Bahçe Defteri'nde yazar olarak bitki ansiklopedisine katkıda bulun.

Süpürge Otu (Ak Darı)- Sorghum bicolor

Süpürge otu yem ve süpürge yapımında kullanılması ile bilinen familyasına ait Sorghum bicolor türü bitkiye verilen isimdir.  Türkiye’de süpürge otu diğer adı için akdarı veya süpürge darısı gibi isimler de kullanılır. Bitki ülkemizde püren gibi bir isme sahip olarak da tanınır. Çalı tarzında yapısı ile Türkiye’de ve dünyanın birçok ülkesinde ev halıları ve zemin süpürmek için kullanılan süpürgeleri açısından yetiştirilen bir bitki türüdür.

Özellikleri

Dallar üzerinde tohum taşması ile birlikte bu dallar tohumlardan arındırılarak kurutulduğunda sokak süpürgesi ve ev süpürgesi yapımı için kullanılabilecek ideal bir yapı oluşturur. Çünkü süpürgelerde kullanılabilecek çalılara göre daha yumuşak fakat toz alan fırçalardan da daha sert bir yapı ile özellikle halı ve iç mekan süpürgesinde çok ideal bir kullanım sağlamaktadır.

Bitki yetiştiği alanda 4 metre gibi bir uzunluğa ulaşabilecek çalı formunda olmak ile birlikte gövdesi beyaz bir renktedir ve çok hafif bir şekilde tüylüdür. Halka vaziyetinde dizilmiş yaprakları çoğu zaman 3-7 mm uzunluğunda olurken, genişlikleri 0,4-0,8 mm arasında olabilir. Yan taraflardan sürgün şeklinde çıkan çiçek sapları üzerinde genellikle 1-5 aralığında çiçek görülürken, taç yapraklar pembe ya da beyaz olur.

Yayılımı

Doğal bir şekilde Akdeniz havzası içerisinde yayılmış bir yapıya sahip olan akdarı bitkisi için anavatanı olarak Türkiye dahil olmak üzere Bosna Hersek, Kıbrıs, Yunanistan, İtalya, İspanya, Lübnan, Karadağ, Kuzey Makedonya, Sırbistan, Slovenya, Hırvatistan, Arnavutluk ve Suriye gibi birçok ülke gösterilebilir. Türkiye’de ise Güneydoğu Anadolu, Marmara, Ege, Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerinde yetiştirilmektedir.

Comments
All comments.
Comments