Bahçe Defteri'nde yazar olarak bitki ansiklopedisine katkıda bulun.

Sıçan Kuyruğu Kaktüsü (Aporocactus Flagelliformis)
aporocactus flower on its stems

Sıçan kuyruğu kaktüsleri oldukça hassas olan bitkilerdir. Yılbaşı kaktüsüne benzer şekilde çiçek verirler ve ciddi bakım isterler. Cacteceae familyasından Disocactus türü olan bu bitkinin ana vatanı Meksika ve Karayipler’dir. Bu kaktüler yaygın olarak tropikal ve alt tropikal iklim bölgelerinde yetişirler.

Doğal yaşam alanlarında topraksız ortamlarda, ağaç üzerinde büyüyen sıçan kuyruğu kaktüsü bir epifit özeliği vardır. Bunun yanı sıra kayaların üzerinde yani litofit olarak da yaşayan Disocactus türünün en bilinen türü Disocactus flagelliformis’tir. Bu cinsin hibritleri de yaygın olarak yetiştirilmektedir.

Bakımı

Sıçan kuyruğu kaktüsü oldukça hassas bir bitkidir. Bu sebeple yeni bitki bakımına başlayan birisi için uygun değildir. Toprak seçimleri ve sulama periyotları, ısı değişimlerine bağlı olarak tehlike arz etmektedir. Bakımıyla ilgili tüm süreçlere dikkat etmeniz halinde çok hoş bir bitkiye ve harika çiçeklere kavuşabilirsiniz.

Sıçan kuyruğu kaktüsünün hangi türü olursa olsun aynı bakım şartlarının sağlanması gerekir. Haziran ayının başından Eylül ayının sonuna kadar az güneşli bölgelerde tutulmalıdır. Sabah güneşi ve akşam güneşini birkaç saat boyunca direkt almayı tolere edebilirler. Bununla birlikte Ekim ayının sonundan Mayıs ayının sonuna kadar doğrudan güneş ışığı altında kalmalarında bir sakınca yoktur.

Kış soğuklarına karşı dayanıksız olan sıçan kuyruğu kaktüsü, kısa süreliğine eksi 4 derecelik sıcaklıklara dayanabilirler. Ancak soğuklar karşısından son derece dikkatli olmak gerekir. Bu soğuklarda ölmeseler dahi ciddi olarak yıpranırlar. Şerit yaprakları soğuğa karşı hassastır ve daha fazla yıpranırlar. Havadar yerleri seven bitkilerin mutlaka uzun süreli olarak açık kalacak pencerelerin önünde olması gerekir.

Toprak Seçimi

Sıçan kuyruğu kaktüsü için mutlaka özel bir toprak hazırlamanız gerekir. Toprak konusunda oldukça seçici olan bu kaktüs, sıradan bir toprakta büyümeyecektir. Bu bitkiye şu karışımı hazırlayabilirsiniz;

  • 3 ölçü torf saksı toprağı
  • 1 ölçü dere kumu (2 mm)
  • 1 ölçü ponza taşı
  • 0,5 ölçü kullanılmamış kuru çay
  • Çeyrek ölçü mini taneli mıcır

Tüm bu malzemeleri harmanlayarak, sıçan kuyruğu kaktüsü için ideal bir karışım elde edebilirsiniz. Karışımda da dikkat etmeniz gereken bazı konular vardır, Bunların başında, dere kumunun mutlaka yıkanmış olması gelmektedir. Dere kumunun karışıma tertemiz şekilde eklenmesi gerekir. Ponza taşı ise irili ufaklı olabilir, torf ise sade yapılı olmalıdır. Besin katkılı olan torf serin aylarda ya da çok sıcak dönemlerde bu bitkiyi aniden çürüterek öldürebilir.

Sulama

Sıçan kuyruğu kaktüsünü yaz mevsiminde gece en düşük ısının 24 derece üzerinde olduğu dönemlerde sulamak tehlikelidir. Bu tip ısılarda sulanmaları halinde aniden çürüyebilirler. Sulamanın gelip gelmediğini anlamak için, toprağın tamamen kupkuru olmasını beklemelisiniz. Toprak tamamen kuruduğunda birkaç gün daha bekledikten sonra saksının en kenarından yavaşça sulama yapmalısınız. Sulama saati ise gecenin en az sıcak olduğu saatlerde yapılmalıdır. Bu sulama düzeni özelikle Akdeniz ve Ege iklimlerinde denize çok yakın lokasyonlarda geçerlidir. Rakımı çok düşük olan bu yerlerde 20 Haziran ile 20 Eylül tarihleri arasındaki sulamanın bu şekilde yapılması gerekir.

Kış aylarında ise gece saatlerinde ısı 12 dereceden daha soğuksa, sulama yapmak yine riskli olacaktır. Özellikle bu tip durumlarda sulama için toprağın yapısına dikkat edilmesi gerekir. Bu tip durumlarda hiç sulama yapmamak daha iyi olacaktır. 

Sonbahar ve ilkbahar aylarında ise sulama konusunda daha rahat davranabilirsiniz. Bu tip dönemlerde genel olarak herhangi bir tehlike yoktur. Buna karşın saksının güneşten ısındığı anlarda sulama yapmamanız gerektiğini de unutmamalısınız.

Gübreleme

Sık sık sulama yapmanın riskli olmadığı dönemlerde, her üç sulamada bir kez bitki besini verilebilir. Bu sulama sırasında bitki besinli su vermeniz yeterli olacaktır. Kaktüs besini bunun için özellikle uygundur. Bunun yanı sıra orkide besini ya da genel amaçlı besin de kullanılabilir. 

Gübreleme yaparken tavsiye edilen dozajın dörtte biri oranında uygulama yapmalısınız. Bunun ötesinde vereceğiniz gübre, bitkiye için yarardan çok zarar verecektir.

Çoğaltılması

Sıçan kuyruğu kaktüsünü çoğaltmak için en iyi zaman Mayıs ayıdır. Havanın ısındığı bu dönemde bitkinizi ortalama olarak 8 santimlik parçalara ayırmalısınız. Aldığınız bu çeliklerin kurutulması için beş gün kadar bekletmelisiniz. Açıkta beklettiğiniz bu çelikleri, yukarıdaki ile benzer özelliklere sahip bir toprak karışımına dikmelisiniz. Toprağa ekim yaptıktan sonra sulama için beş ila altı gün kadar beklemelisiniz. 

Bunun yanı sıra dipten gelişen yavruları ayırarak da yeni sıçan kuyruğu kaktüsleri elde edebilirsiniz. Bunları da benzer şekilde bekletip, toprağa ekerek köklendirebilirsiniz.

Comments
All comments.
Comments