Bahçe Defteri'nde yazar olarak bitki ansiklopedisine katkıda bulun.

Unutmabeni Çiçeği Rehberi
Mavi unutmabeni çiçeği

familyasının üyesi olan unutmabeni çiçeğinin botanik adı ise Myosotis olarak bilinmektedir. Bu bitki minik mavi, beyaz, pembe gibi renklerde çiçekler açarlar. Botanik ismi Türkçede ‘fare kulağı’ anlamına gelen bu bitkinin anavatanı ise Amerika ve Avrupa kıyılarıdır.

Bir çeşit süs bitkisi olan bu bitkinin 74 farklı türü vardır. Bahçelerin yanı sıra saksıda da sık sık yetiştirilir. Son derece güzel bir görünüme sahip olan çiçekleri çay yapımında da kullanılmaktadır. Bakımı oldukça kolay olan bu bitki, yeni başlayan için ideal seçeneklerden biridir.

Bahçede unutmabeni çiçekleri
Bahçede unutmabeni çiçekleri

Unutmabeni Çiçeği Türleri

Her ne kadar 74 farklı türe sahip olsa da, birkaç türü öne çıkmakta ve yaygın olarak yetiştirilmektedir. Hangi türünü yetiştirmeniz gerektiği konusunda dikkat etmeniz gereken konu iklimdir. Yaşadığınız iklimin şartlarına bağlı olarak doğru türü tercih etmeniz gerekir. Bu sayede çok daha güzel unutmabeni çiçeklerine sahip olabilirsiniz.

Boncuk Otu

Botanik adı Myosotis alpestris olan boncuk otu, yaylalarda yoğun olarak yetişmektedir. Kuzey Anadolu’nun yüksek kesimlerinin yanı sıra soğuk şehirlerde de yetişirler. Yaz aylarında çiçek açan bu tür, sonbaharda soğuklar başlayana kadar çiçekli kalırlar.

Myostis Sylvatica

Bu bitki genel olarak nisan ve mayıs aylarında çiçeklenir. Akdeniz ikliminde daha iyi gelişirler ve güneşli yerleri severler. Bahardan bahara çiçek açan bu tür iklim ve bakım koşullarına bağlı olarak yaz aylarının ortasına kadar çiçek açmaya devam edebilir.

Myosotis Scorpioides

En yaygın görülen unutmabeni çiçeği türlerinden biri olan Myosotis scorpioides, sulak yerlerde yetişmektedir. Bu sebeple sucu unutmabeni çiçeği olarak da bilinmektedir. İlkbaharın sonlarına doğru çiçek açarlar. Çiçeklenme dönemi oldukça kısadır ve bol miktarda su isterler. Su kenarlarını seven bu bitkinin dip kısmının sürekli suda kalması gelişimi açısından daha olumludur.

Unutmabeni Çiçeği Bakımı

Unutmabeni çiçeği bakım açısından kolay bitkilerden biridir. Kolay biçimde yetiştirilebilir. Bununla birlikte uygun şartların sağlanması gerektiği de unutulmamalıdır. İyi bir bakım yıllar boyunca yaşamalarını sağlayacaktır.

Toprak Seçimi

Unutmabeni çiçeğini eğer saksıda yetiştirmeyi düşünüyorsanız organik açıdan zengin bir toprak seçimi yapmanız gerekir. Kuru ve besin değeri açısından fakir bir toprakta bu bitkiler yeterince gelişim göstermeyecektir.

Saksı Seçimi

Bu bitki bakım açısından fazla ilgi beklememektedir. Ancak saksı seçimine dikkat etmeniz gerekir. Bitkinin büyütülmesi için tohumların toprağa serilmesi gerekir. Geniş bir saksı seçmeniz bu açıdan daha faydalı olacaktır.

Bunun yanı sıra tercih ettiğiniz saksının yeterince drenaj deliği olduğundan da emin olmalısınız.

Sulama

Bu bitkiler nemli ortamları tercih ederler. Bu sebeple toprağın daima hafif nemli kalması gelişimi açısından daha faydalı olacaktır. Fakat aşırı sulama konusunda dikkatli davranmanız gerekir. Aşırı sulama bitkinizin köklerini çürütecektir.

Sulama zamanının gelip gelmediğini anlamak için toprağın kuruluğunu kontrol edebilirsiniz. Toprağın üst kısmı kuruduğu zaman sulama zamanı gelmiştir.

Konum

Unutmabeni çiçeğini konumlandırdığınız alan, gelişimi açısından oldukça önemlidir. Bu bitkiyi bahçede yetiştirebileceğiniz gibi iç mekânlarda saksılarda da rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Ancak çiçeğin mutlaka havadar ve aydınlık bir ortamda olması gerekir.

Eğer saksıda ve iç mekanda yetiştiriyorsanız, bitkinizi evin en aydınlık ve çok güneş alan yerine yerleştirmelisiniz. Bu çiçekler doğrudan güneş ışığından hoşlanırlar. Doğrudan güneş altında çok daha iyi bir gelişim gösterirler.

Eğer bitkinizin yaprakları mat ve soluksa, yerini sevmemiş olma ihtimali yüksektir. Bu sebeple saksınızın yerini değiştirmeyi düşünebilirsiniz.

Saksıda unutmabeni çiçeği
Saksıda unutmabeni çiçeği

Unutmabeni Çiçeği Tohumu Nasıl Ekilir?

Unutmabeni çiçeğini tohumdan yetiştirmeniz gerekir. Bu sebeple bu aşama son derece önemlidir. Bunun yanı sıra farklı türlerinin farklı zamanlarda ekilmesi gerektiğini de unutmamalısınız.

Yaygın olarak tercih edilen Scorpoides ve Alpestris türlerinin tohumlarının ilkbahar aylarında ekilmesi gerekir. Sylavatica türü ise yaz aylarının ortasında ya da sonunda ekilmelidir.

Bu çiçeğin tohumlarını ekerken dikkat etmeniz gereken nokta gün ışığıdır. Tohumların çimlenmesi için gün ışığına ihtiyaçları vardır. Bunun yanı sıra tohumları toprağa gömmelisiniz. Bunun yerine toprağın üstüne serpmeniz yeterli olacaktır. Tohumları toprağa serptikten sonra sulama yapabilirsiniz. Tohumlar 2 ila 3 hafta arasında çimlenirler.

Unutmabeni Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Unutmabeni çiçeği için genel olarak tohum satın alma yöntemi kullanılır. Bununla birlikte çiçeğin tohumlarından ve kökünden bölerek çoğaltma yapmanız da mümkündür.

Kökten çoğaltma yöntemini sonbahar aylarında denemeniz gerekir. Ununla birlikte kökten çoğaltmadığınız veya yeni bir tohumlama yapmadığınız çiçekler kendiliğinden de çoğalabilir.

Unutmabeni Çiçeği Kışa Dayanıklılığı

Unutmabeni çiçekleri genel olarak kış soğuklarına dayanıklı türlerdir. Kimi türler kış aylarında eksi 20 dereceye kadar dayanıklıyken kimileri eksi 40 dereceye kadar dayanabilmektedir. Bununla birlikte bütün yıl bitkiye bakım yapmak istemiyorsanız, mevsimlik olarak yetiştirebilirsiniz.

Unutmabeni çiçeğinin tohumlarını bahçeye döktüğünüzde, eğer uygun koşullar varsa zaman içinde kendiliğinden çimlenecektir. Bu çiçekler bu alanda yetiştiğinde artık herhangi bir bakım istemeksizin sürekli olarak aynı yerde çiçeklenmeye devam edecektir.

Comments
All comments.
Comments