Bahçe Defteri'nde yazar olarak bitki ansiklopedisine katkıda bulun.

Gelin Teli Çiçeği (Saxifraga Stolonifera) Rehberi: Nasıl Yetiştirilir ve Bakımı Nasıl Yapılır?
Alem:Plantae
Klad:Tracheophytes
Klad:AngiospermsKapalı Tohumlular
Klad:Eudicots – İki Çenekliler
Aile:Saxifragaceae
Cins:Saxifraga
Eş Anlamlılar:Gelin Çiçeği, Taşkıran

Anavatanı Çin ve Japonya olan gelin teli çiçeği, olgunlaştıkça yuvarlak yaprak kümelerinde sonlanan uzun, ince kök filizleri çıkarır. Botanik adı Saxifraga Stolonifera olan bu bitki taşkıran çiçeği olarak da bilinir.

Gelin teli çiçeği, bahçıvanlar tarafından sık sık zemin örtüsü olarak kullanılır. Yaprak filizlerinin yere saçılması sonucunda birçok yeni bitki çıkacaktır. Zaman geçtikçe bu filizler çoğalarak, kalabalık ve güzel bir görüntü sağlarlar. Böylesi durumlarda çelikler alarak yeni bitkiler de elde edebilirsiniz.

Gelin teli çiçeğini yılın istediğiniz zamanında saksıya ekerek, evde bakabilirsiniz. Oldukça hızlı büyüyen bu bitki, doğru şartlar sağlanırsa ilkbaharda dahi çiçek açabilmektedir. Bununla birlikte bu bitkinin çiçekleri genellikle önemsenmez.

Bakımı

Gelin teli çiçeğinin bakımı son derece kolaydır. Dolayısıyla amatör ve yeni başlayan için son derece ideal bir bitkidir. Çok fazla nem ve sıcağı sevmeyen bu bitkinin özellikle fazla sulanmamasına dikkat edilmesi gerekir. Toprağı gereğinden fazla ve sürekli olarak nemli kaldığında köklerde çürüme sorunlarının ortaya çıkması kaçınılmazdır.

Bu bitki soğuk havalara fazlasıyla toleranslıdır. Yedi derecenin altındaki soğuklarda yaşamını devam ettirebilir. Bununla birlikte bakımda dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta saksı değişimidir. Her ilkbahar ayında bitkiyi yeni bir saksıya almak gerekir. Bunun temel sebebi köklerinin birbirine dolaşmasını sevmemesi ve bu gibi durumlarda iyi bir şekilde gelişmemesidir. Kış aylarında büyümesi hayli yavaşlayacaktır.

Toprak Seçimi

Bu bitki, hafif ve drenajı hızlı olan saksı toprağını tercih eder. Aşırı seçici olmayan bu bitkinin toprağı nemli ancak suya doygun kalmamalıdır. Nötr ve alkalinli toprak seven gelin teli çiçeği bitkisinin toprağına ponza taşı ve dere kumu karıştırarak daha fazla hava almasını ve suyu daha iyi süzmesini sağlayabilirsiniz.

Sulama

Taşkıran çiçeği hızlı biçimde büyürler. Bu büyüme mevsimlerinde özellikle bol su isterler. Tüylü yaprak bitkilerinde yaygın olarak ortaya çıkan mantar hastalığı riskini azaltmak için, yapraklara su değdirmemeye dikkat etmelisiniz. Bitkinizin toprağı tamamen kuruduğu zamanlarda su verebilirsiniz. Bunu anlamak için toprağa parmağınızı 3-4 santim girecek şekilde batırmanız yeterli olacaktır. Eğer toprak tamamen kuru ise sulama zamanı gelmiştir. Su saksının alt kısmında yer alan drenaj deliklerinden çıkana kadar bolca su dökmelisiniz. Kış aylarında ise sulama sıklığını azaltmak gerekir. Bununla birlikte bitkiyi tamamen kuru bırakmamalısınız.

Işık

Taşkıran çiçeği genel olarak aydınlık yerleri sever. Buna karşın güneşi doğrudan almaması gerekir. Genel olarak doğu veya batıya bakan bir pencere önü, bu bitki için en iyi konumdur. Bitkinizi özellikle yaz aylarında doğrudan güneş altına bırakmak yaprakların yanmasına ve yapraklarda delikler oluşmasına neden olabilir.

Sıcaklık ve Nem

Gelin teli çiçeği sıcaktan çok serin ortamları tercih eder. Bununla birlikte bu bitkinin ideal olarak gelişmesi için 10 ila 24 derece arasında sıcaklıklara ihtiyaç vardır. Bunun üzerindeki sıcaklıklarda bitkiniz sağlıklı bir şekilde gelişmeyecektir. Nem konusunda ise orta ve yüksek düzeyde nem seviyesi olması gerekir. Buna karşın evin ortalama nem düzeyini artırmanıza gerek yoktur.

Gübre

Büyüme dönemi geldiği zaman haftada bir kez sıvı gübre verilmesi, gelin teli bitkisi için yeterli olacaktır. Bununla birlikte sıvı gübrenin ya zayıf olması ya da suyla seyreltilmesi gerekir. Kontrollü salınımlı gübre peletler, bu bitki için idealdir.

Çoğaltma

Taşkıran çiçeğini sürgünlerinden çoğaltmak oldukça kolay ve yüksek başarı sağlayan bir uygulamadır. Çoğaltmak için genç sürgünleri toprağa hafifçe itmeniz yeterli olacaktır. Birkaç hafta içerisinde bitkiniz toprağa tutunarak büyümeye başlayacaktır. Yeni bitkiyi ana bitkinin bulunduğu saksıya ya da farklı bir saksıya dikebilirsiniz. Farklı bitkiye ekmeniz durumunda da yeni sürgünün ana bitkiye bağlı olması başarı şansınızı çok daha artıracaktır.

Bu bitkiler hızlı bir şekilde köklenmesiyle bilinirler. Eğer ana bitkiye bağlı ise kendi kökleri çıkan genç bitkinin kök filizlerini kesebilirsiniz.

Saksı Değişimi

Bu bitkiler çok hızlı büyüdükleri için kendi saksıları kısa sürede kaplayacaktır. Gelin teli çiçeğinin hızlı büyümesine devam etmesini istiyorsanız her ilkbahar döneminde saksı değiştirmeniz gerekir. Bununla birlikte zaman içinde ana bitkinizin ortası çıplak görünmeye ve oduncu saplar çıkarmaya başlayabilir. Böylesi bir durumla karşılaşırsanız ana bitkiyi atarak, genç bitkileri büyütmeye devam etmelisiniz.

Kış Mevsiminde Bakım

Gelin teli çiçeği Ekim ayından Şubat ayına kadar uyku dönemi geçirir. Bu sürede bitkinin dinlenmesine izin vermek gerekir. Sulama işlemi azaltılmalı ve gübreleme işlemi durdurulmalıdır. Sürekli nemli toprak soğuk havayla birleştiğinde kök çürümelerine yol açabilir. Uyku döneminde 8 ila 13 derecelik bir sıcaklık aralığı yeterli olacaktır. 

Zararlıları ve Hastalıkları

Gelin teli çiçeği açısından en yaygın görülen zararlılar yaprak bitleri ve pamuklu bitlerdir. Bu bitler bitkinizi kısa sürede istila edebilirler. Eğer istila belirtisine rastlarsınız ilk almanız gereken önlem, zararlıları gördüğünüz yaprakları koparmak olmalıdır. Eğer istilanın boyutu ciddiyse kısa sürede böcek ilacı uygulamanız gerecektir.

Comments
All comments.
Comments