asparagaceae familyasının üyesi olan tül kuşkonmaz, asparagus setaceus botanik adıyla bilinmektedir. Popüler bir ev bitkisi olmasa da, iç mekânlarda çok iyi bir gelişim göstermektedir. Sıcak iklimlerde bahçede de yetişebilecek tül kuşkonmaz bütün bahçeyi istila edebilir.
Yaprakları damar sistemi gibi dallanan ve budaklanan ince uzantılarıyla çok küçük iğnemsi yaprakçıkları vardır. Her bir kök sürgünü tek yaprak gibi görünmekle birlikte esasen dal özelliği taşır. Gelişimini tamamladıktan aylar sonra dahi filizler çıkarıp geliştirebilir. Ana vatanı Güney Afrika olan bu bitki, kış aylarında eksi yedi dereceye kadar dayanabilir.
İçindekiler
Tül Kuşkonmaz Bakımı
Dış ortamda tırmanıcı bir bitki olarak da bakılabilen bu türü, ektiğiniz alana dikkat etmeniz gerekir. Kış aylarının ılık geçtiği bölgelerde tüm bahçenizi kısa sürede sarabilir. Saksıda bakılan tül kuşkonmazların ise kış aylarında içeriye taşınması gerekir.
Bitki yaşlandıkça, ağaçsı bir görünüme sahip olur. Belirli aralıkla budama yapmak, bitkinin hem kontrolü hem de görünümü açısından önemlidir. Doğru bir bakım ile bu bitki küçük çiçekler verebilir. Bakımı kolay olan bu bitkinin en büyük sorunu ise zararlıları kendine fazlasıyla çekmesidir.
Toprak
Tül kuşkonmaz bitkisi gevşek ve iyi drene özelliklere sahip toprak karışımlarında daha iyi gelişir. Saksıda bakacağınız bitki için torf da uygun bir toprak seçeneğidir. Ancak torf kullandığınızda ayda bir defa genel amaçlı gübre ile besin ilave etmeniz gerekir.
Saksı değişiminin ise iki ya da üç yılda bir kez yapmanız yeterli olacaktır. Değişimi ilkbahar ve yaz mevsimlerinin sonunda yapabilirsiniz. Saksı değişimi esnasında köklerdeki eski toprağı arındırmayı unutmamalısınız.
Işık
Tül kuşkonmaz bitkisi parlak ortamlara da uyum sağlayarak tolere edebilir. Buna karşın gölge alanlarda daha iyi gelişir. Bitkiyi doğrudan ve parlak güneşten uzak tutmak gerekir. Özellikle yaz aylarında öğlen güneşi, bitkinizin tamamen solmasına neden olabilir.
Sulama
Tül kuşkonmazlar genel olarak nemden hoşlanırlar. Genellikle iç ortamlardaki büyüme şartları, özellikle kış aylarında hissedilen ısıya bağlıdır. Kış aylarında ısıtıcılar nedeniyle hava daha kuru olacaktır. Bu kuruluk tül kuşkonmaza zarar verir. Bitkiye her gün su püskürterek nem oranını artırabilirsiniz.
Eğer bitkiniz kahverengileşiyor ve boynunu büküyorsa bu muhtemelen daha fazla su ihtiyacının göstergesidir. Buna karşın kuruluk nedeniyle solma yaşanması oldukça zordur. Günlük olarak su püskürtme yaptığınızda bitki yeniden kendini toparlayacaktır. Eğer bitkiye bahçenizde bakıyorsanız, toprağın tamamen kurumasına engel olmak için iyice sulanması gerekir.
Isı
Tül kuşkonmaz bitkisi 18 ila 24 derece arasındaki sıcaklıklarda iyi şekilde gelişim gösterir. Bununla birlikte 10 derecelik sıcaklıkları da tolere edebilir. Ancak sıcaklığın bu seviyelere uzun süre boyunca düşmemesi gerekir.
Bitkinizi radyatör ve klima gibi cihazlardan uzak tutmanız gerekir. Eğer bitkiniz balkonYapılarda dış duvar seviyesinin önünde, genellikle üstü de açık olan bölüme verilen isim. Balkonlara kapı aracılığıyla giriş çıkış yapılır. More ya da terasYapının yer seviyesinden yüksek, kullanılabilir dış alanı. More gibi bir yerdeyse kış aylarında içeri taşımak daha iyi olacaktır.
Gübre
Tül kuşkonmaz için genel kullanıma uygun sıvı gübre kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra suda çözülebilen gübrelerden de verebilirsiniz. Ancak gübreyi mutlaka seyretmeniz gerekir. Ayda bir kez gübreleme yapmanız yeterli iken yaz aylarında 10 günde bir besin verebilirsiniz.
Budama
Tül kuşkonmaz oldukça hızlı büyüyen bir bitkidir. Bu sebeple derli toplu görüntüsü hızla bozulacaktır. Bu görüntüyü bozmamak adına zaman zaman budama yapmanız faydalı olacaktır. Eğer daha vahşi bir görüntü hoşunuza gidiyorsa, budama yapmasanız da herhangi bir sorun yaşamazsınız.
Çoğaltılması
Tül kuşkonmaz, tohumdan çoğaltılabilen bir bitkidir. Bunun yanı sıra yumru köklerin bölünmesi de çoğaltmanın bir başka yöntemidir.
Köklerin bölünmesiyle çoğaltmak, başarı şansı çok daha yüksek olan bir yöntemdir. Bu yöntemde bitkinin tamamını saksıdan çıkarmaları ve bölümlere ayırmalısınız. Her bölümün bir kökü ve tomurcuğunun bulunması gerekir. Bu parçaları farklı saksılara ekerek çoğaltma işlemini tamamlayabilirsiniz. Bu işlemi ilkbahar aylarında yapmanız gerekir. Yeni bitkiniz büyüme evresine geçene kadar gölgede tutmalısınız.
Bu bitkinin tohumları meyvelerinin içerisindedir. Tohumları ekmeden önce bir geceliğine suda bekletmelisiniz. Ardından tohumları üzerine hafif bir toprak tabakası gelecek şekilde saksıya ekebilirsiniz. Saksının bulunduğu ortam 21 ila 26 derece arasında olmalıdır. Bir ila iki ay içerisinde çimlenme gerçekleşecektir.
Saksı Değişimi
Tük kuşkonmaz bitkisi, saksısından biraz taşmaya aldırış etmeden büyümesine devam edebilir. Bu sebeple taşma görür görmez saksı değiştirmenize gerek yoktur. Saksı değişimini iki yılda bir kez yapmanız yeterli olacaktır.
Saksı değişiminde bitkinizi dikkatli bir şekilde çıkarmalısınız. Kök sistemine zarar vermeden bitkiyi daha büyük bir saksıya alabilirsiniz. Bu değişim sırasında çoğaltma işlemini de yapabilirsiniz. Bu bitki aşırı büyük saksılara ihtiyaç duymamaktadır.
Kış Mevsiminde Bakımı
Tül kuşkonmaz bitkinizi açık havada bırakıyorsanız, hava sıcaklığının 10 derecenin altına düşmediğinden emin olmanız gerekir. Eğer hava bu sıcaklıkların altına düşüyorsa bitkiyi içeri taşımanız gerekir. Kış aylarında bitkinize su verirken dikkat etmelisiniz. Fazla su köklerin çürümesine yol açar. Bu nedenle toprak kış aylarında tamamen kuruduğunda su vermelisiniz.
Hastalık ve Zararlıları
Tül kuşkonmaz zararlılar açısından oldukça sevilen bir bitkidir. Örümcek akarları, pamuklu bitler ve yaprak bitleri yaygın görülen zararlılardandır. Bu zararlıları gördüğünüz zaman önlem almanız gerekir. Eğer zararlılar yalnızca bazı dallardaysa, budama işlemiyle bunlardan kurtulabilirsiniz. İstila tüm bitkiye yayıldıysa kimyasal ilaçlara başvurmanız gerekebilir.
Uzun süre kuru toprakta kalan tül kuşkonmazlar, kurumaya başlar. Bu tip bir durumda kuru kısımları kesip atabilirsiniz. Eğer sulamayı aksatırsanız, yeni çıkan sürgünlerin yaprakları dahi solgun renklere sahip olacaktır. Bunun yanı sıra yapraklar gerektiği gibi serpilmezler. Bu sebeple sulama düzeninize dikkat etmeniz gerekir.
