Bahçe Defteri'nde yazar olarak bitki ansiklopedisine katkıda bulun.

Solandra Maxima
Solandra maxima çiçeği

Solandra maxima, ilginç görünümlü sarı çiçekleriyle dikkat çeken etkileyici bitkilerden biridir. Bu bitkiye kadeh sarmaşığı, fincan çiçeği, altın kase çiçeği gibi farklı isimler verilmiştir. (Patlıcangiller) familyasının üyesi olan Solandra maxima türünün anavatanı ise Meksika ve Orta Amerika’nın tropik bölgeleridir.

Farklı görünümüyle dikkat çeken bu bitki Akdeniz’in ve Güney Ege’nin kıyı kesimlerinde sorunsuz biçimde yetiştirilebilir.

Solandra Maxima Özellikleri

  • Uzun ömürlü bir bitkidir ve çok hızlı bir şekilde büyür. Tırmanıcı özellikler gösterir.
  • Tıpkı üzüm asmalarında ve kabaklardaki gibi her yaprak beraberinde bir tutaç çıkarır. Etrafında her ne varsa sıkıca tutunarak tırmanmaya başlar.
  • Bahçenizde Solandra maxima bakacaksanız, yanında her ne varsa tırmanacağını ve 0 metreye kadar uzayabileceğini unutmamalısınız.
  • Dalları kalın ve ağırdır. Bu nedenle uzayan dallarını zaman içinde desteklemek gerekir. Bunun yanı sıra devamlı budayarak da ebatlarını belirli bir düzeyde tutabilirsiniz.
  • Bitkinin yaprakları oldukça büyük, kalın ve parlaktır. Bu açıdan yaprakları da son derece dekoratif ve hoş bir görünüm sergiler.
  • Eksi 2 dereceye kadar soğuk havalara dayanıklıdır. Bundan daha soğuk iklimlerde ise toprak üstü tüm dalları donacak ve kuruyacaktır.
  • Akdeniz ve Güney Ege’nin kıyı şeridinde bahçelerde sorun yaşamadan yetiştirebileceğiniz bir bitkidir. Buna karşın kuzey rüzgarları almaması gerekir. Aşırı soğuk havada toprak üstü kısmı kurusa da, (birkaç yılda bir olduğu takdirde) ilkbahar aylarında köklerinden filizlenerek hızlı biçimde yeniden büyüyecektir.

Solandra Maxima Bakımı

Saksıda Solandra maxima yetiştirmek mümkündür. Ancak bahçede pek bakım istemeyen bu bitki, saksıda çok daha fazla ilgi ister. Büyük bir saksı seçerek bu bitkiyi uygun ortamda iç mekânda yetiştirebilirsiniz. Bunun tropik bir bitki olduğunu unutmamalısınız. Aşağıda verdiğimiz bakım uygulamaları daha çok bahçedeki bitkiler için olsa da saksıda da benzer şartlar yaratmalısınız.

Işık

Doğal ortamında tropik kuşakta yaşadığı için güneşi seven bir bitkidir. Tüm gün boyunca güneşli ve yarı güneşli bir yerde yetiştirmeniz gerekir. Bitkinin gelişip çiçek açması için doğrudan güneş alması önemlidir. Saksıda bakım yapıyorsanız güneye bakan bir kapalı balkona ya da pencere önüne yerleştirebilirsiniz.

Hava sıcaklıklarının 40 dereceyi geçtiği bir yerde yaşıyorsanız, bu dönemde bitkinizin yapraklarının kısmi olarak dökülmesi normaldir. Sıcaklıklar geçtiği zaman Solandra maxima yeniden toparlanmaya başlar.

Toprak

Bahçede bakım yaptığınız toprak seçmeyen bir bitkidir. Tuzlu topraklara bile uyum sağlar. Deniz kıyısında bulunan alkalinli ve tuzlu topraklar da dahi rahatlıkla gelişebilir.

Saksıda bakım yaparken torf toprak yeterli olacaktır. Ancak iri taneli dere kumu ve ponza taşı kullanarak çok daha ideal bir toprak karışımı yaratabilirsiniz. Bu sayede daha iyi gelişim gösterecektir.

Sulama

Bahçede baktığınız Solandra maxima çiçeğinin sulanması oldukça kolaydır. Sonbahar aylarından ilkbahara kadar geçen serin mevsimde yalnızca yapraklarında pörsüme gördüğünüzde sulama yapmalısınız. İlkbahar mevsimi geldiğinde de bu düzene devam etmeniz daha iyi olacaktır. Ancak hava sıcaklığı bu dönemde 30 derecelere yaklaştığında ve geçtiğinde daha sık sulanması gerekir.

Solandra maxima bitkisinin daha iyi çiçeklenmesi için soğuk dönemlerde su sıkıntısı çekmesi gerekir. İlkbaharda hava 30 dereceye geldiğinde ise susuz bırakmamaya dikkat etmelisiniz.

Ev ortamında da serin aylarda çok su vermemeye çalışın. İlkbahar aylarında havalar ısındığında ise nemli bir ortam yaratmanız gerekir. Bu nedenle su dolu bir tepsiyi saksının altına koymak iyi olacaktır. Unutmayın bu bir tropik iklim bitkisi, yaz aylarında sıcaklığın yanı sıra neme ve suya ihtiyacı vardır.

Budama

Bu bitkinin budanması oldukça kolay ve zahmetsizdir. Gerekli gördüğünüz zamanlarda istediğiniz gibi budama yapabilirsiniz. Budamanın bitkiye hiçbir zararı olmayacaktır. Budasanız dahi çiçek açmaya devam edecektir. Özellikle bahçede dalların boyu 60 metreye kadar uzayabileceği için gerekli gördüğünüz anda, istediğiniz dalları kesebilirsiniz.

Solandra Maxima Çiçeklenmesi

Solandra maxima genellikle sonbahar ve ilkbahar mevsimleri arasında çiçek açar. Sarı çiçekleri neredeyse bir yemek tabağı kadar büyüktür. Çiçeklenmesi için gece ve gündüz süreleri oldukça önemlidir. Gündüz süresini artmaya başladığında çiçeklenmesi de duracaktır.

Bu sarı ve gösterişli çiçekler Hindistan cevizi ve vanilyalı bir kokuya sahiptir. Oldukça güzel kokuları nedeniyle çok çekici gelecektir. Ancak daha çok geceleri koku salarlar. Bu nedenle bahçenizde bu çiçekten varsa gece saatlerinde mutlaka koklamanızı öneririz.

İlk açtıklarında sarı olan çiçekler belirli bir zaman sonra altın sarısına doğru kayar. Ardından daha koyu renklere dönerler. Çok fazla çiçek açsalar dahi nadiren meyve verirler. Meyveleri olgunlaştığında kırmızı rengi alır.

UYARI: Solandra maxima bitkisinin hem çiçekleri hem de meyveleri zehirlidir. Bu nedenle kesinlikle yenmemesi gerekir. Evinizde bir çocuk varsa, bu bitkinin çiçeklerine ve meyvelerini yememesine dikkat etseniz iyi olur.

Solandra Maxima Çoğaltma

Bakımı olduğu kadar çoğaltması da kolay bir bitkidir. Budadığınız dalları toprağa doğrudan diktiğiniz anda köklenmeye ve gelişmeye başlayacaktır. Sorunsuz biçimde büyüyebilirler. Bu nedenle sevdiklerinize bol bol bu bitkinin çeliğinden verebilirsiniz. Çoğaltma işlemini yaz mevsiminde sıcak günlerde yapmanız gerekir.

Comments
All comments.
Comments