Sineralya (Pericallis × hybrida)

Sineralya, renkli ve papatyayı andıran çiçekleriyle oldukça neşeli bir türdür. Bu bitki kış aylarının sonundan yaz başına kadar çiçek açar. Sıcaklara karşı oldukça hassastır.

Bitki bilimciler tarafından ilk olarak 1777 yılında, Azor Adaları’nda keşfedilmişlerdir. Bu adalarda sineralya bitkisi Atlantik Okyanusu’na bakan kayalıklarda yetişmektedir. Bu bitkinin ticari olarak satılan versiyonu; Pericallis cruenta ile Pericallis lanata türlerinin hibritleştirilmesiyle elde edilmiştir. Türkiye’de Sindirella çiçeği olarak da bilinmektedir.

Sineralya Çiçeği Özellikleri

Narin bir tür olan sineralya, genellikle tek yıllık bir bitki olarak yetiştirilir. Çok çeşitli renklere sahip olduğu ve çiçeklerini uzun süre koruduğu için balkonlarda sıkça görebileceğiniz bir çiçektir. Pembe, mor, mavi ve kırmızı renklerde çiçekler açar. Bunun yanı sıra çift renkli taçyapraklara da rastlayabilirsiniz. Yalnızca sarı renkli herhangi bir türü yoktur.

Boyları çeşit çeşit olan sineralyanın çiçek boyları da 12 santime kadar çıkabilmektedir. Hristiyan kültüründe önemli bir yere sahiptir. Noel zamanında çiçek açacak şekilde yetiştirilen bu bitki, kesme çiçek olarak ise elverişli değildir. Bu nedenle saksıda yetiştirilir ve çiçekçilerde bu şekilde satışa sunulur.

Bu bitkinin botanik adının Cineraria senetti olduğunu ifade edenler olsa da bu hatalı bir bilgidir. Çiçekçilerde satılan sineralyalar, Pericallis lanata ve cruenta türlerinin melezlenmesiyle elde edilmiştir. Pericallis x hybrida ve Florist’s Cineraria adıyla bilinmektedir. Hibrit olması yalnızca ortaya çıkışını ifade etmektedir. Artık doğal bir tür olmuştur. Hibrit bitkiler tohum vermezler. Verseler dahi yeni fideler farklı özellikler taşır. Ancak sineralya tohum verir ve yeni fideleri de aynı özelliklere sahiptir.

Mavi sineralya çiçeği
Mavi sineralya çiçeği

Sineralya Bakımı

Sineralya çiçeğinin bakımı oldukça kolaydır. Bununla birlikte bakım sürecinde bazı uygulamalara dikkat etmeniz gerekir. Sineralya bitkisinin çiçekleri solduktan sonra çiçek saplarını kesmeniz gerekir. Bu sayede 3-4 haftada yeniden çiçek açacaktır. Bununla birlikte havalar yaz aylarında ısınmaya başlayınca gelişimi duracak ve çiçek açmayacaktır. Bu dönemde çiçekleri tamamen solacaktır. Aynı dönemde yaprak biti gibi birçok zararlı da bitkinize musallat olacaktır. Bu durumda bitkiyi yaşatmaya çalışmasanız daha iyi olur. Başarılı olma şansınız yoktur. Bu bitki mevsimliktir ve gelecek seneye kadar sağlıklı tutmanız neredeyse mümkün değildir.

Kış aylarında satın aldığınız sineralya çiçeğini evinizde güneş alan bir pencerenin önüne koymalısınız. Bununla birlikte bu konumun havadar ve serin olması gerekir. Sıcak ortamlar sineralya çiçeği için uygun değildir. Eğer ilkbahar aylarında satın alırsanız, açık havada ve az güneş alan yerlerde tutmalısınız. Bu şartlarda toprağı asla kuru kalmamalıdır. Türüne bağlı olarak sineralya çiçeği 25 ila 90 santim arasında uzayacaktır. Bu bitki yazları serin geçen bölgelerde, kış aylarındaki hafif donları tolere eder. Bu tip bir ortamda birkaç yıl yaşayabilir. Ancak mevsimlik bir süs bitkisi olarak kabul etmeniz sizin içi daha kolay olacaktır. Çiçekleri solduğunda ve havalar ısındığında tamamen bozulacaktır. Yaz aylarında sağlıklı bir şekilde bakmak Türkiye şartlarında oldukça zordur.

Toprak

Sineralya çiçeği nemi iyi tutan, drenajı yeterli ve kısmen asidik verimli topraklarda ideal biçimde yetişir. Bu bitkinin toprağı için turba yosunu ve kahve telvesi de kullanabilirsiniz. Bu bitki birazcık ilgiyi sever. İdeal bir toprak sağlamanız halinde kolaylıkla gelişecektir.

Sulama

Sineralya çiçeğinin devamlı olarak neme ihtiyacı bulunur. Bitkinin toprağının güzel biçimde sulanması gerekir. Sık sık sulama yapmanız gerekir ancak toprağın çok cıvık hale gelmesine ve böyle kalmasına izin vermemelisiniz. Özellikle havalar ısınmaya başladığında sulama daha önemli hale gelmektedir.

Isı ve Nem

Sineralya bitkisi sıcaklık konusunda oldukça hassastır. Hava sıcaklıkları 20 derecenin üzerine çıkmaya başladığında ortamdan etkilenirler. Bunun yanı sıra çok soğuk havalarda da sıkıntı yaşarlar. Gece hava sıcaklığı eksinin altına düştüğünde bitkiniz ölecektir. Sıcaklarda, çiçeklenmesi yavaşlayacaktır. Sıcak mevsimlerde çiçeğinizi iç ortama taşımanız daha faydalı olacaktır.

Bu çiçekler nemi iyi ancak çok yüksek olmayan ortamlarda coşarlar. Yaşadığınız iklim kuruysa dahi bitkinin toprağını düzenli olarak nemli tutmaya devam etmelisiniz. Gerekli nemi sağlamanın en iyi yollarından biri nem tepsisidir. Bitkinizin saksısının altına koyacağınız taşlı bir tepsi nem sağlamanın en iyi yoludur. Bu yöntemde tepsiye koyacağınız suyun saksıya değmemesi gerekir. Su hava sıcaklığıyla buharlaştıkça bitkinize nem sağlayacaktır. Bu bitkiye su püskürtmeniz ise tavsiye etmiyoruz. Çiçeklerin taç yaprakları bu durumdan olumsuz etkilenebilir.

Bahçede sineralya çiçekleri
Bahçede sineralya çiçekleri

Sineralya Çiçeği Çoğaltma

Yukarıda da söylediğimiz gibi sineralya çiçeği genel olarak tohumdan çoğaltılan, mevsimlik bir çiçektir. Tohumları, bitki iyice kuruduktan sonra almanız ve saklamanız gerekir. Kış aylarındaki don olayları geride kalmaya başladığı zaman tohumları ekebilirsiniz. Kış aylarının hafif geçtiği Akdeniz ve Ege gibi bölgelerde şubat aylarının sonunda, sert olan iklimlerde nisan ayında ekmelisiniz. Yaz aylarını ise çok az güneş alan serin yerlerde geçirmelidir. Bitkinin çiçek açması için birkaç ay boyunca gelişmesi gerekir. Genellikle sonbahar mevsiminde havalar serinlediği zamanlarda tomurcuklanırlar.

Tohumla Çoğaltma İçin Toprak Karışımı

Tohumla çoğaltma işleminde kullanacağınız toprak, mutlaka kaliteli bahçe toprağı olmalıdır. Üç ölçü toprağa, iki ölçü yaprak çürüntüsü katıp, 1 ölçü de kumla karıştırabilirsiniz. Bu karışım sayesinde tohumunuz hızlı bir şekilde çimlenecektir. Tohumları toprağın yüzeyine serpip hafifçe üstünü bastırmanız yeterli olacaktır. Kuzey rüzgârlarına açık olan ve az güneşli bir konumda daha kolay çimlenecek ve büyüyecektir. Yaz aylarında sineralya fidesi haşerelerin ve parazitlerin hedefi olacaktır. Bitki bakımına yeni başlayanların bununla baş etmesi oldukça zor olacaktır.

Fideleriniz geliştiğinde tek tek farklı saksılara dikmeniz gerekir. Saksılarda köklerin iyi bir şekilde gelişmesi için hafif dozajlı besinli bir su verebilirsiniz. Yaz aylarının sıcak olmadığı yerlerde, bakım şartlarına bağlı olarak kış içinde çiçek açmaya başalar. Bu çiçeklenme ilkbahar ortasına ve sonlarına kadar devam edecektir.

Aklınıza Takılanları Sorun

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sineralya (Pericallis × hybrida)

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker

Refresh Page