Süt Ağacı Rehberi: Bakımı Nasıl Yapılır? Nasıl Yetiştirilir?

Saplarında bulunan sütlü özsu nedeniyle süt ağacı adını almış olan Euphorbia Trigona, anavatanı Afrika olan ve bakımı kolay iç mekân bitkilerinden biridir. Bu bitki yaygın olarak Afrika süt bitkisi olarak da bilinmektedir. 

Doğal ortamlarında dikenli ve sık çalılarda yetişen süt ağacı, iç mekânlara da oldukça iyi düzeyde adapte olmuştur. Her ne kadar kaktüse büyük benzerlik gösterse dahi aslında bir sukulent yani etli bitkidir. Sukulent ve kaktüs bitki aileleri sıklıkla birbirleriyle karıştırılmaktadır. Bu sebeple birçok insan süt ağacının kaktüs olduğu yanılgısına kapılabilmektedir.

Süt Ağacı Bakımı

Şamdana benzeyen görünümleriyle süt ağaçları doğal ortamlarında neredeyse 3 metreye kadar büyüyebilmektedir. Dik gövdelerinin kenarları boyunca büyüyen yapraklara sahiptirler. Bu da onları ayırt edici bir görünüme kavuşturur. Dikenleri ise ikişerli gruplar halinde büyürler ve merkezlerinden yapraklar çıkar.

Süt ağacı, açık havada büyüdüğü zaman sarı ve beyaz çiçekler açmaktadır. Euphorbiaceae ailesinin bir parçası olan bu bitki, kesildiğinde ya da kırıldığında beyaz bir öz yaymaktadır. Cilt için genellikle toksik ve tahriş edici olan bu özsü, yapışkan bir lateks formundadır. Bu özsüyla temas etmeniz halinde göz tahrişine de neden olabilir. Bunun yanı sıra süt ağaçlarının özsularını içmek ciddi mide rahatsızlıklarını ortaya çıkabilir. Bu sebeple evinizde çocuklarınız ve evcil dostlarınız varsa, bu bitkinin erişilemeyecek bir yerde olduğundan emin olmalısınız.

Rubra çeşitleri, koyu yeşil gövdelerinin yanı sıra kırmızı yapraklarıyla bilinir. Bu süt ağacı çeşidinin görüntüsü oldukça güzeldir. Bu bitkiler, ev ortamında iki metreye kadar büyüyebilir. Oldukça yavaş büyüyen süt ağaçları için sık sık saksı değiştirmenize gerek yoktur.

Çiçeklenme zamanı ilkbahar ve yaz ayları olan bu bitki, çiçeklenme konusunda da oldukça çekingendir. Bu sebeple ciddi bir sabır göstermeniz gerekir. Aynı zamanda bu bitkiler 60 yaşına kadar yaşayabilmektedir. İç mekânlarda çiçek açma ihtimalinin çok düşük olduğunu da bilmelisiniz.

Süt Ağacı Güneş İhtiyacı

Bu sukulent, dolaylı ancak parlak güneş ışığını sever. Güneye bakan bir pencere ya da kısmen güneş alan bir balkon onun için oldukça idealdir. Yaz aylarında öğlen kavurucu güneşten koruduğunuz sürece balkında bakabilirsiniz. Sıcak havalarda ekstra sulama gerektiğini de unutmamalısınız. Süt ağacı için ideal sıcaklık 15 ila 27 derece arasındadır.

Kuraklığa karşı oldukça dayanıklı olan bu bitki, yüksek sıcaklıkları tolere edebilmektedir. Bununla birlikte soğuk havalara ise dayanamazlar. Sıcaklıklar 10 derecenin altına düştüğünde süt ağaçları gelişemezler. Ekstra neme ihtiyaç duymayan bu bitkinin fazla sulanması mantar ve haşere sorunlarına yol açacaktır.

Süt ağacının kış aylarını iç mekanlarda geçirmesi gerekir. Hava sıcaklıkları 5 derecenin altına indiğinde, bu bitkiler açısından ölümcül risk oluşturur. Soğuk kış aylarında, bitkinin nadiren sulanması gerekir. Fazla sulama bitkinin uykuya geçmesine engel olarak solmasına da neden olabilir.

Süt Ağacı Sulaması

Anavatanı Afrika olan bu bitki, yoğun sıcaklıklara ve kısmi olarak doğrudan güneş ışığına tahammül edebilir. Bu bitki bir kaktüs değildir. Bu sebeple ciddi kuraklıklara tolerans gösteremeyebilir. Bununla birlikte ıslak topraktan da hiç hoşlanmazlar.

İlkbahar ve yaz aylarında toprağın hafif nemli tutulması süt ağacı bitkisi için yeterli olacaktır. Toprağa parmağınızı birkaç santim batırdığınızda tamamen kuru ise, sulama gerekir. Bununla birlikte kökleri çürütebileceği için bitkinin ıslak toprakta kalmadığından emin olmalısınız.

Süt Ağacı Toprak Seçimi

Afrika süt ağacına saksı seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta iyi bir drenaj sağlamasıdır. Bu sebeple saksı satın alırken drenaj deliği olup olmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz.

Bu bitki için toprak seçimi yaparken ise kum ve bahçe toprağı karışımını tercih edebilirsiniz. Bu karışım drenaj noktasında oldukça başarılıdır. Bunun yanı sıra yapı marketlerden kaktüs toprağı karışımı da satın alabilirsiniz.

Süt Ağacı Saksı Değişimi

Eğer bitkiniz çok hızlı büyüyorsa ve saksısının artık yetmediğini düşünüyorsanız, değişim için en uygun zaman ilkbahar aylarıdır. Bu bitkinin saksı değişiminin genellikle iki yılda bir kez yapılması gerekir.

Süt ağacı büyüdükçe saksının değiştirilmesi de zorlaşacaktır. Bu sebeple saksının değiştirilmesi yerine her sene ilkbahar aylarında toprağın en üst kısmındaki birkaç santimi yenisiyle değiştirebilirsiniz.

Süt Ağacı Budaması

Süt ağaçlarında büyümeyi teşvik etmek adına yaz aylarında bir doz sıvı gübre uygulayabilirsiniz. Bununla birlikte bu bitkilerin budanmasına hiçbir gerek yoktur. Budama çoğu zaman kişisel bir tercih olarak ortaya çıkmaktadır. Buna karşın eğer bitkinin dalları hasar görmüşse budama gerekebilir.

Budama için kesin bir bıçak kullanabilirsiniz. Hasarlı olan dalları, etkilenen alanların 35 santim altından kesmelisiniz. Budama yaparken öz suyun ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabileceğini unutmamalısınız. Bu sebeple eldiven giymeniz faydalı olacaktır. Budadığınız dallar birkaç gün içinde iyileşecek ve buradan yeni bir dal büyüyecektir.

Süt Ağacının Çoğaltılması

Süt ağacı, çelikleme yöntemiyle kolayca çoğaltılabilmektedir. Bu yöntemle başarı şansınızda hayli yüksektir.

Süt ağacını çoğaltmak için sağlıklı bir sürgünü gövdeden steril edilmiş makas ya da bıçak yardımıyla kesmelisiniz. Kestiğin sürgünün öz suyunun sızmasını ve iyileşmesinin tamamlanmasını beklemeniz gerekir. Daha sonra bu kesimleri doğrudan kum, turba ya da perlit karışımına ekebilirsiniz. Yeni bitkiniz çok hızlı biçimde köklenecektir. Yeni bitkinizde taze yaprakların çıkması, bitkinin gelişimine dair en önemli işarettir.

Süt Ağacı Hastalıkları ve Zararlıları

Süt ağaçlarına doğru bir bakım uyguladığınız müddetçe hastalıklara ve zararlılara karşı oldukça dayanıklı olacaklardır. Bu bitkiler için yapılacak en büyük hata fazla sulamadır. Bunun yanı sıra hava sirkülasyonu ve iyi derece güneş ışığı da gelişmesi açısından önemlidir.

Zayıflayan süt ağaçları, etli böceklere karşı hassas olabilir. Bitkinin üzerinde pamuk benzeri iplikler görürseniz, bunları alkollü bir kâğıt havluyla silerek uzaklaştırabilirsiniz. Buna karşın zararlılar bitkinizi tamamen istila etmişse, böcek ilacı kullanmak en iyi çözüm olacaktır.

Aklınıza Takılanları Sorun

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Süt Ağacı Rehberi: Bakımı Nasıl Yapılır? Nasıl Yetiştirilir?

TAKSONOMİK BİLGİLER

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker

Refresh Page