Kaktüs bitki ailesinin ferdi olan Sukulent yani etli bitki, son yıllarda evlerde, ofislerde, dikey bahçelerde yani kısacası her yerde karşımıza çıkan bir türdür. Çok fazla sayıda alt türü olan bu üst türün bakımının kolaylığı nedeniyle çoğu kişi tarafından satın alınır. Renk renk çeşitleri bulunan sukulent türleri; kök ve gövdesinde su tutma kapasitesi yüksek olduğu için az su ister, bakımı konusunda çok hassas değildir. Ayrıca sukulentler çiçek açan sukulent ve çiçek açmayan sukulent olarak da kategorize edilebilir. Bu yazıyı hazırlamamın nedenini merak ediyorsanız eğer son dönemde sukulent bonsai fotoğraflarındaki artışı gösterebilirim. Birçok sukulent türü odunsu gövdeye sahip olabildiği için, bonsai olarak yetiştirilebiliyor. Bu nedenle sukulent bonsai bakımı ile alakalı kısa bir rehber hazırlamak istedim.
Yukarıda da bahsettiğim gibi, birçok sukulent türü bonsai olarak yetiştirilmeye müsait odunsu gövdelere sahip. Hem bakımının kolaylığı, hem zor şartlara dayanıklılık hem de evde yetiştirilebilmeleri sebebiyle herkes bu türleri tercih ediyor. Sukulent bonsai bakımı ile alakalı aşağıda klasik başlıkları paylaşıyorum.

Konumlandırma
Sıcak iklim bitkisi olan sukulentler, yaz aylarında bol bol güneşlenebileceği ortamlarda konumlandırılmalıdır. Uzun güneş banyoları ve düzenli sulama ile sukulentiniz güneş sayesinde hızlı gelişim gösterebilir.

Sulama
Kuraklığa ve sıcaklığa çok dayanıklı olan sukulentlerin sulama rutinlerine de dikkat etmek gerekir. Geçirgen bir toprakta ve drenajBir yerdeki suyun doğal veya yapay yollarla uzaklaştırılmasına yönelik yapılan çalışmalara verilen isimdir. Tarımda ve saksı yetiştiriciliğinde sık sık taş ve benzeri materyaller ile More delikli bir saksıda olduğunu düşünürsek sukulent bitkinizi sularken yaz aylarındaki kavurucu sıcaklarda haftada iki kere dolu dolu sulama yöntemini tercih edebilirsiniz. Kış aylarında sıcak ortamdaki sukulentinize ayda iki kere su vermeniz yeterli olacaktır.

Gübreleme
Ben sukulent bonsailerde uzun salınımlı gübre kullanıyorum. Senede bir kere verebileceğiniz bu gübreler sayesinde sukulentiniz daha hızlı gelişecektir. Uzun salınımlı gübreler, bitki satışı yapan birçok web sitesinde mevcut.

Toprak ve Saksı
Sukulentiniz için mutlaka geçirgenliği yüksek toprakları kullanmanız gerekir. Klasik torf gibi kalitesiz topraklar kullanmanız, bitkinizin köklerinin çürümesine ve ölmesine sebep olacaktır. Bonsai toprak karışımı için kullandığım ve önerdiğim topraklara göz atarsanız eğer, organik olmayan lav taşı, kil vb. taşları yakından tanıyabilirsiniz.
Umarım sukulent bakımı ve bu sukulentlerin bonsai olarak yetiştirilmesi ile alakalı önerilerim faydalı olmuştur. Twitter ve Instagram hesapları üzerinden bana ulaşabilir, yazılarınızı ve fotoğraflarınızı benimle paylaşarak web sitesinde yayınlanmasını sağlayabilirsiniz.
