Testere Bitkisi (Aloe arborescens)

Bilimsel adı; Aloe arborescens olan ve Türkiye'de genellikle Testere Bitkisi, Testere Çiçeği isimleriyle bilinen bu bitki hakkında ayrıntılı bilgilere bu sayfadan ulaşabilirsiniz.

Testere bitkisi, kuru alanlarda gelişen ve evlerde kolaylıkla büyütülen bir bitkidir. Fazla bakıma ihtiyaç duymayan bu bitkilerin sıra dışı bir görünümü vardır. Birkaç metreye kadar büyüyebilen aloe arborescens, yaprakları testere dişli ve boynuz şeklinde olan bir bitkidir. Bu bitkinin anavatanı Güney Afrika ve Madagaskar’dır. Çiçeği ise, uzun bir sap üzerinde, kırmızı renktedir. Bu bitki türünün 270 farklı alt türü bulunur.

aloe arborescens testere bitkisi
aloe arborescens testere bitkisi

Testere Bitkisinin Özellikleri

Bu bitki özellikle çiçek açtığında çok dikkat çekici bir görünüme sahiptir. Eski şifalı bitkilerden biri olarak kabul edilir. Eski bir ilk yardım bitkisi olarak bilinmektedir. Sıyırıklar ve hafif yanıklar gibi yaralanmalarda bu bitki tedavi amacıyla kullanılmıştır. Bu bitki Almanya’da tıbbı olarak onay almış tek aloe türüdür. Çokça bilinen aloe vera bitkisinin kız kardeşi olarak anılır.

Doğal ortamında üç metreye kadar uzayan bu bitki, iç mekânlarda genellikle 1 metre boyuna kadar gelişebilir. Düzenli olarak budanması yapılan bitkinin kalın yaprakları vardır. İçerisinde çok fazla nem depolayabilen etki bir bitkidir. Yapraklarının kenarlarında uzun ve dikenli dişler bulunur. Bu yapraklar tepe noktaya kadar incelerek uzar.

Testere bitkisinin üzeri balmumu tabakası ile kaplıdır. Bu yüksek sıcaklığı önlemek adına geliştirdiği bir savunma mekanizmasıdır. Şifalı olarak kabul gören öz suyu, yapraklarının içerisinde bulunur. Bu jel şeklindeki sıvı güneş yanığı, böcek ısırıkları ve küçük yaraları iyileştirilmek için kullanılır.

Bu bitkiye ait çiçekler, uygun koşullar sağlandığı takdirde Aralık ayından Mayıs ayına kadar açar. Turuncu ve kırmızı çiçekleri meşale benzeri bir salkımda kümelenir.

Testere Bitkisinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Testere bitkisi tüm yıl iç mekânlarda tutulabilir. Yaz boyunca güneş ışığı altında olduğunda mutlu olacaktır. Bu bitki, sıcağı seven aloe türlerinden biridir. Bu bitkinin gelişmesi için kış aylarında dahi hava sıcaklığı en azından 12 ila 15 derece arasında olmalıdır.

Yaz aylarında haftada bir ya da iki kez sulanması gerekir. Bu bitki yayılarak büyümeyi sever. Her 2-3 yılda bir saksısını değiştirmek gerekir.

Testere Bitkisi Nereye Konmalıdır?

Testere bitkisi, sıcak, bol ışık aldığı, güneşli havaları sever. Buna rağmen güneşe yavaş yavaş alıştırılması gerekir. Bu bitki tüm yıl boyunca bol miktarda ışığa ihtiyaç duyar. Karanlık bir ortamda bırakıldığında, bu bitkinin gelişimi duracaktır. Bol güneş alan pencere önü bir köşe testere bitkisi için idealdir.

Bu bitki, Mayıs ayından itibaren dışarı çıkarılabilir. Bütün kışı içeride geçiren testere bitkisini, hemen yoğun güneşe maruz bırakmak ise iyi bir fikir değildir. Bu bitki güneşe yavaş yavaş alıştırılmalıdır. Bu nedenle dışarı çıkardığınız ilk günlerde yarı gölgeli bir yer seçilmelidir. İlk günler akşam ve sabah güneşi bitkiyi rahatsız etmeyecektir ancak öğlen güneşinden kaçınmak önemlidir.

Testere Bitkisi için Toprak Seçimi

Testere bitkisinin ekileceği toprağın drenajının iyi olması gerekir. Buna rağmen bir miktar su depolayabilen, nem tutabilen toprak tercih edilmelidir. Katkı maddesi olarak turba kullanılabilir. Turba kullanmak yerine hindistan cevizi lifi ile malçlama da yapılabilir. Bu ürünler toprakta nemi tutarken, alt tabakanın gevşek ve geçirgen olmasına müsaade eder. Toprağın pH değeri 6 ila 7.2 arasında olmalıdır

Testere Bitkisinde Sulama ve Gübreleme

Testere bitkisinin, orta derecede periyodik olarak sulanması gerekir. Saksıdaki toprağın daima hafif bir nemlilik oranına sahip olması gerekir. Sulama yapmadan önce alt tabaka kontrol edilmeli, eğer kuruysa sulama yapılmalıdır. Az sulamak, çok fazla sulamaktan daima iyidir. Bu bitki kalın yapraklarını su deposu olarak kullanır. Bu sebeple çok çabuk kurumamaktadır.

Toprağın çok fazla nemli olması, köklerin çürümesine yol açar. Testere bitkisi musluk suyuyla da yaşayabilir ancak yağmur suyu kullanılması ideal olandır.

Bu bitkiye büyüme mevsimi boyunca dört haftada bir gübre vermek gerekir. Sulu yapraklı bitkiler için özel olarak üretilen gübreler kullanılmalıdır. Buna alternatif olarak kaktüs gübresi de kullanılabilir. Gübrelemenin kış aylarında yapılmaması gerekir.

Testere Bitkisinde Saksı Değiştirme

Testere bitkisi, bir fidanlıktan alınıyorsa hızlı bir şekilde saksıya ekilmelidir. Saksı seçimi yaparken, bu bitkinin çok hızlı büyüdüğü ve yan sürgünleri olduğu unutulmamalıdır. Bununla birlikte çok ağır saksılar tercih etmemek kullanım açısından avantajlı olacaktır. Bu bitki, her 2 ila 3 yılda bir daha büyük bir saksıya alınmalıdır. Saksı değişimi ilkbahar aylarında yapılmalıdır. Saksı değişimi yapılırken gövde, eskisine göre daha derine yerleştirilmemelidir. Daha derine yerleştirilen bitkiler çürümeye başlar. Yine alt tabakayla temas eden yapraklar da çürümeye başlayacaktır. Bu nedenle toprağın üst kısmına ince bir kum ya da çakıl tabakası yayılabilir.

Testere Bitkisi Nasıl Çoğaltılır?

Testere bitkisi, yan dallar ya da baş kesimlerden çoğaltılabilir. Her iki yöntemde de başarı şansı çok yüksektir. Ana bitkiden sürgün alınarak, alt yaprakları kesilir. Kesilen yüzeyin kuruması ve iyileşmesi için birkaç gün boyunca kurumaya bırakılır. Arından kuvars kumu ve toprak karışımına yerleştirilir. Toprağı nemli tutmak yeterli olacaktır.

Buna alternatif olarak kesimler, bir bardak suyun içinde kolayca köklenecektir. Bu yöntemde sapın çürümemesi için suyun çok derin olmaması gerekir.

Testere Bitkisinin Hastalık ve Zararlıları

 Bu bitkinin en önemli ve sık karşılaşılan hastalığı kök çürüklüğüdür. En çok karşılaşılan zararlı ise kabuklu ve unlu bitlerdir.

Siyah kök çürüklüğü yaşanan bitkilerde gerilmeler ve yaşlı yapraklarda solgunluk belirtileri görülür. Bu durumda saksı toprağını çok nemli bırakmamak önemlidir.

Kabuklu bitler, bitkinin tüm besin kaynağını emerek beslenir. Yapraklar sararır ve kurur. Unlu bitler ise daha çok beyaz renkte görünürler. Kabuklu bitlerle benzer hasarlara yol açarlar ve bitkilerde benzer sıkıntılar yaşanır. Bu biter bulaştığında ilaç kullanmak en iyi mücadele yöntemidir.

Testere Bitkisi (Aloe arborescens)

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker

Refresh Page