Senecio angulatus, Asteraceae (Papatyagiller) familyasına ait sukulentlerden biridir. Bu bitkinin yaprakları son derece parlak ve hoştur. Oldukça dayanıklı bir bitki olmasıyla bilinir. Anavatanı ise Güney Afrika’dır. Susuzluğa son derece dayanıklı olan Senecio Angulatus, sarı çiçeklere sahiptir. Parklarda ve bahçelerde de kullanılan bu bitki acemi bitkiseverler için de oldukça uygundur.
Senecio Angulatus Özellikleri
Tipik bir sukulent olarak susuzluğa son derece dayanıklıdır. Budadığınız dallar birkaç ay boyunca kuru bir yerde rahatlıkla bekleyebilir. Bu dalları aylar sonra dahi toprağa batırsanız, köklenip filizlenecektir.
Kış aylarında soğuklara eksi 7 dereceye kadar dayanıklı olmasına karşın eksi 3 dereceden sonra yaprakları ve genç dalları kurumaya başlar. Senecio Angulatus yaprakları parlak, düz, etli ve tüm yıl boyunca kalıcıdır.
Senecio Angulatus, dipten çok sayıda sürgen çıkarır. Bu sayede çok gövdeli olarak gelişir. Dallar uzadıkça ağırlaşır ve bu nedenle dik bir şekilde duramazlar. Eğer bir yere dayanma olanağı yoksa yerde sürünücü olarak gelişir. Hızla uzayan bu dallar birkaç yılın ardından üst kısımlarından yan dallar geliştirmeye başlar. Bu dalların boyları genellikle 2 metre olarak kalır. Fakat zaman zaman 8-9 metreye kadar uzar. Akdeniz’de güneşli iklimlerde 2 metreyi nadir olarak aşar.
Çiçeklenme
Senecio Angulatus, sonbahar mevsiminin sonundan ilkbahar mevsiminin ortasına kadar çiçek açar. Dal uçların açan çiçekler sarı renktedir. Küçük çiçekler olsa da toplu olarak açtıkları için son derece güzel görünürler. Çiçeklenme için bitkinin tüm yıl boyunca açık havada olması gerekir.
Bu bitki iklim uygun olduğunda parklar ve bahçelerde de yetiştirilir. Yapraklarının hoş görünümlü olması dolayısıyla ter örgülere ve çitlere yaslandırılırlar. Bu sayede daha doğal bir görünüm elde etmek mümkündür. Evlerde de yetiştirebileceğiniz bitkinin dik durması için değnekle desteklenmesi gerekir. Sıcak ve çok güneşli teraslarda yetiştirmek için oldukça uygun bir bitkidir.
Senecio Angulatus Bakımı
Senecio angulatus, bakımı son derece kolay bitkilerden biridir. Yarı güneşli yerlerde harika bir gelişim sergiler. Güneş fazla ya da az olursa yapraklarının parlaklığı ve güzelliği azalır. İç mekânlarda da rahatlıkla yetiştirebileceğiniz bir bitkidir. Buna karşın bulunduğu yerin çok aydınlık ve biraz da doğrudan güneş ışığı alması gerekir.
Işık
Bir diğer adı tırmanıcı groundsel olan Senecio Angulatus, yarı güneşli yerlerde ideal biçimde gelişir. Doğrudan güneş altında olmaması gerekir. Bahçede bir ağaç gölgesinde iyi şekilde büyüyecektir. Saksıda bakım yapıyorsanız, saksıyı düzenli olarak çevirmeniz faydalı olacaktır.
Toprak
Senecio angulatus toprak seçen bir bitki değildir. Bununla birlikte ağır killi olan topraklarda mantar hastalıklarına yakalanma ihtimali artacaktır. Toprağın havadar ve süzek olması daha iyi bir gelişim açısından önemlidir. Sukulent için hazırlanan toprak karışımları bu bitki için yeterli olacaktır.
Sulama
Sulamanın yaz aylarındaki sıcak dönemlerde toprağın üst yüzeyi kuruduğunda yapılması gerekir. Soğuk kış aylarında ise toprağın tamamen kupkuru olmasını beklemelisiniz. Hatta kışın soğuk yerlerde duruyorlarsa hiç sulamasanız dahi sorun olmayacaktır.
Toprağın çok sulu ve cıvık olması birçok hastalığa yol açacaktır. Bu nedenle saksıda mutlaka drenaj deliği olduğundan emin olmalısınız. Mümkün olduğunda hazır su kullanmaya çalışmalısınız. Özellikle suyunuz çok kireçliyse, en azından bir gün boyunca suyu geniş bir kapta açıkta bekletmelisiniz.
Sıcaklık
Senecio angulatus genel olarak 15 derecenin üzerindeki sıcaklığı tercih eder. Saksıda yetiştireceğiniz bitki için oda sıcaklığı yeterli olacaktır. Ani hava değişimlerine maruz kalmaması gerekir. Bu nedenle ısı kaynaklarından uzak tutulması gerekir.
Gübreleme
Bu bitkiye bahçede bakacaksanız, gübre ya da bitki besini vermenize gerek yoktur. Bununla birlikte saksıda yetiştirmek istiyorsanız, büyüme mevsiminde kaktüs ve sukulentler için üretilen bitki besinini ayda bir kez kullanabilirsiniz. Bu sayede çok daha yeşil bir büyüme sağlayabilirsiniz. Soğuk mevsimde ise besleme yapmamanız gerekir.
Saksı Değişimi
Her 2-3 yılda bir kez saksı değişimi yapmanız faydalı olacaktır. Mevcut saksısından bir büyük boyunu tercih etmeniz yeterlidir. Saksı değişiminin gelişim döneminden hemen önce yapılması gerekir.
Budama
Bitkinizi temiz tutmak ve haşere istilasından korumak için budama yapmanız faydalı olacaktır. Sarı ve ölü yaprakları kesmeniz bu anlamda önelidir. Daha iyi bir gelişim için büyüme dönemi başlamadan önce uzun gövdeleri kesebilirsiniz.
Senecio Angulatus Nasıl Çoğaltılır?
Bu bitkiyi hem çelikle hem de kökten ayırma yöntemiyle çoğaltmanız mümkündür. Dallarını kesip toprağa batırdığınız takdirde geç de olsa mutlaka köklenecek ve gelişmeye başlayacaktır. Dalları batırdıktan sonra kurudukça sulamaya devam edin. Aldığınız dalın 15 santim olması ideal olacaktır. Her dalda mutlaka 2-3 tane yaprak boğumu olmasına dikkat etmelisiniz.
Eğer aldığınız çeliği saksıya dikecekseniz, toprağı hafifçe nemlendirin ve dalı burada dikin. Saksıyı doğrudan güneş ışığından uzakta, sıcak ve parlak bir yere koyun. Büyüme gözlemleyene kadar bitkinin toprağını nemli tutmalısınız.
Toprağın yanı sıra benzer çelikleri suda da köklendirebilirsiniz. Yukarıda anlattığımız şekilde aldığınız dalları, su dolu kavanoza yerleştirmeniz yeterli olacaktır. Bu suyu bir haftada bir değiştirmeniz gerekir. Dallarda iyi miktarda kök oluştuğunda, toprak dolu saksıya yerleştirebilirsiniz.
Senecio angulatus daldırma yöntemiyle de çoğaltılabilir. Bahçedeki bitkinin dallarının toprakla temas ettiği yerlerden kök oluşur. Bu köklü sapları ana bitkiden ayırarak farklı yerlere dikebilirsiniz.
Senecio Angulatus Sorunları
Bahçede yetiştirdiğiniz bitki çok fazla sorun yaratmayacaktır. Ancak iç mekânlarda saksıda baktığınız senecio angulatus sukulentinde bazı sorunlar görülebilir. Bunlardan biri kıvrılmış kenarlı kahverengi yaprakların ortaya çıkmasıdır. Bu durum genellikle aşırı sulamadan kaynaklanır. Sulama periyotlarınızı seyrekleştirdiğiniz takdirde sorun çözülecektir.
Bir diğer sorun ise pörsümüş yapraklardır. Bu ise genel olarak az sulamak kaynaklı ortaya çıkar. Her ne kadar susuzluğa dayanıklı bir bitki olsa da, sukulentinizi de özellikle gelişme döneminde sulamanız gerekir. Yaz sıcaklarında toprağın tamamen kupkuru kalmasına izin vermemeniz gerekir.
Küçük ve cılız yapraklar da bu bitkide görebileceğiniz bir diğer sorundur. Bu durumda gövde genellikle çok daha uzun biçimde gelişir. Bu sorun genellikle az ışıktan kaynaklanır. Bu bitki parlak ortamları sever.
Senecio Angulatus Hastalıkları ve Zararlıları
Senecio angulatus sukulentinde en yaygın görülen hastalıklar yaprak lekeleri ve kök çürüğüdür. Her iki hastalığın da temel nedeni ise fazla sulamadır. Böylesi bir sorunla karşılaştığınız bitkinizi izole etmeniz gerekir. Bu sayede diğer bitkilere bulaşmasını engelleyebilirsiniz. Hastalık riskini azaltmak için mutlaka iyi hava sirkülasyonunun olduğu bir ortam hazırlamalısınız.
En çok görülen haşereler ise unlu bitler ve yaprak bitleridir. Bitkiniz açık havada değilse bu tip zararlılar tarafından istila edilebilir. Eğer istila çok büyükse ilaç kullanmanız gerekecek.
Senecio Angulatus Zehirli Mi?
Senecio angulatus hem insanlar hem de evcil hayvanlar için zehirli bir bitkidir. Yapraklarının yenmesi durumunda kusma, karın ağrısı ve ishal gibi sorunlar ortaya çıkacaktır. Bu nedenle bitkiyi çocuklarınızın ve evcil dostlarınızın erişemeyeceği yerlere koymanız gerekir.