Botanik adı Curio rowleyanus olan tesbih çiçeği, şerit üzerinde küçük yapraklara sahip olan ve saksıdan sarkan popüler iç mekân bitkilerinden biridir. Bakımı son derece kolay olan tesbih çiçeği, inci tanesi ve timsah gözü olarak da bilinmektedir. Oldukça dekoratif bir görünüme sahip olan tesbih çiçeği, yuvarlak ve kalın yapraklarında nemi depolayabilmektedir. Kuraklığa karşı dayanıklı olan bu bitkinin bakımı ise son derece kolaydır.
Özellikleri
İnci tanesi bitkisi, 30 ila 100 santime kadar büyüyebilir ve yapraklarının rengi donuk yeşildir. Bu bitki sıra dışı görünümüyle ön plana çıkmaktadır. Anavatanı Güney Batı Afrika olan inci tanesi, doğal ortamında çalıların kenarlarında ve kayaların gölgesinde büyür. Yaprak dökmeyen bu çiçek yalnızca birkaç milimetre kalınlığındadır. Buna karşın bir metre uzunluğa kadar erişebilmektedir. İnci tanesinin kök sistemleri çok zayıftır. Bu sebeple bakım için geniş saksılar tercih edilmelidir.
Bakımında Dikkat Etmeniz Gerekenler
Tesbih çiçeğinin bakımı oldukça kolay olmakla birlikte dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar vardır. Bu unsurların başında tesbih çiçeğine hassas davranmanız gelmektedir. Bu çiçek narin sayılabilecek bir yapıya sahiptir. Bunun yanı sıra aydınlık ortamları sevmesinden dolayı, ışık alan yerlerde tutulmalıdır.
Çiçeğin doğrudan güneş altında bekletilmemesi önemlidir. Aynı zamanda büyütüldüğü ortamı da temiz olması gerekir. Bu unsurlara dikkat ettiğinizde sağlıklı ve hızlı büyüyen bir tesbih çiçeğine sahip olabilirsiniz.
Tesbih Çiçeği Bakımı
İnci tanesinin bakımı oldukça kolay ve zahmetsizdir. Bunun temel nedeni, çok az miktarlarda suya ihtiyacı olmasının yanı sıra gübreye neredeyse hiç ihtiyacının bulunmamasıdır. Tesbih çiçeğinin en sevmediği durum ise aşırı sulamadır. Bu sebeple bu bitkileri ekerken, kaktüs toprağı gibi geçirgen karışımlar kullanmanız gerekir. İnci taneleri aydınlık yerleri severler ve doğrudan güneşe karşı tolerans gösterebilirler.
Güneş İhtiyacı
İnci tanesi bitkisi, aydınlık ortamları ve ılık hava koşullarını sever. Bu bitki güneye bakan bir pencere kenarında çok mutlu olacaktır. Kısmen gölgeli alanlarda da mutlu olan tesbih çiçeği, buna karşın bu alanlarda kısıtlı olarak büyür. Sıcak yaz aylarında, bu bitkiyi öğlen güneşinden uzak tutmak gerekir. Bu aylarda kısmen gölgeli, korunaklı ve açık alanlarda verimli olarak büyüyecektir.
İnci tanesi, ani sıcaklık değişimlerinden de korunmalıdır. Kış mevsiminde 12 dereceye kadar dayanabilen bitki, 8 derecenin altındaki sıcaklarda zarar görecektir. Bunun yanı sıra diğer iç mekân bitkilerine kıyasla düşük nemli ortamlarda sorunsuzca gelişebilir.
Toprak Seçimi
İnci tanesi, suyu geçiren yani iyi derene edilmiş kaktüs topraklarını sever. Kaktüs toprağının yanı sıra turbasız karışımları da bu bitki için kullanabilirsiniz.
İnci tanesi için perlit ve toprak içeren karşımlarsa ideal seçim olacaktır. Bu karışımla hazırlanan bir toprak sayesinde bitkiniz hastalıklara ve zararlılara karşı son derece dirençli bir hale gelecektir. Bununla birlikte gerekli ışık, su ve sıcaklık gereksinimlerini de vermeniz gerektiğini unutmamalısınız.
Su İhtiyacı
Tesbih çiçeği, etli yapraklara sahip bir bitkidir. Bu sebeple az miktarda suyla rahatça büyüyebilirler. Sulama yapmadan önce, parmağınızı bitkinin toprağına iki santim kadar batırmalısınız. Eğer parmağınızda nem hissediyorsanız, sulama yapmanıza gerek yoktur. Her sulama öncesinde bu yöntemi kullanmanız, ideal sulama koşullarını sağlayacaktır.
Sulama sırasında, suyun kök topunun tamamına nüfuz etmesini sağlamalısınız. Bunun yanı sıra saksının içinde ya da altında fazla su kalmamalıdır. Aşırı sulama, bitkinin kökünün çürümesine yol açacaktır.
Tesbih çiçeğini yağmur suyu ya da musluk suyuyla sulayabilirsiniz. Buna karşın kireç oranı düşük ve soğuk olmayan sular tercih edilmelidir. Kış aylarında hava sıcaklıkları düştüğünde, sulama periyodunuzu azaltmanız gerekir. Sulamalar arasındaki kısa kuruma dönemleri, sulu meyvelerin büyüme alışkanlığını ve güçlü yaprak rengini destekleyecektir. Bununla birlikte yüzey tamamen kurumamalıdır.
Gübreleme
İnci tanesini satın aldıysanız ya da çoğaltma yöntemiyle yetiştirmeye başladıysanız ilk iki yıl boyunca besleme yapmanıza gerek yoktur. İki yılın ardından ise birkaç ayda bir kez düşük dozlarla kaktüs gübresi verebilirsiniz. Gübreleme için en uygun zaman ise Nisan sonundan Ekim ayına kadar olan süredir.
Saksı Değişimi
Tesbih çiçeği saksının altındaki drenaj deliklerinden kökler çıkmaya başladığında, saksı değişim zamanının geldiğini anlayabilirsiniz. Bahar dönemleri, saksı değişimi yapmak için en uygun zamanlardır.
Tesbih çiçeğinin özleri, insan cildinde tahrişe neden olabilir. Bu sebeple saksı değişimi yaptığınız sırada eldiven kullanımı önemli bir detaydır.
Çoğaltma
Tesbih çiçeğinin bakımı olduğu gibi çoğaltması da oldukça kolaydır. En az iki ila üç yaprak bulunan bir sürgünü makas yardımıyla keserek, iki gün boyunca kurumaya bırakmalısınız. Tesbih çiçeği nasıl çoğaltılır konusunda sizin daha çok fikriniz varsa lütfen yorumlarda belirtmeyi unutmayın.
Bu sürenin ardından bol kumlu bir kaktüs toprağına, kestiğiniz sürgünü yetiştirebilirsiniz. Yeni ekilen bitkinizin daha hızlı köklenmesi için 20 derecelik bir sıcaklığa ihtiyaç vardır. Uygun koşullar sağlandığı sürece kökler iki hafta içinde ortaya çıkacaktır.
Çiçeklenme Dönemi
Papatyagiller ailesinden olan tesbih çiçeği, ilkbaharın sonlarında ve yaz aylarında papatyayı anımsatan küçük çiçekler çıkarır. Tarçın gibi kokan bu çiçekler; beyaz, pembe, yeşil ve sarı olabilir.
Zararlıları ve Hastalıkları
Tesbih çiçeği birçok koşula adapte olabilen dayanıklı bir bitkidir. Bu çiçeğe yaygın olarak bulaşan zararlılar et böcekleridir. Yapraklarda bu böcekleri görürseniz, böceklenen bölümü olduğu gibi kesebilirsiniz. Böceklenmeye engel olamadıysanız böcek ilacı kullanarak, et böceklerini uzaklaştırabilirsiniz.
Bunun yanı sıra tesbih çiçeğinin en büyük hastalığı ise genellikle aşırı sulamaya bağlı olarak gelişir. Yapraklarda renk değişimi genellikle bunun habercisidir.
Tesbih Çiçeği Hakkında Sorulan Soruları Cevapladık
Tesbih çiçeğinin bakımı oldukça kolay olmakla birlikte dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar vardır. Bu unsurların başında tesbih çiçeğine hassas davranmanız gelmektedir. Bu çiçek narin sayılabilecek bir yapıya sahiptir. Bunun yanı sıra aydınlık ortamları sevmesinden dolayı, ışık alan yerlerde tutulmalıdır.
Papatyagiller ailesinden olan tesbih çiçeği, ilkbaharın sonlarında ve yaz aylarında papatyayı anımsatan küçük çiçekler çıkarır. Tarçın gibi kokan bu çiçekler; beyaz, pembe, yeşil ve sarı olabilir.