Bahçe Defteri'nde yazar olarak bitki ansiklopedisine katkıda bulun.

Streptocarpus – Yediveren Çuhası
Yediveren çuhası

Güney Afrika’nın Cape bölgesinden dünyaya yayılan ve ülkemizde de popülerlik kazanmış olan streptocarpus çiçeği dal uzatmayanın yapısıyla tam bir salon çiçeğidir. Süslü görüntüsü ile çuha çiçeğine benzeyen yaprakları nedeniyle yediveren çuhasışeklinde de adlandırılır. 

Birçok hibrit ve kültivar elde edilmiş olan bu çuha çiçeği benzeri bitki familyası üyelerinden birisidir. Günümüzde halen yeni çeşitlerinin üretim yapılmak ile birlikte patentli bu türler dünya genelinde yayılım göstermiştir.

Streptocapus Çiçeği Özellikleri

  • Afrika menekşesi ile aynı familyada bulunan streptocarpus çiçeği, aslında çuha çiçekleri ile akraba değildir. Fakat benzer bir görüntü ortaya koyar.
  • Yıl içerisinde çok güzel bir görüntüye sahip olan çiçekler birkaç ayda bir tekrar açabilmektedir.
  • Ev menekşesi çeşitleri içerisinde yer alarak ev ortamına çok uyumlu bir yapı sergiler.
  • Çuha çiçeğine benzer bir şekilde gelişim gösterir ve yaprak şekilleri de çok benzerdir.
  • Uzun çiçek saplarıyla birlikte kesme çiçekçilik için de kullanılabilir ve vazoda gayet uzun ömürlüdür.
Saksıda yediveren çuhası
Saksıda yediveren çuhası

Streptocarpus Çiçeği Bakımı

Uzun ömürlü ve çok çalışkan bir bitki olarak streptocarpus çiçeği bakımı için bazı noktalara dikkat etmeniz gayet yeterli olacaktır.

Işık

Birçok bitki çeşidi gibi bu bitki çeşidinin de günün belirli saatlerinde güneş ışığını alması sağlanmalıdır. Gündüz saatlerinde güçlü aydınlık alacak bir konumda bulunurken, sabah saatlerinde ve akşamüstü 2 saat olacak şekilde günde 4 saat güneşi iyi bir şekilde almalıdır. Çünkü yeterli güneş almadığında çiçek açmayabilir.

Toprak

Köklerini sağlıklı bir şekilde koruyabilmek için kullanılacak saksıda genişliğe dikkat etmek önemlidir. Doğru saksı, köklerini rahatlıkla salabileceği ve içine sığabileceği bir yapıda olmalıdır. Toprak ve güneş açısı birleştiğinde bulunduğu ortamda havanın nemine de dikkat etmek gerekir. Ev ortamında 18-25 0C arasında rahatlıkla gelişebilirken, çok fazla sıcak veya kışın 1 0C altı uygun olmayacaktır.

Saksı toprağında genişlik elde etmesi ile kökler yumaklaşma gösterdikten sonra daha sağlıklı ve sık bir şekilde çiçek açabilir. Her yıl en az bir defa saksı kontrolü yapılarak, gereken noktada daha büyük bir saksıya toprak ilave edilerek aktarılabilir.

Pembe-beyaz renkleriyle yediveren çuhası
Pembe-beyaz renkleriyle yediveren çuhası

Sulama

Bir menekşe çeşidi olarak sulama işlemini de Afrika menekşesi ile benzer şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Genellikle saksı altından sulama tavsiye edilirken, üstten bol su ekleyerek sulama işlemi de yapılabilir. Oda sıcaklığında su kullanılması fayda sağlarken, mevsime göre kışın haftada 2 defa ve yaz mevsiminde de haftada 3 defa veya her gün sulama yapılabilir.

Budama

Çiçeklerin solması ardından hemen kesme işlemi yapıldığında streptocarpus çiçeği hızlı bir şekilde yeniden çiçek açabilir. Yapraklarda kuruma oluştuğunda da kuruyan bölgeler yavaşça kesilebilir. Çok fazla uzayan ve görüntüsünü bozan yapraklar ve dallar da benzer şekilde budanabilir.

Streptocarpus Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Yıl içerisinde oluşan yavrular ilkbaharda ayrıldıktan sonra küçük saksılarda yetişerek 1 yıl boyunca bu saksıda bekletildiğinde yeni bitkiler elde edilebilir. Ayrıca streptocarpus türünde yaprak çeliği ile yeni bitkiler elde etmek de mümkündür.

Mor yediveren çuhası
Mor yediveren çuhası

Streptocarpus Çiçeği Hastalıkları ve Zararlıları

Ortalama 4 ayda bir çiçek açmaması durumunda bitkide ışık durumu gözden geçirilmelidir. Ayrıca ortam neminin artması veya çok sıcak olması çiçeğe zarar verebilir. Çok fazla su durumunda da yaprak sarılığı görülebilir. Bitlenme problemi ile karşılaştığınızda da yaprakları kolonyalı mendil gibi bir malzeme ile temizleyebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Yediveren çuhası için aklınıza takılan önemli soruların cevaplarını bu bölümde bulabilirsiniz.

Streptocarpus çiçeği saksı değişimi nasıl yapılır?

Çiçek için bitki toprağının ortalama yılda bir defa değiştirilmesi gerekebilir. Özellikle genç ve yetişen bitkiler de köklenme arttıkça saksı değişmelidir.

Streptocarpus çiçeği sıcağa dayanabilir mi?

Bir Afrika menekşesi türü olsa da 15 ile 25 derece arası oda sıcaklığında çok rahat yetişebilir. Ev sıcaklığı dışında aşırı sıcak havalar ve aşırı soğuk bozulmaya neden olabilir.

Streptocarpus çiçeği yılda kaç defa açar?

Yediveren olarak da adlandırılan bu bitki yıl içerisinde ortalama 2 veya 3 ayda bir çiçek açabilecek bir kapasitededir. Özellikle yeterli güneş ışığı ile bu verimi gösterebilir.

Comments
All comments.
Comments