Bahçe Defteri'nde yazar olarak bitki ansiklopedisine katkıda bulun.

Şebboy (Erysimum Cheiri)
Sarı şebboy çiçeği

Havaların serinlemeye başladığı dönemlerde kokusu ile güzellik yayan şebboy çiçeği, birkaç yıllık bir dış mekân bitkisidir. Uzun bir dönem çiçek açmaya devam eden bitki, Turpgiller familyası içerisinde yer alan Erysimum cinsine dahil olarak çok güzel bir çiçek çeşididir. Bilimsel olarak Erysimum cheiri olarak adlandırılır.

Hoş kokusu nedeni ile bilhassa parfüm endüstrisi içerisinde bu çiçek türü çok sık kullanılır. Hatta bu anlamda çiçeğin alt türleri üzerinden hibritler ve kültivar gelişimleri sağlanmıştır. Bu çeşitler içerisinde de bazen iri çiçekleri bazen uzun ömürlü bazen yalın kat bazen de katmerli çeşitler yer alır. Bazen kesme çiçekçilik için de kullanılan bu çiçeğin dilimizdeki ismi ise Farsçadan gelmek ile birlikte gece kokan çiçek anlamı oluşturmaktadır.

Şebboy Özellikleri

  • Şebboy çiçeği Avrupa menşeli bir bitki olarak aslında doğada yabani olarak yetişirken keşfedilmiş bir çiçektir.
  • Avrupa’nın doğal yaşamı içerisinde dik yokuşlarda ve kayalıklarda görülür.
  • Yetişme mevsimi serin zamanlar olmak ile birlikte özellikle yaz mevsiminde dinlenerek mevsimin sonunda çiçeklenmeye başlar.
  • Birkaç ay veya 2 yıl gibi bir süreye kadar yaşamını sürdüren bu çiçek genellikle çiçeklenme sonrasında tohum verir. Bu dönemlerde tohum oluşturmadan önce dalların kesilmesi ile hibrit elde edilebilir ve daha uzun yaşayabilir.
  • İklim koşullarına göre veya alt türlerine göre bazen kış başında bazen ilkbahar başında çiçek açabilir. Çiçekler 1 ay boyunca canlı kalır ve kokusunu sürdürür.
  • Bazı türleri ile -12 0C sıcaklıklara kadar dayanabilir. Aşırı sıcak havaları sevmese de bu iklimlere de dayanıklıdır.
Erysimum cheiri
Erysimum cheiri

Şebboy Bakımı

Çiçek çok fazla gölge alan olmamak ile birlikte farklı ışık ortamlarında yetişebilecek bir yapıya sahiptir. Ayrıca yetiştiricilikte ışık, toprak, sulama ve budama gibi birçok ayrıntıya dikkat etmek gerekir.

Işık

Güneş görmeyen gölge bir alanın seçilmemesi kaydı ile birlikte neredeyse birçok farklı alanda şebboy yetiştirmek mümkündür. Yani tüm gün güneş gören, çok az güneş alan veya aydınlık ortamlarda hem gelişim gösterebilir hem de rahatlıkla çiçek açabilir. 

Toprak

Yetiştirilecek bölgede toprak humuslu bir yapıya sahip olmalıdır. Aynı zamanda toprakta taş ve kum eklentileri bulunmalıdır. Çünkü aksi takdirde kök sistemi uygun bir şekilde gelişmez. Ayrıca doğru bir gelişim göstermez ve verimli bir çiçek açma dönemi geçirmez. Çiçek asitli topraktan hoşlanmamak ile birlikte nötr ya da alkali topraklarda sağlıklı bir şekilde gelişebilir. Ayrıca toprakta hafif miktarda gübre kullanılabilir.

Sulama

Havaların serinlemeye başladığı mevsimlerde çiçek açmaya başlayan şebboy için çiçeklenme döneminde sulama yapılması önemlidir. Aslında sonbahar itibarıyla çiçek açacağından dolayı bu dönemde yağışlar görülebilir. Ancak yağış olmayan dönemlerde ise toprağın kuru kalmaması için yeterli miktarda sulama yapılmalıdır. Sıcak yaz mevsiminde ise yaşamını sürdürecek kadar ara sıra sulama yapılması gerekir.

Budama

Bu çiçek türünde tek yıllık kısa boylu bir bitki ile karşılaşılır. Bu nedenle bitkinin budama ihtiyacı bulunmasa da çiçeklerin solmasının ardından dallar ortasından kesilebilir. Çünkü bu sayede tohum oluşturmadan birkaç yıl daha yaşamasını sağlayabilirsiniz.

Taşların arasında yetişen şebboy çiçeği
Taşların arasında yetişen şebboy çiçeği

Şebboy Nasıl Çoğaltılır?

Bu çiçeğin yetiştirilmesi için tohumların sonbahar sonunda muhafaza edilmesi ve ekim işleminin yaz sonunda yapılması gerekir. Bu sayede soğuk mevsimlerde sağlıklı bir şekilde yetişirken, ilkbahar ile birlikte çiçek açmaya başlayacaktır. Fakat ilkbahar mevsiminde ekim yapıldığında büyüme az olacaktır ve 1 yıl sonra çiçek açacaktır.

Çelikle çoğaltma yapmak istiyorsanız, sonbaharın başı veya ortasında işlem yapabilirsiniz. Eğer hibritleriniz tohum vermiyorsa bu yöntemi deneyebilirsiniz. Çünkü tohum veren bitkiler için çelik ihtiyacı bulunmayacaktır. Zira tohumların toplanması ile 1 yıl sonra rahatlıkla yeniden ekim yapılabilir.

Şebboy Hastalıkları ve Zararlıları

İyi işlenmiş bir toprakta humuslu ve hafif gübre eklenerek ekilen şebboy verimli bir şekilde gelişim gösterir. Çiçek fazla neme dayanamayacağı için hastalık gösterebilir ve çürüme ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca aşırı direkt güneş ışığına maruz kalmadan sağlığını koruması mümkündür. Hoş kokusu ile birçok zararlıdan uzak doğal bir şekilde tohumlanma gösterir.

Sıkça Sorulan Sorular

Şebboy çiçeği hakkında yetiştirme ve bakım ile ilgili aklınıza takılan birçok sorunun cevabını bu bölümde bulabilirsiniz.

Şebboy Çiçeği Kaç Yıl Yaşar?

Çiçek çok kolay bir bakım ile birlikte erken çiçek veren bir çiçektir. Bu sayede genellikle 2 yıla kadar çiçek vermeye devam eder.

Şebboy Çiçeği Kokusu Nasıldır?

Çiçeğin parfüm endüstrisini dahi etkileyen çok özel bir kokusu bulunmaktadır. Özellikle de gece saatlerinde çok belirgin bir koku ortama yayılır.

Şebboy Soğuğa Dayanıklı Mıdır?

İyi drenajlı bir toprakta ideal sulama ile ılıman mevsimlerde yaşayabilir. Sonbahar itibarı ile açan bir çiçek olduğu için kış soğuklarına dahi dayanıklıdır.

Comments
All comments.
Comments