Şeker Begonyası Rehberi: Bakımı ve Yetiştirilmesi Nasıl Yapılır?

Ana SayfaBitkilerÇiçeklerŞeker Begonyası Rehberi: Bakımı ve Yetiştirilmesi Nasıl Yapılır?

Şeker Begonyası, süs bitkisi olarak tercih edilen oldukça dikkat çekici seçeneklerden bir tanesi olarak değerlendirilmektedir. Anavatanı Brezilya olan bu bitki pek çok türü sayesinde insanların yaşam alanındaki yerini alır. Latincede Semperflorens Cultorum olarak adlandırılırken kendine has renkleri ve kusursuz görüntüsü sayesinde hemen herkesin ilgisini çekmeyi başarır.

Ateş, şeker ve yediveren begonyası olarak isimlendirilmesi Türkiye’deki yaygın kullanımından kaynaklanırken genel özellikleri aynıdır. Şimdi hazırsanız Şeker Begonyası ile alakalı bütün merak ettiklerinize daha yakından bir göz atalım!

Şeker Begonyasının Genel Özellikleri

Şeker Begonyası, bir süs bitkisi olarak tercih edilen ve otsu yapıya sahip seçeneklerden bir tanesidir. Dallarında odunlaşma meydana gelmez ve uzama süreci çiçeklenerek ortaya çıkar. Dipten yeni sürgünlerin ortaya çıkması şeklinde uzamaktadır. Eski çeşitleri 40 cm uzunluğa kadar ulaşsa da yeni türlerde 20 cm ideal boy olarak kabul edilmektedir.

Şeker Begonyası, renkleri bakımından oldukça ilgi çekici bir alternatif olarak değerlendirilmektedir. Bu çerçevede beyaz, pembe, fuşya, çingene pembesi ve diğer pek çok alternatifle yaşam alanınıza değer katmayı başarır. Görsel manada oldukça ilgi çekici olurken yaprak rengi yeşil ve koyu kestane kızılı tonlarındadır.

Şeker Begonyası Bakımı

Bakımı diğer pek çok çiçek çeşidine göre kolay olsa da şeker begonyasının da bazı konularda titizlik gerektiren bir yetiştirme süreci vardır. Bu nedenle de şeker begonyalarını yerleştireceğiniz konumun havadar ama az miktarda güneş alan bir ortam ideal olacaktır. Kış aylarında ise güneşli bir noktada olması çiçek açması ve gelişmeye devam etmesi adına oldukça değerlidir.

Şeker begonyasında canlı ve gösterişli renklere sahip bir yapı elde etmek adına gümüşlendirme şarttır. Özellikle sabah saatlerinde gerçekleşecek güneşlendirme işleminin sonuçları oldukça başarılıdır. Siz de bakım esnasında bu konuda en ideal seçeneklerden faydalanmayı denemelisiniz.

Begonia red lat. Begonia semperflorens is a bright garden flower in a soft selective focus
Şeker Begonyası

Sulama – Toprak – Gübre İhtiyacı

Şeker begonyasının sulanması sırasında çok dikkatli olmakta yarar vardır. Zira yaz boyunca toprağın kurudukça sulanması çiçeğin daha kaliteli bir şekilde gelişmesine yardımcı olacaktır. Çiçeğin dinlendirilmesi amaçlanıyorsa sulamaya bir nebze ara verilmesinde bir sakınca ortaya çıkmayacaktır.

Şeker begonyasının toprak konusunda çok seçici bir bitki olmadığı bilinmektedir. Bu nedenle de park ve bahçe süslemelerinde en çok tercih edilen bitkiler arasında kabul edilmektedir. Ancak toprağın besleyici özelliklere sahip olması yeni sürgünler için oldukça önemlidir. Toprağın doğru seçilmiş olması daha başarılı sonuçlar elde edilmesi noktasında hayli değerlidir.

Gübrelemeye bakıldığında bahçe dikimi için en az 2 ay önceden gübreleme işlemi gerçekleştirilmelidir. Bu uygulama tercih edilmediğinde bitki besinli su ile sulama yapılmalıdır. 15-20 gün aralıklarla gerçekleştirilecek bu uygulama sayesinde bitkinin daha verimli bir sonuca ulaşması mümkündür.

Saksıda yetiştirilecek olan Şeker Begonyası için toprak seçiminin hassas olacağı kesinlikle unutulmamalıdır. Dış mekânlar için torf toprak ile arazi toprağı karıştırılmalıdır. İç mekân içinse torf toprak ve ponza taşı kullanılmalıdır. Burada ölçü 3 ölçü toprak ve 1 ölçü ponza taşı olmalıdır.

Kış Dinlendirmesi

Şeker Begonyasının kış dinlendirmesi ile alakalı çok hassas olduğunu bilmelisiniz. Çünkü çiçeğin dinlenme ihtiyacının anlaşılmaması durumunda çürüme ve daha ciddi problemlerin ortaya çıkışı muhtemeldir. Dış mekânda beslediğiniz begonyaların bozulmaya başlaması sulamanın durması anlamına gelir. Sulama devam ederse bozulma hızlanır ve ciddi problemler ortaya çıkar.

Sulamanın doğru zamanda durdurulması enerjinin köklere aktarılması ve bozulmanın durmasını sağlar. Yumru formundaki köklerin güç kazanması anlamına gelen bu durum sonrasında dallarda kuruma ortaya çıkabilir. Saksının yağmur suyuyla temas etmeyeceği bir yerde muhafaza edilmesi gerekir. İlkbahar aylarında sökme işlemi gerçekleştirilir ve yumruların sağ kalması halinde tekrar toprağa ekilmesi gerekmektedir. Bu aşamada güneşin ısı vereceği bir yerde saksıyı muhafaza etmek hayli önemlidir.

Çoğaltma

Şeker Begonyasının çoğaltma işlemi iki yöntemle gerçekleştirilmektedir. Bunlardan ilki tohum ikincisi de çeliktir. Tohumla gerçekleşecek çoğaltma işlemlerinde hızlı büyüme söz konusudur. Toprağa ekilen tohumların biraz büyümesi durumunda sökülerek daha seyrek aralıklarla yeniden ekilmesi gerekir. Toprağın kaliteli olması durumunda ideal bir durum ortaya çıkar.

Şeker begonyasının bir dalını dipten keserek doğrudan köklendirme toprağına dikin. Sulama işlemi sonrasında ortalama 2 haftada köklenme sürecinin gerçekleştiğini gözlemleyebileceksiniz. Köklendirmenin gerçekleşmesi sonrasında kökleri ilk topraktan arındırarak asıl toprağa gömmeniz söz konusu olacaktır. Tohum ya da çelikle çoğaltma işlemi daima daha başarılı çiçekler elde etmenizi sağlayacaktır.

Zararlılar ve Hastalıklar

Şeker begonyasının büyüyüp gelişmesine engel olan en ciddi durumlardan bir tanesi de esintisiz mekânlardır. Kapalı mekanların neden olduğu olumsuzluğun güneşsizlikle daha ciddi seviyelere ulaşması muhtemeldir. Işığın yetersiz olması halinde çiçeğin büyüyüp gelişmesi pek mümkün olmayacaktır.

Yanlış toprak seçimi şeker begonyasının büyümesini yavaşlattığı gibi ölmesine de neden olabilecektir. Bunun yanı sıra köklere doğrudan zarar verecek ortam değişikliklerinden de uzak durmak gerekmektedir. Aksi takdirde şeker begonyasının ciddi manada sorunlarla karşılaşacağı açıktır.

Siz de şeker begonyası yetiştirme sürecinde tüm bu konuları dikkate alarak harika bir bitkiye sahip olabilirsiniz. Yetiştirme, bakım ve zararlılarla mücadele gibi konularda ise yeterli bilgiye ulaşamadığınız durumlarda bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Aklınıza Takılanları Sorun

Bülten Aboneliği

En son yayınlanan içeriklerden haberdar olmak için listemize kaydolmanız ve onlarca kişi arasına katılmanız yeterli. Sizi son içerikler konusunda sık sık bilgilendireceğiz.

Reklam Alanı