Bahçe Defteri'nde yazar olarak bitki ansiklopedisine katkıda bulun.

Tüylü Telgraf Çiçeği Rehberi: Bakımı Nasıl Yapılır? Nasıl Yetiştirilir?
Tüylü Telgraf Çiçeği

Anavatanı Meksika olan tüylü telgraf çiçeği, telgrafçiçeğigiller () familyasına aittir ve botanik adı tradescantia sillamontana olan oldukça dayanıklı bir bitkidir. Bu bitki, susuzluğa, aşırı sıcaklara ve güneşe karşı çok uyumlu bir bitkidir.

Tüylü telgraf çiçeğinin yaprakları ve dalları ince grimsi tüylerle kaplıdır. Adını da buradan almaktadır. Kurak ve saatlerce güneş gördüğü yerlerde yapraklarının rengi gri iken, daha gölge alanlarda ise grimsi bir yeşildir. 

Kışın tüylü telgraf çiçeğinin dalları kururken, ilkbaharın başında yeniden canlanır. Yavaş bir gelişime sahip olan bitki yeniden uyku dönemi gelene kadar 30-40 santim kadar uzayabilmektedir. Büyümeye başladığında kendini dik tutamaz ve dalları yere yatar. Yere değen dallar ise toprağa kök salmaya başlar. Kış aylarında dalları kururken kökleri canlı kalmaktadır. İlkbahar aylarında ise bu köklerin tamamı yeni dallar uzatırlar. Bu sayede sürekli olarak yayılarak çok yıllık olarak büyümeye devam ederler.

Tüylü telgraf çiçeği, eylül ayından itibaren tomurcuklanır ve ekim, kasım aylarında çiçek açarlar. Çiçekleri genellikle pembemsi renklere sahiptir.

Tüylü Telgraf Çiçeği Bakımı

Tüylü telgraf çiçeğinin bakımı oldukça kolaydır. Yıllık olarak çok fazla uzamıyor olsa da hızlı bir şekilde büyür. Eğer bu bitkiye bahçenizde bakmak istiyorsanız her yıl 30 ila 40 santim arasında bir büyüme gösterecektir.

Saksıda ise uzadıkça aşağıya doğru sarkacaktır. Burada dikkat etmeniz noktalardan biri, bu bitkinin dallarının kırılmaya çok müsait olmasıdır. Oldukça ince dalları en ufak müdahalede dahi kırılabilir. Yaprakları gözyaşı damlası şeklinde olan bitki, aydınlık ortamları sevmektedir. Bunun yanı sıra açık hava seven bu güzel bitki, kış aylarında eksi 10-12 dereceye kadar dayanıklıdır.

Tüylü Telgraf Çiçeği Işık ve Sıcaklık İhtiyacı

Bu bitkinin anavatanı Meksika’nın kuru ve güneş bölgeleri olsa dahi, çok sıcak iklimlerde güneş altında bırakmamak daha iyi sonuçlar verecektir. Her ne kadar güneşi tolere edebilecek bir yapıya sahip olsa da, fazla güneş ışığı yapraklarının yanmasına neden olabilir.

Bitkinin mutlaka aydınlık bir ortamda olduğundan emin olmanız gerekir. Bununla birlikte kış aylarında, don olaylarının yaşandığı ve hava sıcaklığının çok fazla düştüğü bir bölgede yaşıyorsanız, bitkiyi içeri almak isteyebilirsiniz. 

Kış aylarında dalların kuruduğunu görürseniz paniğe kapılmanıza gerek yok. Bahar aylarında yeniden canlı dallar çıkmaya başlayacaktır.

Tüylü Telgraf Çiçeği Su İhtiyacı

Eğer saksıda tüylü telgraf çiçeği bakmaya karar verdiyseniz, sulama zamanının geldiğini anlamak için toprağın tamamen kurumasını beklemeniz gerekir. Saksıdaki toprağa parmağınızı 2-3 santim kadar batırın ve eğer tamamen kuruysa sulama yapma zamanı gelmiştir. 

Yaz aylarında sulama sıklığını artırmanız gerekecektir. Eğer mümkünse bitkiye alttan su vermeyi tercih etmelisiniz. Sulama yaparken, yapraklarına su değdirmemeye özen göstermelisiniz. Kış aylarında ise su sıklığını çok azaltmanız gerekir. Özellikle bir malç tabakası yaptıysanız, sulama sıklığını ayda 1 ya da 2 kez dahi yapabilirsiniz.

Tüylü Telgraf Çiçeği Toprak Seçimi

Tradescantia sillamontana çeşitli toprak koşullarında kolaylıkla yetişebilen bir bitkidir. Buna karşın iyi drene olan ve asitli topraklarda büyümesi çok daha iyi olacaktır. Bitkiyi ilk kez ekiyorsanız, köklenmelerine yardımcı olmak adına ilk büyüme mevsiminde bolca su vermeyi unutmamalısınız.

Tüylü Telgraf Çiçeği Budama ve Gübreleme

Tüylü telgraf bitkileri, üç yaprakları eflatunumsu pembe renkli çiçekler çıkarmaktadır. Çiçeklenme süreleri yaklaşık olarak bir aydır. Çiçeklerinin yoğun bir kokusu yoktur. Düzenli olarak budama yaparsanız, daha sağlıklı büyümeyi teşvik edebilirsiniz. Tüylü telgraf çiçekleri başıboş bırakıldığında oldukça istilacı bitkilerdir. Çiçeklenme döneminin ardından kapsamlı bir budama yapmak faydalı olacaktır. Sonbahar aylarının sonunda istemediğiniz dalları kesebilir ve kış boyunca kökleri beslemek adına organik kompostla malçlama yapabilirsiniz. Erken ilkbahar aylarında ise yavaş salınan bir gübre ya da sulandırılmış sıvı gübreyle bitkiyi besleyebilirsiniz.

Tüylü Telgraf Çiçeğini Çoğaltma

Bu bitki istilacı olarak kabul edilebilecek özelliklere sahiptir. Bu sebeple çoğaltması da oldukça kolay olan bitkilerden biridir. İlkbahar ve yaz aylarında dallarını keserek, toprağa ekebilirsiniz. Dalların 3 boğumlu olması daha garanti olacaktır.

Kuru toprakta dahi köklenebilir özelliğe sahip bu bitkinin yaprak boğum yerlerinin toprak altında kalmasına dikkat etmeniz yeterli olacaktır. Bu boğum yerleri köklenerek, bitki gelişmeye başlayacaktır. Ektiğiniz yeni dalları 5 gün boyunca hiç sulamamaya dikkat etmelisiniz.

Tüylü Telgraf Çiçeği Zararlıları ve Hastalıkları

Tüylü telgraf çiçekleri oldukça dayanıklı ve dirençli bitkilerdir. Bu sebeple zararlıların buluşma ihtimali oldukça düşüktür. Bunun yanı sıra kuraklık, yüksek nem, soğuk gibi bir dizi çevresel zorluğu da tolere edebilirler.

Buna karşın aşırı sulamanın kök çürüklerine yol açtığı bilinmelidir. Bu sorun yaprak bitleri ve örümcek akarlarına da sebep olabilmektedir. Bunların yanı sıra tüylü telgraf çiçeklerinin evcil hayvanlarınız için toksik bir bitki olduğunu da bilmelisiniz.

Comments
All comments.
Comments