Tilki Kuyruğu Eğreltiotu (Asparagus densiflorus)

Tilki kuyruğu bitkisi, asparagaceae familyasına ait olan hızlı büyüyen bir türdür

Botanik adı Asparagus densiflorus olan tilki kuyruğu bitkisi, oldukça çekici bir bitkidir. Bu bitkinin ana vatanı Mozambik ve Güney Afrika Cumhuriyeti başta olmak üzere Güney Afrika kıtasıdır. Yeşil parlak renkleriyle dikkat çeken tilki kuyruğu bitkisi, ofislerde ve evlerde ruh halinizi canlandırmak için birebirdir. Bakımı son derece kolay olan bu bitki (kuşgonmazgiller) ailesindendir. 

Yıl boyunca yeşil kalan bu bitkinin yaprakları iğneye benzer. İlkbahar aylarında ise beyaz çiçekleri, kırmızı küçük meyvelere dönüşmektedir. Her ne kadar narin bir görünüme sahip olsa da, oldukça istilacıdır. İç mekânda herhangi bir sorun yaşamamasına karşın, bahçeye dikmek istiyorsanız düzenli budama gerektirir. Düzenli budama bitkinin kontrol altında tutulması açısından önemlidir.

Tilki Kuyruğu Bitkisi Hakkında

Tilki kuyruğu bitkisinin güçlü yumru kökleri vardır. Bu bitkiyi nemli ortamları severler. Güney Afrika'nın ormanlarında yaygın olarak bulunmaktadır. Doğal ortamında bu bitkiler 90 santim uzunluğa kadar ulaşabilmektedir. Uygun bir gelişim sağlamak için saksıyı zaman zaman çevirmeniz faydalı olacaktır. Bu bitkinin 10 derecenin altındaki sıcaklıklarda kalmaması gerekir. Sıcak havaları seven tikli kuyruğu bitkisi beyaz çiçekler ve kırmızı meyveler üretir. Olgun bitkiler, kuraklığa çok dayanıklıdır.

Tilki Kuyruğu Bitkisi Bakımı

Tilki kuyruğu bitkisini yetiştirmek oldukça kolaydır. Bu nedenle özellikle bitki bakımına yeni başlayacak olanlar için ideal alternatiflerden biridir. Doğru bir konumlandırma ve sıcaklık sayesinde neredeyse kendi kendine gelişecektir.

Saksıda tilki kuyruğu bitkisi
Saksıda tilki kuyruğu bitkisi
Tilki kuyruğu bitkisi meyveleri
Tilki kuyruğu bitkisi meyveleri

Sıcaklık

Tilki kuyruğu bitkisi için ideal sıcaklık aralığı 16 ila 24 derece arasındadır. Bu bitkinin 10 derecenin altında tutulmaması gerekir. Bu tropikal bitki, doğrudan güneş ışığından çok fazla hoşlanmaz ancak sürekli olarak aydınlık ister. Yaz aylarında dolaylı güneş ışığı alacağı bir yerde konumlandırmanız yeterli olacaktır. Kış aylarında ise özellikle sabah ve akşam saatlerinde doğrudan güneş ışığı almasında herhangi bir sakınca yoktur.

Gübreleme

Bu bitki çok hızlı bir şekilde büyür. Büyüme mevsimi olan ilkbahar ve yaz aylarında ayda bir kez genel amaçlı bitki gübresi kullanabilirsiniz. Kış aylarında ise gübrelemeden kaçınılması gerekir.

Bu bitkinin yaprakları soluk sarı renge dönmeye başlayabilir. Eğer böylesi bir durumla karşılaşırsanız, gübreleme sıklığını artırabilirsiniz.

Budama

Tilki kuyruğu bitkisi çok hızlı ve agresif bir şekilde büyür. Yukarıya doğru büyümesini engellemek adına düzenli bir şekilde budanması gerekir. Bunun yanı sıra budama gür görünümün korunması açısından da önemlidir. Aynı zamanda her yıl ilkbahar aylarında daha büyük bir saksıya taşımanız da gerekir.

Sulama

Tilki kuyruğu bitkisi, nemi seven ve sıcak tropikal iklimden gelen bir bitkidir. Bu sebeple toprağın kurumamasına dikkat etmek gerekir. Yetersiz nem oranları bitkinin daha yavaş gelişmesine neden olacaktır. Sulamalar arasında toprağın kurumasını beklemeniz gerekir. Ancak yalnızca üstten kuru olduğunu görmeniz, sulama vaktinin geldiğini anlatacaktır. Bu bitkiyi çok fazla kuru ortamda bırakmamanız gerekir.

Bu bitkinin aşırı sulanması kök çürümesine neden olacaktır. Bu sebeple sulama düzeninize dikkat etmelisiniz. Kökler çürümeye başladığında bu süreci geri çevirmek çok zordur.

Sulama için asla çok sıcak ve çok soğuk sular kullanmamalısınız. Oda sıcaklığında bir su yeterli olacaktır.

Nem

Kış aylarında toprağın tamamen kurumasına izin verilmemelidir. Bununla birlikte daha uz sulama yapmalısınız. Toprak çok kuru kaldığında yapraklar dökülmeye başlayacaktır. Bu orman bitkisi için nem çok önemlidir.

Tilki kuyruğu bitkisinin iyi derece gelişmesi için nem oranının yüzde 40 ila 50 arasında olması gerekir. Eğer kuru bir iklimde yaşıyorsanız, çakıl tepsisi yöntemini kullanabilirsiniz. Bu yöntemde saksının altına çakıl taşlarıyla dolu bir tepsi yerleştirmeli ve tepsiye su dökmelisiniz. Suyun saksıya değmemesi çok önemlidir.

Aynı zamanda bitkinin yapraklarını düzenli olarak buğulamak da yeterli nem oranının sağlanması açısından önemlidir. Bitkiyi klima ya da radyatör gibi ısı kaynaklarından uzak tutmanız gerekir.

Çoğaltılması

Tilki kuyruğu bitkisi çoğaltılması çok kolay olarak bitkilerden biridir. Düzenli budama ihtiyacı olan bu bitki çok hızlı bir şekilde gelişir. Gür bir görünüm istiyorsanız, sapları düzenli olarak kesmelisiniz.

Budama esnasında kestiğiniz bu sapları, yeni bitkiler oluşturmak için kullanabilirsiniz. Bu işlem için en uygun zaman ilkbahar aylarıdır. İlkbahar aylarında saksı değişimi yaptığınız zaman budama işlemini de gerçekleştirebilir ve yeni bitkiler edinebilirsiniz. Saksı değişimi sırasında bitkinin sağlıklı bir kök topunu alarak, taze toprağa yerleştirmeniz yeterli olacaktır.

Tilki kuyruğu bitkisi zararlılara ve hastalıklara karşı da oldukça dayanıklıdır. Bununla birlikte nem eksikliği örümcek akarlarına neden olabilir.

1 Yorum

Aklınıza Takılanları Sorun

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Tilki Kuyruğu Eğreltiotu (Asparagus densiflorus)

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker

Refresh Page