Telgraf çiçeğinin doğada yaklaşık olarak 60 farklı türü bulunur. Gövdesi sukulent formunda olan bu bitki sarkan yapıda, yayılmacı bir bitkidir. İstilacı bir tür olan bu bitkileri düzenli bahçelerde bulmak zordur. Buna karşın bu asmalar iç mekânlarda sıklıkla görebileceğiniz türlerdir. Ülkemizde bu türün yaygın olarak yetiştirilen 3-4 türü bulunmaktadır.
İçindekiler
- 1 Telgraf Çiçeği Türleri
- 2 Telgraf Çiçeklerinin Hava Temizleme Özelliği
- 3 Telgraf Çiçeği Bakımı
- 4 Telgraf Çiçeğinin Güneş Işığı İhtiyacı
- 5 Telgraf Çiçeğinin Su İhtiyacı
- 6 Telgraf Çiçeği Toprak Seçimi
- 7 Telgraf Çiçeği Gübrelemesi
- 8 Telgraf Çiçeğinde Saksı Değiştirme
- 9 Telgraf Çiçeğinde Budama
- 10 Telgraf Çiçeğinin Çoğaltılması
- 11 Telgraf Çiçeğinin Zararlıları ve Hastalıkları
Telgraf Çiçeği Türleri
Türkiye’de yaygın olarak yetiştirilen üç farklı çeşit telgraf çiçeği vardır. Bunlar tradescantia zebrina, tradescantia fluminensis ve tradescantia pallidadır. Şimdi kısaca bu üç türe bir göz atarak, özelliklerini inceleyelim.
Tradescantia Zebrina
Zebrina bu üç tür arasında en yaygın olanıdır. Türkiye’de halk arasında damat pijaması çiçeği olarak da bilinir. Parlak beyaz üç yapraklı çiçeklerle zıt şekilde koyu yeşil yapraklara sahiptir.
Tahmin edilebileceği gibi bitki zebrina ismini zebra benzeri yapraklarından alır. Yaprakların üzeri mor şeritlerden oluşur. Yapraklarının önünde ve arkasındaki hem parlak hem de koyu kısımlar zebrinayı diğer tradescantia türlerinden ayırır. Bu bitki genellikle yere yatık ve kendini taşıyamayan dallara sahiptir. Ana gövdeden kopsa dahi dallar yaşamına devam edebilir. Bu sebeple yetiştiği yerde hem dallarından hem de tohumlarından ötürü sürekli olarak çoğalır.
Tradescantia Fluminensis
Bu bitki yeşil telgraf çiçeği olarak bilinmektedir. Beyaz çiçeklere sahiptir ve dünyanın her yerinde görebileceğiniz bir iç mekân bitkisidir. Bu türün anavatanı Brezilya’nın güneydoğu bölgesidir. Tüm yıl boyunca çiçek açan bu bitki, doğru şekilde bakımı yapıldığında yapraklarını dökmez ve uzun yıllar boyunca yaşayabilir.
Bu bitkinin yaprakları yeşil renkte, parlak ve oval bir görünüme sahiptir. Çiçek açtığı zaman, üç yapraklı beyaz bir dizi çiçek üretir. Çiçekleri tohum taşımazlar ve kümeler halinde ortaya çıkabilirler. Bu bitkinin de çeşitli alt türleri olmasına karşın yaprakları sarı veya alacalı gibi farklı renklere sahiptir.
Bu bitki fazlaca nemi sever ve soğuk iklimlerde yaşayamamaktadır. Ayrıca bütün gün boyunca tam güneş ışığı almayı tercih ederler. Bütün hafta boyunca makul miktarda bir su ile periyodik şekilde sulanması gerekir. Bu bitki uzun süre kuru kalmaktan hoşlanmamaktadır.
Tradescantia Pallida
Bu bitki Türkiye’de mor telgraf çiçeği olarak bilinmektedir. Meksika kökenli olan bu bitki 20 santime kadar uzayabilen uzun ve sivri yapraklara sahiptir. Renk geçişi sırasında uçları kırmızı veya yeşil olabilen bitkinin yaprakları mor renktedir.
Bu bitki dünya çapında birçok ülkede istilacı olarak sınıflandırılmaktadır. Gövdesinde gözle görülür segmentasyonlar vardır. Bu segmentler kolayca kırılmasına rağmen aynı zamanda kolayca köklenirler. Bu durum istilacı bir tür olmasına yol açsa da aynı zamanda bitkinin yetiştirilmesini de oldukça kolaylaştırır.
Mor telgraf çiçeği soğuğu sevmez ve soğuk ortamlarda yaşayamaz. Bu bitkinin mor, pembe ve beyaz renklerde küçük üç yapraklı çiçekleri vardır.
Telgraf Çiçeklerinin Hava Temizleme Özelliği
Telgraf çiçeklerinin bu kadar popüler bir iç mekân bitkisi olmasının sebeplerinden başlıcası, doğal hava temizleme özellikleridir. Bu bitkiler, evinizin içindeki havadaki bakterileri ve uçucu organik bileşik adı verilen kimyasalları temizler.
Bazı araştırmalara göre bu bitkiler, toprağın verimini de etkilemektedir. Araştırmalarda bitkinin, ağır metalleri topraktan uzaklaştırdığı tespit edilmiştir. Bu durum aynı saksıdaki diğer bitkilerin kök sağlığına fayda sağlayabilir.
Telgraf Çiçeği Bakımı
Doğru koşullarda iyi bir yetiştirme yapıldığı zaman bu bitkinin tüm çeşitlerinin bakımları oldukça kolaydır. Bitki düzenli sulama ve budama yapıldığı sürece gelişecektir. Bu sayede büyüme de kontrol altına alınabilir.
Evlerde güneşli bir yere konulması durumunda telgraf çiçeği birçok mevsim büyüyebilir. Buna karşın bitki ilk mevsiminde çiçek açmayabilir. Ancak üçüncü yılıyla birlikte yaz aylarında bolca çiçek açtığı da bilinmelidir.
Telgraf Çiçeğinin Güneş Işığı İhtiyacı
Bu çiçekler sıcak ve ılıman iklimleri tercih ederler. Bitkiniz öğleden sonra güneşini, sabah güneşine tercih eder. Bununla birlikte evin etrafında güneş alan herhangi bir yerde de mutlu olacaklardır. Bu bitki ne kadar çok ışık alırsa, çiçeklenme döneminde o kadar çok çiçek verecektir.
Eğer bitkiniz yeterince güneş ışığı almıyorsa, yapraklarının renkleri solmaya başlayacaktır. Böyle bir belirti fark ederseniz, bitkinizi güneş ışığı alabileceği bir yere taşımalısınız. Bir haftadan kısa bir sürede iyileşmeye başlayacaktır.
Telgraf Çiçeğinin Su İhtiyacı
Telgraf çiçeği, dengeli bir nem seviyesine sahiptir. Toprağının çok kurumasına izin verilmemesi gerekir. Eğer toprağı kurumaya başlamışsa, yapraklarının uçlarında yanıklara sebep olabilir. Bu çiçekler aşırı ıslak topraktan da hoşlanmazlar. Eğer toprağı sürekli olarak aşırı sulanırsa, kök çürümesi başlar. Bu bitki kök çürümesine karşı hassastır.
Telgraf çiçeğinin sulama zamanının gelip gelmediğini anlamak ise oldukça basittir. Parmağınızı 2-3 santim derine girecek şekilde toprağına bastırın. Eğer toprak kuru ise bitkinize biraz su vermeniz gerekir.
Telgraf Çiçeği Toprak Seçimi
Telgraf çiçeğini dikmek için iyi drenaja sahip, zengin ve tınlı toprak kullanmak gerekir. Saksıya ekerken, drenajı arttırmak için kabın dibine çakıl tabakası eklemek akıllıca olacaktır. Bununla birlikte drenajı desteklemek için toprağa perlit eklemek de iyi bir çözümdür.
İç mekânlarda dikim yapılacaksa, standart bir saksı karşımı kullanmak yerine, verdiğimiz tarife uygun toprak seçimi yapılması olumlu sonuçlar verecektir. Toprağı daha verimli hale getirmek için turba, kireç tozu, organik kompost da kullanılabilir.
Telgraf Çiçeği Gübrelemesi
Telgraf çiçeği büyüme mevsimi boyunca, sıvı bazlı bir ürün ile gübrelenebilir. Bununla birlikte gübrenin yüzde 50 oranında seyreltilmesi gerektiği bilinmelidir.
Güçlü konsantrasyonlar içeren gübreler bitkinin yaprak uçlarında yanmaya neden olabilir. Ayrıca ilkbahar mevsiminin başında yılda bir kez toprağa yavaş salınan bir gübre de eklenebilir.
Telgraf Çiçeğinde Saksı Değiştirme
Telgraf çiçekleri çok hızlı büyürler ve boyutuna bağlı olarak her yıl saksıyı doldurabilirler. Bu sebeple, bitkinin yukarı çekilmesi ve büyüme hızına bağlı olarak her yıl bölünmesi gerekir.
Bu çiçek yeni bir saksıya alınacaksa, öncekine oranla en az yüzde 50 daha büyük bir saksıya alınması gerekir. Kökleri gevşetmek için mevcut kabın kenarları kazılabilir. Gevşettikten sonra, bitki tabanı çekilir ve saksıdan çıkarılır.
Yeni saksı organik kompost ve toprak ile doldurulmalıdır. Ardından bitki koyularak üstü aynı karışımla örtülür. Toprak hafifçe bastırılmalı ve ardından az miktarda sulanmalıdır.
Telgraf Çiçeğinde Budama
Bu bitkiler düzenli olarak budama gerektirir. Eğer bitkiniz hızla büyür ve budanmazsa, saksıyı hızlı doldurabilir. Budama işlemi gövdenin uzun bacaklı hale gelmesine de yardımcı olacaktır. Bu sayede bitkinin tabanda çıplak görülmesine neden olur. Bitkinin sağlıklı kalması ve hızlı büyümesi için budama yapılması gerekir.
Yapılması gereken tek şey, herhangi bir sapı budamak ve sap uçlarını kesmektir. Bu sayede bitkinizin çalı benzeri bir görünümle yayılmasına yardımcı olunur. Bitki kesilmiş tepeden iki yeni sürgün gönderir.
Telgraf Çiçeğinin Çoğaltılması
Telgraf çiçeği istilacı bir tür olduğu için çoğaltılması da oldukça kolay ve zahmetsizdir. Çok çeşitli koşullarda büyüyor olması, istilacı özelliğini destekler. Budamanın ardından, alınan çeliklerle bitki çoğaltılabilir. Sap budandıktan sonra üst kısım hariç tüm yapraklar kesilmelidir. Alınan çelikler, nemli saksı toprağı olan küçük bir saksıya ekilmelidir. Saksı güneş ışığı alabileceği bir yerde kaldığı sürece bir ay içinde köklenecektir.
Telgraf Çiçeğinin Zararlıları ve Hastalıkları
Bu çiçek iç mekân bitkisi olduğu için zararlıları üzerine pek çekmemektedir. Bununla birlikte ilgi görmediği takdirde örümcek akarları bir sorun olabilir.
Örümcek akarları, bitkinin yapraklarının içinde bir ağ oluşturan küçük örümcek benzeri böceklerdir. Tedavi edilmezse yapraklarda sarı lekelere sebep olabilirler. Bu da yaz aylarında bitkinin çiçek açmasına engel olabilir.
Bu bitkinin en yaygın hastalığı ise aşırı sulamaya bağlı kök çürümesidir. Toprak ve saksı da iyi bir drenajBir yerdeki suyun doğal veya yapay yollarla uzaklaştırılmasına yönelik yapılan çalışmalara verilen isimdir. Tarımda ve saksı yetiştiriciliğinde sık sık taş ve benzeri materyaller ile More sağlanırsa bu sorunun önüne geçilebilir.
