan ve toprağa ihtiyaç duymayan bu dayanıklı bitki ile ortama pozitif enerji yaymak mümkün hale gelmektedir. Adet sayısına göre tercih edilen şans bambusu anlamı farklılık göstermektedir. İki bambu sevgi ve aşkı, üç veya beş bambu mutluluğu ve sevinci, beş veya yedi bambu sağlığı, sekiz bambu serveti, dokuz bambu güzel bir geleceği ve 21 bambu iyi bir gelecek ve şansların en büyüğü anlamına gelmektedir. Bu anlamlara göre şekillenen bambu anlamlarında dört sayısı kadar şans bambusu kimseye hediye edilmez. Çünkü dört sayısı Çin kültüründe ölüm anlamına gelir ve kötü şansın temsilcisi olan dört sayısı ile kimseye bir şey hediye edilmez.
Şans Bambusunun Kökeni Neresidir?
Şans bambuları çoğunlukla kıyı Batı Afrika’dan çiçek üreten bir bitki çeşidi olan Dracaena braunii ile aynı bitki sanılmaktadır. Ancak Dracaena braunii Lucky Bamboo kadar uzun boya sahip değildir ve yaprakları birbirinden farklı yapıya sahiptir. Çinliler Şans bambusunu “fu gui zhu” olarak adlandırırlar; “fu” şans ve servet anlamına gelir, “gui” güç ve onurdur ve “zhu” ise bambu anlamına geldiğinden dolayı bu şekilde anılmaktadır. Şans bambusunu evinizin güneydoğu köşesinde konumlandırdığınızda, refah ve zenginlik getireceklerine dair bir inanış vardır. Ayrıca, bambuları doğu köşesine koymanız bütün aile üyelerinin sağlıkla kutsanması anlamına gelmektedir. Çoğunlukla yağmur ormanlarında yetişirler ve Orta Afrika’nın tropikal iklimlerine ve Güneydoğu Asya bölgelerinde yetişmeye uygun bitkilerdir. Şans bambusu, MÖ dokuzuncu yüzyıla kadar dayanan eski bir Çin felsefesi olan Feng Shui’ye ait bir kökeni vardır ve bu sebeple geleneksel olarak iyi şans, sevgi, sağlık ve zenginliğe teşvik etmek amacıyla hediye olarak tercih edilmektedir.
Şans Bambusunun Özellikleri Nelerdir?
Lucky Bamboo oldukça küçük yapıya sahip bir bitkidir, fakat yüksekliği yaklaşık 100 cm’e kadar ulaşabilir. Şans bambularının şekillerinde herhangi bir farklılık olmadan doğal olarak düz biçimde büyür. Kıvrılmış saplı seçenekleri çoğunlukla profesyonel yetiştiriciler tarafından şekillendirilmektedir. Şans bambuların etli saplarında 23 cm uzunluğa kadar gelişebilen grimsi yeşil renkte hafifçe bükülmüş yaprakları bulunmaktadır. Şans bambularının çiçek açmaları birkaç yıl zaman alabilir. Şans bambusunun insanlar üzerinde toksik etkileri yoktur, fakat yaprakları yutulduğu takdirde kediler ve köpekler için oldukça zehirli bir etkiye sahip olabilirler. Şans bambusu yaprak dökmeyen bir bitkidir ve oval ya da mızrak şeklinde yapraklara sahiptir.
Şans Bambusu Satın Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Şans bambusu bitkisinin bakımı çok zor değildir, ancak sağlıksız bir bambu tercih ettiğinizde ölme olasılığı daha fazladır. Şans bambusu satın alırken canlı yeşil bir renge sahip olmasına özen göstermelisiniz. Şans bambusu bitkisinin büyüklüğü çok önemli değildir, genellikle oldukça küçük boyutlarda satışa sunulmaktadır. Satın alırken solma ve leke içermeyen düz yeşil renkte bambuları tercih etmelisiniz. Şans bambusunun sapları tabandan en üst kısma kadar tutarlı bir renge sahip olmalıdır. Ayrıca bambunun yapraklarında herhangi bir kararma, esmerleşme olmamalıdır. Şans bambusu diğer çiçekli bitkiler gibi bir kokuya sahip değildir. Ancak ideal şekilde sulanmadıysa bakteri üreyebilir ve farklı bir kokuya sahip olabilir. Bu sebeple satın alırken kokularına dikkat etmeniz gerekmektedir.
Şans Bambusu Nasıl Yetiştirilir?
Şans bambusu yetiştirilmesi ve büyütülmesi oldukça kolay olan bir bitki türüdür. Bilimsel adı Drecaena Senderiana olan şans bambuları, oldukça dayanıklı yapılarıyla her türlü ortama uyum sağlayan ve sizi bakımı konusunda üzmeyen bitkilerden birisidir. Gerçekte bambu familyasında yer almamaktadır fakat yapısı ve benzerliği nedeniyle bu şekilde adlandırılmaktadır. Şans bambusu hem suda hem de toprakta yetiştirilebilme seçeneklerine sahiptir. Dekoratif görünümü sayesinde kullanacağınız alanlara güzel estetik bir görüntü katacaktır. Şans bambusu hava sıcaklığı olarak çok soğuklara dayanıklı değildir bu nedenle ılık mekanları sevmektedir. Ilık oda sıcaklığı yetiştirilmesi için en uygun koşulları sağlayacaktır. Şans bambusu tercih ederken yapraklarının ve dallarının koyu yeşil olmasına dikkat etmelisiniz ve azda olsa köklenmiş olan seçenekleri satın almalısınız.
Şans Bambusunun Suda ve Toprakta Bakımı Nasıldır?
Şans bambunuza suda bakacaksanız uygun bir saksıda çakıl taşları ile dik durmasını sağlamanız oldukça önemlidir. Suda bakacağınız şans bambusunun köklerinin tabanını kapsayacak kadar yeterli miktarda su eklemeli, çürümeyi engellemek için haftada 1 defa suyunu değiştirmelisiniz. Ayrıca bakacağınız saksı içini ve çakılları belirli dönemlerde yıkamanız, bitkinizin daha uzun ömürlü olmasına yardımcı olacaktır. Şans bambusu için gübreleme işlemini periyodik olarak ayda bir defa olmak koşuluyla az miktarda yapmanız gerekir. Toprakta bakacağınız şans bambusu fazla suya gerek duymaz. Bu sebeple haftada 1 defa sulama yapmanız bitki için yeterli olacaktır. Şans bambusunun toprağının ne çok kuru ne de çok nemli olmamasına dikkat etmeniz gerekir.
Şans Bambusunun Bakımı Nasıl Yapılır?
Şans bambusunun mümkün olduğu kadar uzun süre büyümesini sağlamak için birtakım bakım ipuçları bulunmaktadır. İlk olarak şans bambusunun bulunduğu kabı birkaç ayda bir temizlemeli ve yosun oluşumunu engellemek için ise haftada suyunu değiştirmelisiniz. Şans bambusunun bakımı için önemli tüyolardan biri de bol miktarda güneşli ortamlara yerleştirmenizdir. Şans bambusu, loş ortamlarda pek fazla gelişim gösterememektedir. Bu sebeple bambunuz parlak ışığa sahip bir ortamda daha iyi büyüyecektir. Fakat bu bitkinizin tam ve doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duyduğu anlamına gelmez, onu aydınlık bir odada tutmanız uzun ömürlü olmasına destek olacaktır. Şans bambusu toprakta veya suda bakım sağlayabileceğiniz bir bitkidir. Bambunuzu suda yetiştiriyorsanız, bambunun köklerini nemli ve sağlıklı tutmak için en iyi sulama işlemini filtrelenmiş veya damıtılmış su ile sağlayabilir. Bitkinizi gelişimi artırmak için her zaman temiz su kullanmanız gerekmektedir. Bambunuz bulunduğu kabın boyunu aşarsa, onu yetişebileceği farklı bir kaba aktarmalısınız. Eğer toprakta bir bambu yetiştiriyorsanız yavaşça toprağı kazıp, yeni saksıya aktarmadan önce çakılları yıkamalısınız. Daha sonra bambu bitkisini dikerken, köklerin tamamen örtüldüğünden emin olup üzerine çakıl taşlarını dikkatlice yerleştirebilirsiniz. Suda bir bambu yetiştiriyorsanız aktaracağınız kabın su seviyesinin kökleri kaplayacak kadar yüksek tutmalısınız, fakat bambu saplarının ıslanmamasına dikkat etmelisiniz. Şans bambusuna toprakta bakıyorsanız, saksının iyi bir drenaja sahip olduğuna dikkat etmelisiniz. Şans bambusu nemli toprağı sever, fakat toprağa çok fazla su dökmek bitkinin gelişmesini olumsuz şekilde etkileyebilir. Son olarak sulama işlemini yaparken toprağın kuru olup olmadığını kontrol ederek sulamanız gerekmektedir.
Şans Bambusu İçin En Uygun Özelliklere Sahip Toprak Hangisidir?
Şans bambusunu toprakta yetiştirecekseniz en ideal özelliklere sahip toprak yapısı iri çakıllarla karışık hazır satılan yeşil bitkiler için torf toprağıdır. Tercih edeceğiniz toprağın bol havadar ve süzek toprak olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer şans bambunuz suda yaşamaya adapte olmuşsa toprağa geçirmeden bakımına devam edebilirsiniz.
Şans Bambusu Nasıl Sulanmalıdır?
Şans bambularının sulanma işlemi oldukça kolaydır. Şans bambuları en az 2,5 cm su bulunduran basit bir vazoda yetişebilen ve oldukça az bakıma ihtiyaç duyan bitkilerdir. Sulama yaparken en dikkat etmeniz gereken unsur kullandığınız suyun kalitesidir. Şans bambuları çoğunlukla musluk suyunda bulunan klor ve diğer kimyasallar sebebiyle iyi bir gelişim gösteremezler. Bu bitkiler için yalnızca şişelenmiş veya damıtılmış su tercih etmeniz gerekmektedir. Ayrıyeten, bir gün süresince dışarıda bırakılan musluk suyu da kullanım için uygun olacaktır. En iyi gelişme hijyen için, suyunu haftada bir kez değiştirmeniz gerekmektedir. Şans bambusunu toprakta yetiştiriyorsanız genellikle nemli toprağı sevmektedirler. Toprağın kurumasını engellemek için bitkilerinizi düzenli olarak sulamanız gerekir, fakat aşırıya kaçmamaya dikkat etmelisiniz. Şans bambusu nemli ortamlarda yetiştiği için düzenli aralıklarla su spreyi ile yaprakları sulamanız gerekir.
Şans Bambusu Nasıl Güneş Almalıdır?
Şans bambusu direkt olarak güneş ışığı almayı sevmemektedir. Şans bambusunun sevdiği ışık normal aydınlık mekanlardır. Tercih edeceğiniz alanda güzel bir vazo içerisinde dekoratif olarak bir masa veya rafa yerleştirebilirsiniz. Yerleştireceğiniz alanda direkt güneş ışığı almadığı süreci ne kadar çok aydınlık ortam olursa o kadar fazla yapraklanıp büyüyecektir. Çok loş ve karanlık alanlarda büyümesi durma seviyesine gelebilir.
Şans Bambusu Çoğaltma İşlemi Nasıl Yapılır?
Şans bambusunu çoğaltmanın en basit metodu dallarının yanlarında uzayan yeni dallardan keserek aynı suyun içine yerleştirip bakımına devam etmektir. Yeni kestiğiniz dalları suyun içerisinde bir süre sonra köklenmeye başlayacaktır. Kestiğiniz dalların köklenmeleri için ekstra bir efor harcamanız gerekmez.
Şans Bambusu Yetiştirirken Uzak Durmanız Gereken Hatalar Nelerdir?
Şans bambusu yetiştirirken kesinlikle bitkiyi direkt güneş ışığı alan bir yere yerleştirmemeniz gerekmektedir. Ilık iklimi seven şans bambusunu soğuk odada bakmamalısınız. Şans bambusu için en uygun koşul oda sıcaklığıdır. Şans bambusunun köklerini kesinlikle uzun süreli suyun dışında bırakmamanız gerekmektedir.
Şans Bambusu Hastalıkları Nelerdir?
Genel olarak, şans bambusunun tamamen yeşil olmalı gerekir. Yaprakların veya sapların sararmaya başladığını fark ederseniz bu bitkilerinizin hasta olduğunun bir işareti olabilir. Hastalığın yayılmasını engellemek için, sararan dalı veya yaprağı sterilize edilmiş bir bıçakla kesmelisiniz. Şans bambusu hastalıkları arasında mantar enfeksiyonu bulunmaktadır. Bu tip bir durumda enfekte olmuş kısımları çıkarıp, hava sirkülasyonunu artırmalı ve bitkilerinizin eski haline dönmesine destek olmak için sapı ve yaprakları kuru tutmanız gerekmektedir.
Şans Bambusu Yetiştirirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Şans bambusu yetiştirmek için en uygun sıcaklık koşulları oda sıcaklığıdır. Şans bambusu ılık mekanları yetişebilen bir bitki türüdür. Ayrıca sulama aşamasında kullanacağınız suyun ılık olmasına da dikkat etmeniz gerekir. Şans bambusunu vazoya sabitlemek için çakıl taşlarından yararlanabilirsiniz. Belirli periyotlarda bambunun yapraklarına su püskürtmeniz daha iyi gelişmesini sağlayacaktır. Bambunun suyunu değiştirme işlemi sırasında vazoyu temizlemeniz bitkiniz için oldukça yararlıdır. Şans bambusu demir eksikliği sebebiyle sararıp solabilir. Şans bambusu, her ay yaklaşık olarak 2-2,5 cm arasında uzamaktadır.
Şans Bambusu Neden Sararır?
Şans bambusu yaprakları yanmış gibi sarıya dönmüş bir hal aldıysa, sebebi büyük ihtimalle doğrudan güneş ışığı alıyor olmasıdır. Şanslı bambu doğrudan güneş ışığını sevmez, bu nedenle parlak dolaylı ışıkta gelişmektedir. Şanslı bambunuz doğrudan güneş ışığı alan bir yerdeyse, yerini değiştirmeniz gerekir. Aynı biçimde, çok az dolaylı ışık da bitkinizin güçsüzleşmesi ve renginin sararması veya solmasının sebepleri arasında yer almaktadır.
Şans Bambusu Ne İşe Yarar?
Şans bambusu bitkisi, bulunduğu ortama iyi şans ve refah getirdiğine inanılan en popüler Feng Shui tedavilerinden biri olarak bilinmektedir. Şans bambusunu doğru yöne konumlandırdığınızda evde ve ofiste pozitif enerji akışını artırdığı da varsayılmaktadır. Şans bambusu bitkisinin yararları arasında hayatınıza denge ve güvenlik duygusu kattığı da vardır.