Bahçe Defteri'nde yazar olarak bitki ansiklopedisine katkıda bulun.

Sarı Kantaron Rehberi: Bakımı Nasıl Yapılır? Nasıl Yetiştirilir?
sarı kantaron çiçeği

ailesine ait olan sarı kantaronun botanik ismi ise Hypericum Perforatum L. olarak geçmektedir. Sarı kantaron doğada kendi kendine büyüyen ve faydaları nedeniyle insanlar tarafından yaygın olarak toplanan bitkilerin başında gelmektedir. Oldukça dayanıklı bir bitki olan sarı kantaron, birçok farklı koşulda kolaylıkla büyüyebilmektedir. 

Son yıllarda bu bitki doğal ortamının yanı sıra evlerde saksılarda da yetiştirilmeye başlanmıştır. Kolay bir bakımı olması nedeniyle birçok insan bu sarı yapraklı ve güzel görünümlü bitkiyi yetiştirmeyi tercih etmeye başlamıştır.

Sarı Kantaron Çiçeğinin Özellikleri

Sarı kantaronların tabanına gittikçe daralan oval şeklinde yaprakları bulunur. Bu şekil kantaron türüne göre değişiklik gösterebilmektedir. Tüysüz olan bu bitkinin boyu 20 ila 80 santim arasında değişiklik gösterir. Yaprakları ise 8 ila 30 mm uzunluğunda, karışık dizilmiş şekildedir. Bitkinin taç yaprakları simetrik değildir.

Bu bitkinin anavatanı Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya gibi geniş bir coğrafyaya yayılmıştır. Dünya çapında ılıman bölgelerde çok daha rahat bir şekilde yetişmektedir.

Sarı Kantaron Çiçeği Bakımı

Kantaron çiçeği doğal ortamlarda rahatlıkla yetişebilen bir bitkidir. Bu sebeple özel bir bakıma ihtiyaç duymamaktadır. Bu otsu bitki türü, dünyanın hemen hemen her yerinde yetişebilir..

Kantaron bitkisi iklim şartlarından etkilenmeyen, soğuğa kolaylıkla adapte olabilen ve susuzluğa dayanıklı bir bitkidir. Bu bitki doğal şartlarda her dönem tekrar yetişebilir.

Sarı Kantaron Çiçeği Saksı Seçimi

Özel bir bakım ihtiyacı olmadığı için yalnızca birkaç malzeme edinerek sarı kantaron bitkisini evinizde yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Bu bitki için standart bir saksı tercih etmeniz yeterli olacaktır. Bununla birlikte saksı tercihinizi yaparken drenaj deliklerinin olduğundan mutlaka emin olmanız gerekir. 

20 santim boyutlarında bir saksı seçimi tek bir sarı kantaron bitkisi için idealdir. 30 santimlik bir saksıda üç bitkiyi birden yetiştirebilirsiniz.

Sarı Kantaron Çiçeği Toprak Seçimi

Sarı kantaron çiçeği sert iklim şartlarında kolaylıkla büyüyebilir. Bu sebeple bu bitkilerin özel bakıma ihtiyaçları yoktur. Vitamin ve mineral bakımından zayıf topraklara dahi oldukça toleranslı bitkilerdir. Bu sebeple toprak seçimi açısından sıradan bir torf kullanmanız dahi yeterli olacaktır. 

Aynı zamanda bu bitkinin gübreleme ihtiyacı yoktur. Sarı kantaron bitkinizi hiçbir besleme yapmadan yıllarca büyütebilirsiniz.

Sarı Kantaron Çiçeği Sulaması

Bu otsu bitki türü, susuzluğa karşı oldukça dayanıklıdır. Bununla birlikte aşırı sulama ihtimaline karşı hassas davranmanız gerekir. Aşırı sulama kökleri çürüteceği için dikkatli olmalısınız. Sarı kantaron bitkileri genellikle aşırı sulama nedeniyle solmaktadır.

Bu bitkileri yaz aylarında haftada 2, kış aylarında ise haftada en fazla 1 kere sulamanız yeterli olacaktır. Sulama zamanının gelip gelmediğini anlamak için kuruluk testi yapabilirsiniz. Parmağınızı toprağın birkaç santim içine sokarak, nem olup olmadığını anlayabilirsiniz. Eğer hala nem varsa sulama yapmanıza gerek yoktur. Eğer toprak tamamen kuruysa sulama vaktinin geldiğini anlayabilirsiniz.

Sarı Kantaron Çiçeğinin Güneş İhtiyacı

Sarı kantaron bitkileri, doğada açık alanlarda yetişirler. Bu sebeple her gün 8 saat tam güneş ışığına ihtiyaçları vardır. Bu bitkiler kısmı gölge ortamlarda da büyüyebilirler. Buna karşın bu tip ortamlarda büyümeleri daha yavaş olacaktır. İç mekânlarda bu bitkiye bakmak için parlak ve bol güneş ışığı alan bir konum seçmeniz gerekir. Güneye bakan pencere kenarları bu açıdan bitkinizin ihtiyacını karşılayacaktır.

Sarı kantaronlar ideal biçimde 18 ila 20 derece arasındaki sıcaklıklarda büyürler. Bu sıcaklıklar her evin ortalama sıcaklığına yakındır. Her ne kadar soğuk havalara toleranslı olsalar da, sarı kantaronları kış aylarında içeriye almak iyi bir fikirdir.

Aynı zamanda bu bitkileri sürekli hava akımlarından da korumanız gerekir. Rüzgâr ya da düzensiz sıcaklıklar bitkide strese neden olarak büyümesini etkileyecektir.

Sarı Kantaron Çiçeği Çoğaltma

Sarı kantaron çiçeği, oldukça dayanıklı ve başarılı bir bitki olduğu için farklı yöntemlerle çoğaltılması da oldukça kolaydır. Bu bitkiyi kök çeliklerden ya da tohumlardan büyütebilirsiniz. Her iki yöntem de oldukça basittir.

Kök çelikleri tohumlara göre başarı şansının daha fazla olduğu bir yöntemdir. Bununla birlikte tohumların başarısı da diğer bitkilere kıyasla daha fazladır.

Tohumdan Sarı Kantaron Çiçeği Çoğaltma

Sarı kantaron bitkinizi tohum halinde satın alarak, büyütebilirsiniz. Bunun için tohumları bir gün boyunca ılık suda bekletmelisiniz. Sonra saksınızı toprakla neredeyse tamamen dolacak şekilde doldurun ve tohumları saksının üzerine yerleştirin. Tohumları parmağınızla bastırarak toprağın hafif altında kalacak şekilde itmelisiniz. Bu işlemin ardından tohumlara bir miktar dinlenmiş su vermelisiniz.

Tohumları yeni ektiğiniz saksıyı 20 derecelik bir ortamda bekletmeniz, çimlenme ihtimalini artıracaktır. Toprağı devamlı olarak nemli tutmanız gerektiğini de unutmamalısınız. Bu sebeple toprak kurudukça sık sık su püskürtebilirsiniz. Buna karşın aşırı sulamanın da tohumları yerinden çıkaracağını, çürüme ve küf oluşumunu teşvik edeceğini de unutmamalısınız.

Fideleriniz ortalama 5 santim boyutuna ulaştığında, saksıdaki en sağlıklı fideleri tutarak, diğerlerini sökebilirsiniz.

Kök Kesimlerden Sarı Kantaron Çiçeği Çoğaltma

Kök ayrımı ya da kök kesimi, birçok bitkide kullanılan ve başarı oranı görece olarak fazla yöntemlerden biridir. Bu yöntemde bitkinin köklerinden çıkan sürgünler ayrılarak başka saksılara yerleştirilir. 

Köklerden kesim yaparken, keskin ve sterilize edilmiş bir makas kullanmanız gerekir. Olgun bitkiden yaklaşık olarak 10 santimlik bir parça kesmelisiniz. Bitkinin yapraklarını sapın alt yarısından temizleyerek, ucunu köklendirme hormonuna batırın. Köklendirme hormonu kullanmasanız dahi bitkinizin yaşama şansı hayli yüksektir. Buna karşın köklendirme hormonu bu şansı çok daha fazla artıracaktır. Kesimi yeni bir saksıya aldıktan sonra sulama yapmayı unutmamalısınız.

Sarı Kantaron Çiçeği Bakımında İpuçları

  • Eğer bitkiyi yeni ektiyseniz, kök sistemleri oluşana kadar bitkileri düzenli olarak sulamanız gerekir. Kök sistemi oluştuktan sonra bitkiyi yalnızca toprağı nemli tutacak kadar sulamanız yeterli olacaktır. Olgunlaşan sarı kantaronlar kuraklığa çok daha dayanıklı olacaktır.
  • Saksılarda su birikmesine hiçbir zaman izin vermemelisiniz. Sarı kantaronlar birçok koşula dayanıklı olmasına rağmen aşırı ıslak toprağı sevmezler.
  • Eğer bitkiler için besleme yapacaksanız, azotlu gübre kullanımını çok kısıtlı tutun.
  • Yeni gövdelerin çıkmasını teşvik etmek adına ilkbahar aylarında budama yapabilirsiniz. 
  • Bitkinin daha taze görünmesini istiyorsanız, kuruyan yaprakları steril bir makas ya da bıçak yardımıyla koparmalısınız.
  • Eğer bitkide hastalık ya da böcek görürseniz, budama yaparak zararlıları uzak tutun.
  • Bitkide böcek ya da mantar gibi sorunlar varsa ve her tarafa yayılmışsa ilaç kullanmaktan çekinmeyin.
Comments
All comments.
Comments