Siyam Gülü – Meşale Zencefili – Etlingera corneri

Siyam gülü veya meşale zencefili olarak da adlandırılan Etlingera çiçeği, Zencefilgiller familyası içerisinde yer alır. Göz alıcı derecede güzel ve şaşırtıcı çiçeklere sahip olan bu bitki türü, sınıfında bulunmak üzere yüzün üzerinde farklı türe sahiptir.

Siyam Gülü Özellikleri

  • Anavatanı Güneydoğu Asya olmak ile birlikte genellikle bu kıtada tropikal kuşakta yetişir. 
  • Bazı türlerinde açan çiçekler büyüklükleri ile neredeyse bir insan başı kadar olabilir.
  • Görselliği ve boyutu ile birlikte kesme çiçekçilik için çok sık kullanılır.
  • Güneydoğu Asya halkı ise bu çiçeğin saplarını yemeklerde farklı tarifler içerisinde gıda olarak kullanmaktadır.
  • Pembe ve kırmızı tonlarda mercan rengi çiçeklere sahip olmak ile birlikte bazı türlerde beyaz çiçekler de görülmektedir.
  • Meşale zencefili en tanınmış tür olmak ile birlikte Etlingera elatior olarak adlandırılır. Bu türde tam açılmış bir çiçek altındaki sapı ile beraber tıpkı bir meşale görüntüsü gösterir.
  • Zencefil ile aynı familyadan olsa da aslında ne tadı ne kokusu ne de yapısı zencefil ile alakalı değildir. Fakat ülkemizde yabani zencefil ve porselen zencefili gibi isimlere sahiptir.
  • Bitkinin boyu 3-6 m arasında değişiklik gösterebilir.
  • Kökten kendi sapı üzerinde yükselen çiçekler 1 metreye kadar uzanabilir.
  • Siyam gülü yani Etlingera corneri ise egzotik bir tür olarak en uzun boylu türler arasında bulunur. Yaklaşık 4 m yüksekliği ile birlikte kırmızı gül benzeri bir çiçek görüntüsü ortaya koyar.
Bahçede siyam gülü
Bahçede siyam gülü

Siyam Gülü Bakımı

Bakımı zor bir bitki çeşidi olmak ile birlikte birçok noktaya özen göstermek gerekir.

Işık

Etlingera türleri genellikle doğal ortamlarında ve kendi iklimlerinde çok sağlıklı yetişirler. Bu nedenle egzotik bölge faktörleri göz önünde bulundurularak ılıman ve canlı fakat yakıcı olmayan bir ışık ihtiyacı bulunur. Genellikle de donanımlı seralarda çok iyi yetişebilirler ve evlerde yetiştirmek zahmet ister.

Toprak

Hava ve nem faktörlerinin ayarlanması ile doğru ısı ortamında iyi bir toprak karışımı ile yetiştirmek mümkündür. Bitkinin doğru büyüyebilmesi için Potasyum(K) zenginliği ihtiyacı bulunur.

Sulama

Asya'nın egzotik bölgelerinde yetişen bir çiçek türü olduğu için sulama konusunda nemli ortama dikkat etmek önemlidir. Ancak özellikle Türkiye'de Akdeniz gibi bölgelerde aşırı nemli camekanlarda ve saksılarda yetişmesi zor olacaktır.

Gübreleme

Yetiştirme toprağında Potasyum(K) eksikliğini gidermek için bitki dikilmeden önce toprağa Potasyum eklenmelidir. Yetişme sırasında da potasyum içerikli gübreler kullanılarak ve ardından sulama yapılarak toprak kuvvetlendirilmelidir.

Meşale Zencefili
Meşale Zencefili

Siyam Gülü Nasıl Çoğaltılır?

Genel olarak kendi doğal ortamında ve ikliminde yaşayabilen bir tür olduğu için ev ortamında ya da bahçelerde çoğaltmak gayet zordur. Doğal ortamına çok yakın bir şekilde tüm faktörlerin ele alındığı özel seralarda yetiştirilmesi ve yaşatılması mümkündür.

Sıkça Sorulan Sorular

Etlingera ile ilgili önemli soruların cevabını bu içerikte bulabilirsiniz.

Siyam Gülü Saksıda Yetiştirilir Mi?

Ev ortamında saksılar içerisinde yetiştirilmesi gayet zor bir bitkidir. Seralarda özel olarak yetiştirilerek kesme çiçekçilikte çok sık kullanılır.

Siyam Gülü Türkiye'de Nerelerde Yetişir?

Türkiye'de doğru iklim ve hava koşullarının oluşturulduğu seracılık yapılan bölgelerde yetiştirilmektedir. Ülkemizde Akdeniz ve Ege'de birçok çiçek seracılığı bulunmaktadır.

Siyam Gülü Çiçekleri Yenir Mi?

Zencefilgiller ailesinden olduğu için zencefil gibi yenilebilen bitkiler ile karıştırılabilir. Ancak çiçekler değil dal bölgeleri ve gövdesi Asya topraklarında yerel halk tarafından gıda şeklinde tüketilmektedir.

Aklınıza Takılanları Sorun

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Siyam Gülü – Meşale Zencefili – Etlingera corneri

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker

Refresh Page