Bahçe Defteri'nde yazar olarak bitki ansiklopedisine katkıda bulun.

Sedum Palmeri
Sedum palmeri

Crassulaceae familyasının Sedum cinsine ait birçok farklı tür bulunmaktadır. Sedum palmeri bu türler arasında olan son derece dayanıklı, uyumlu ve güzel bir sukulenttir.

Son derece güzel ve şık sarı çiçeklere sahiptir. Yeşil yapraklarıyla da oldukça hoş bir görünüm sergiler. Ana vatanı Meksika’da bulunan Sierra Madre Oriental dağlarıdır. Bu bölgede yüksek kesimlerde, kayalık yamaçlarda yoğun bir şekilde yetiştirler. Ülkemizde de en çok sevilen ve bakılan sukulent türlerinden biridir.

Sedum Palmeri Özellikleri

  • Sedum palmeri yavaş gelişen bir bitkidir ve yaprakları kısa ömürlüdür. Gelişimi yavaş olduğu için yaprakları genelde dalların uçlarında rozet gibi durur. Dalların alt kısımlar ise çıplak kalır. Bu dallar uzadığı zaman yana doğru yatarlar.
  • Bitki sarkıcı biçimde gelişir. Dalları geliştikçe dik duramaz ve yan yatar. Bunun ardından ise tekrar yukarıya doğru uzarlar. Bunun ardından tekrar eğilimli bir gelişim gösterir. Sonuç olarak dalları kıvrımlı bir hale gelir.
  • Çiçeklenmeye kış mevsiminin ortasıyla ilkbahar mevsiminin başı arasındaki herhangi bir zamanda başar. Dallarından çıkan çiçek sapları bir yandan uzar bir yandan da çiçek açar. Bu sayede iki aylık bir süre boyunca çiçekli kalır. Sarı renkteki çiçekleri son derece hoştur. Tomurcuğu kalmadığı zaman çiçek sapları kuruyarak dökülür.
  • Kış soğuklarına karşı son derece dayanıklıdır. Ankara ve benzeri karasal iklimlerde kış aylarını bahçede geçirebilir. Soğuk mevsimlerde eksi 17 dereceye kadar dayanıklıdır. Buna karşın eksi 10 dereninin altındaki soğuk havalarda dışarıda bırakmamaya çalışmalısınız. Bu soğuklarda yaşanan don olaylarında, kar altında kalmazlarsa korunamazlar. Bu durumda bitkinizin üstünü naylonla örtebilirsiniz.
  • Bu bitki saksıda bakıldığı zaman sarkıcı bir bitkidir. Bahçelerde ise yer örtücü olarak kullanılabilir.
Saksıda sedum palmeri çiçeği
Saksıda sedum palmeri çiçeği

Sedum Palmeri Bakımı

Sedum palmeri çiçeği bakımı son derece kolaydır. Bu nedenle bitki bakımına yeni başlayanlar için ideal seçeneklerden biridir. İhmal edilmeye son derece uygundur.

Işık

Bu bitki, hem güneşli yerlerde hem az güneş alan yerlerde hem de hiç güneş almayan ortamlarda rahatlıkla yetişebilir. Ancak yerinin gün boyunca çok aydınlık olması gerekir. İdeal olarak gelişmesi için az güneşli ve parlak ışık alan yerlerde konumlandırmak gerekir.

Sulama

Bu bitki hem çok dayanıklı hem de her ortama uyumludur. Çok az toprakta dahi aylarda susuz şekilde yaşayabilir. İç ortamlarda da rahatlıkla gelişim gösterir. Hava akımlarının olduğu pencere kenarlarını severler. Sulama zamanı için toprağın tamamen kurumasını beklemelisiniz. Yaz mevsimindeki sıcak dönemlerde sık sık sulama bitkiye zarar vermeyecektir. Ancak fazla sulamak gereksiz zahmet olacaktır. Yaz sıcakları bu bitkinin dinlenme dönemidir. Kış aylarında yine toprak tamamen kuruduğu zaman sulama yapılması gerekir.

Toprak

Sedum palmeri çiçeği toprak açısından oldukça rahat bir bitkidir. Toprağı havadar olduğu sürece hiçbir sorun yaşamayacaktır.

Küçük bir saksı tercih ederseniz bu bitki 5-6 yıl boyunca sorunsuz bir şekilde gelişmeye devam eder. Hazır toprakları kullanabilirsiniz. Bununla birlikte saksıda yetiştirecekseniz, toprağın mutlaka havadar olması gerekir. İri taneli dere kumu ve ponza taşını toprağa eşit ölçülerde karıştırırsanız, yeterince havadar olmasını sağlayabilirsiniz.

Toprağın besleyici özelliklere sahip olması önemli değildir. Nitekim bu bitkinin kökleri ve dalları havadaki tozlardan ve sudan gerekli elementleri kolaylıkla elde edebilir.

Gübreleme

İhtiyacı olan tüm besinleri havadaki tozlardan ve sudan alabildiği için bu bitkinin gübrelenmesine ya da besin takviyesine hiç gerek yoktur. Bırakın kendi kendine gelişsin. Çok ekstrem bir hata yapmadığınız sürece kendi kendine gelişmeye devam edecektir.

Sedum palmeri çiçekleri
Sedum palmeri çiçekleri

Sedum Palmeri Çoğaltma

Bu bitkiyi yılın her döneminde kolayca çoğaltabilirsiniz. Sedum palmeri çoğaltma işlemi için herhangi bir dalı kırpıp alabilirsiniz. Bu dalı birkaç gün boyunca açıkta bekletin. Ardından toprağa dikip sulamasını yapın. Dalı dikeceğiniz toprak çok az dahi olsa nemliyse sulamayı erteleyin. Toprak tamamen kuruduğunda sulama yapın.

Dallar toprağa kısa zamanda kök salacaktır. Bu dalın bakımına ise normal, yetişkin bir bitki gibi yapabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Sedum palmeri sukulent olarak evlerde ve bahçelerde yetiştirebileceğiniz son derece dayanıklı bitkilerden biridir. Ayrıca hoş küçük sarı çiçekleriyle de etkileyicidir.

Sedum Palmeri Ne Zaman Çiçek Açar?

Sedum palmeri, kış mevsiminin ortasıyla ilkbahar mevsiminin başı arasında çiçeklenmeye başlar. Çiçeklenmeye ne zaman başlayacağı iklim ve bakım koşullarına bağlı olarak değişiklik gösterecektir.

Sedum Palmeri Güneşi Sever Mi?

Sedum palmeri güneşten çok aydınlığı seven bir bitkidir. Bu bitkinin iyi bir şekilde gelişmesi için aşırı aydınlık bir ortama ihtiyacı vardır. Doğrudan az güneş aldığında en ideal gelişimi gösterir.

Sedum Palmeri Neden Sararır?

Bu bitkinin yapraklarının kurumasının temel nedeni susuz kalmasıdır. Her ne kadar susuzluğa dayanıklı olsa da çok uzun süre boyunca susuz kalırsa yaprakları sararacaktır. Böylesi bir durumda hemen sulama yapmalısınız. Sulamanın ardından yapraklar kısa sürede normal haline döner.

Comments
All comments.
Comments