Bahçe Defteri'nde yazar olarak bitki ansiklopedisine katkıda bulun.

Tradescantia Pallida (Mor Telgraf Çiçeği)
Closeup of purple Flower of Tradescantia pallida or Purple Heart Spiderwort plant , with rain drops
Alem:Plantae
Klad:Tracheophyta (Damarlı Bitkiler)
Klad:Angiosperms
Klad:Tek Çenekliler
Klad:Commelinoids
Familya:
Cins:Tradescantia

Botanik adı Tradescantia Pallida olan mor telgraf çiçeği; mor ve pembe renklerdeki çiçeklerinin yanı sıra herkesçe tanınan mor gövdesiyle bilinmektedir. Evinde bitki bakmayı sevenler tarafından yaygın olarak tercih edilen bu bitkinin hem gövdesi hem de yapraklarının üst yüzeyi koyu mor renge sahiptir. Bununla birlikte bazı türlerde turkuaz, gri ve açık mor renkler de görülebilir. Bu bitki yaz aylarında kümeler halinde üç taç yapraklı hoş çiçekler açar.

Yetiştirilmesi oldukça kolay olan mor telgraf çiçeği yapraklarını dökmeyen birçok yıllık bitkidir. Mor telgraf bitkisinin önemli özelliklerinden biri de agresif kök sistemidir. Bu bitki bahçeye ekilmesi halinde, kısa sürede her yeri sarabilir.

Mor Telgraf Çiçeği Bakımı

Çok yıllık sarmaşık olarak da adlandırılan bu çiçek, genellikle 20 ila 30 santim arasında uzunluğa ve 40 santim derinliğe sahip olabilir. Diğer salon bitkileriyle kıyaslandığı zaman bu çiçekler çok hızlı biçimde büyümektedir. Yaz aylarında açan çiçekleri, kış aylarında solarak dökülür.

Bakımı son derece kolay olan bu çiçek, bitki bakımına yeni başlayanlar için oldukça idealdir. Bununla birlikte yoğun bir yer örtüsü formunda olduğu için diğer bitkilerin yetişmesini engelleyebilmektedir. Bu sebeple bahçelerde çok tercih edilmeyen bir bitkidir.

Aşağıya doğru uzanan gövdeleri sebebiyle, yüksek yerlere asılan saksılarda muhteşem bir görünüm sergilerler.

Toprak Seçimi

Mor telgraf çiçeği; hafif, gözenekli ve nemli toprakları tercih eder. Bu konuda hazır satılan bir saksı karışımı ihtiyacınızı karşılayacaktır. Buna karşın turba yosunu, perlit ve kompost karışımı bir toprak daha ideal büyüme koşullarını yaratacaktır. 

Ekim yapmadan önce saksının drenaj delikleri olduğundan mutlaka emin olmalısınız. Eğer saksınızın drenaj delikleri yeterli değilse, bitkinin kökleri kısa sürede çürüyecek ve ölmesine neden olacaktır.

Saksı Değişimi

Mor telgraf çiçeği için sık sık saksı değişime gerek yoktur. Bununla birlikte eğer bitkinizin kökleri saksının drenaj deliklerinden çıkmışsa, saksı değişimi vakti gelmiştir. Saksı değişimi işlemi genel olarak büyüme döneminde yani ilkbahar aylarında yapılır.

Su İhtiyacı

Mor telgraf bitkisi kuraklığa karşı oldukça yüksek toleransa sahiptir. Bu sebeple sıklıkla sulanmaya ihtiyaç duymamaktadır. Buna karşın bitkinini uzun süreler boyunca susuz bırakılmaması gerekir.

Sulama vaktinin gelip gelmediğini anlamak için en iyi yöntem, toprağın kuruluğunu test etmektedir. Parmağınızı toprağa birkaç santim batırdığınızda hala kuruysa, sulama vakti gelmiştir. Genç bitkilerin, yetişkin bitkilere oranla suya çok daha fazla ihtiyacı olacaktır.

Işık İhtiyacı

Mor telgraf çiçeğini tam güneş alan bir yere ekerseniz, gövdeleri çok daha sağlıklı, renkleri de parlak olacaktır. Kısmi gölge alan yerlerde de yetişmesine karşın, gelişmesi daha zayıf olacak ve gövdesi mor yerine yeşil renge dönecektir.

Aydınlık ortamları çok sevmesine karşın özellikle yaz aylarında öğle saatinde bitkiyi doğrudan güneş ışığının altına bırakmamak gerekir. Bu tip durumlarda yapraklar yanabilir. Yaz aylarında öğle saatleri güneşi filtreleyerek alması çok daha ideal olacaktır.

Sıcaklık ve Nem

Mor telgraf çiçeği bitkisi farklı sıcaklıklarda yaşamına devam edebilir ancak dona karşı son derece hassastır. Ev ortamında yüzde 40 ila 50 oranında nem olması bitki açısından ideal bir ortam sunacaktır. Eğer evinizdeki hava çok kuruysa nemlendirme cihazı kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra bitkiye zaman zaman su püskürtmek de nem oranını korumasına yardımcı olacaktır. 

Mor telgraf çiçeği 10-15 derece sıcaklıkta ideal olarak gelişecektir. 8 derenin altındaki sıcaklıklarda ise sorun yaşayabilirsiniz.

Gübreleme

Mor telgraf çiçeği genel olarak gübre ihtiyacı duymamaktadır. Buna karşın bitkinin daha iyi gelişmesini sağlayabilmek adına zaman zaman besin takviyesi yapabilirsiniz. Sıvı bitki gübresi, bu bitki için ideal seçeneklerden biridir. Bununla birlikte tavsiye edilen oranı yarı oranında seyreltmeniz gerekir.

Budama

Çok hızlı bir şekilde büyüyen bitkinin gövdesi özellikle ilkbahar ve yaz aylarında çok fazla uzamaktadır. Kısa bir süre içerisinde ince ve uzun bir şekle gelebilmektedir. Bu sebeple düzenli olarak budama yapmanız faydalı olacaktır. Budamayı dilediğiniz yerden yapabilirsiniz. Ancak budama çiçek açma dönemi tamamlandıktan sonra yapılmalıdır. 

Budama yapacağınız zaman keskin bir bıçak ya da makastan yardım alabilirsiniz. Bu bıçağın temiz olmasına dikkat etmelisiniz. Aşırı büyüyen gövdeleri, üst yarısından kesebilirsiniz. Büyüme döneminde çok daha sağlıklı biçimde uzamaya devam edeceklerdir.

Çoğaltma

Mor telgraf çiçeğini çoğaltmanın en iyi yöntemi çelik almaktır. Bitkinin sağlıklı ve güçlü bir kısmından temiz ve keskin bir bıçak yardımıyla çelik alabilirsiniz. Aldığınız boğumu su içerisine koyarak, bir süre köklenmesini bekleyebilirsiniz. Köklendikten sonra çelikleri uygun toprak karışımı bulunan saksıya ekebilirsiniz.

Mor telgraf çiçeğini çoğaltmak için budama zamanını bekleyebilirsiniz. Ancak kış aylarında alınan çeliklerin toprağa tutunarak büyümesi daha fazla zaman alacaktır.

Zararlılar ve Hastalıklar

Bu bitki bahçede bakıldığı zaman tırtıl ve salyangoz gibi canlıları kendisine çeken sert bir yapıya sahiptir. Bu küçük yaratıkları bitkiden uzak tutmak hayli zordur. Ahşap talaşı ve benzeri bir yapı, salyangoz ve tırtılları uzak tutabilir.

Evde baktığınız bitkiye hastalık ve zararlı bulaşma ihtimali ise oldukça düşüktür. Buna karşın kurşuni küf ve yaprak bitlerini de dikkat etmelisiniz.

Comments
All comments.
Comments