Bahçe Defteri'nde yazar olarak bitki ansiklopedisine katkıda bulun.

Yağlı Begonya (Begonia ‘Thurstonii’)
Yağlı begonya

Yağlı begonya aslında bir hibrit türdür. Yani doğada olan türlerden biri değildir. Bu bitkinin botanik adı Begonia ‘Thurstonii’ olarak bilinir. İlk olarak 1887 yılında türetilen bu süs bitkisini evde hayatta tutmak oldukça zordur. Bu nedenle bitki bakımına yeni başlıyorsanız, başka begonya türlerine yönelebilirsiniz.

Yağlı begonya, Begonia sanguinea ve Begonia metallica türlerinin hibritidir. Evinizde bu bitkiyi yetiştirmek istiyorsanız, aşağıda verdiğimiz bakım şartlarını uygulamanız gerekir.

Yağlı Begonya Özellikleri

  • Yağlı begonya çiçeğinin yaprakları, yaprak sapları ve dalları kısa ancak sert tüylerle kaplıdır. Geniş yapraklarının üstü ise tüysüz, pürüzsüz ve parlaktır. Yapraklarının rengi toprağa ve ışığa bağlı olarak değişiklik gösterir. Koyu yeşilden sarımsı yeşile kadar farklı renklere sahip olabilir. Genellikle gölge alanlarda koyu yeşildir. Yaprakların altı ise kızılımsı renktedir.
  • Genellikle yaz mevsiminin başında çiçeklenir. Yılda yalnızca bir kez çiçek açar. Çiçek sapının ucunda çok sayıda çiçek birden açar. Çiçeğin rengi ışığa bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genellikle pembe renklidir fakat ışık yetersizliğinde soluk pembeye döner.
  • Yağlı begonya çiçeği çok havadar olan mekânları sever. Bu nedenle iç mekânlarda, evlerde, ofislerde sağlıklı tutmak zordur.
  • Kış mevsiminde, doğrudan kuzeyli rüzgar almazsa eksi 4 dereceye kadar dayanacaktır. Kış aylarının bundan daha soğuk olmadığı yerlerde, güney cephede pencere önüne koyabilirsiniz. Sıfır derecenin altına düştüğünüzde, önlem almak iyi olacaktır. Naylonla sararsanız yeterli olur. Dolu yağışlarından da korumalısınız.
Suda bekleyen yağlı begonya çelikleri
Suda bekleyen yağlı begonya çelikleri

Yağlı Begonya Bakımı

Yağlı begonya çiçeği bakımında oldukça dikkatli olmanız gerekir. Toprağı, sulaması, ışık ihtiyacı, saksı seçimi hepsi doğru yapılmalıdır. Bununla birlikte en önemli konu havadar bir konumda olmasıdır. Havadar olmayan ortamda bu bitkinin sağlıklı gelişmesi mümkün değildir.

Saksı

Yağlı begonya bakımında seçeceğiniz saksının yayvan olması gerekiyor. Derinliği en azından 15 santim en fazla ise 18 santim olmalıdır. Genişliğinin ise 20 ila 25 santim arasında olması yeterli olacaktır. Böylesi bir saksı tercihi yaptığınızda, aşağıdaki vereceğimiz toprak karışımıyla ömür boyu yeterli olacaktır. Böyle bir saksı ve aşağıdaki gibi toprak hazırladığınız zaman yağlı begonyanız yaşadığı sürece saksı ve toprak değişimine gerek yoktur. Her ne kadar bakımında bazı istekleri olsa da bu açıdan zahmetsiz bir bitkidir.

Işık

Yağlı begonya, günün yarısında güneş aldığında ve bütün gün güçlü aydınlık olduğunda gelişimi için ideal olacaktır. Uzun süre boyunca doğrudan güneş ya da koyu gölge bir alanda kalması gelişiminin sağlıksız olmasına neden olacaktır. Ortamın ışığın yanı sıra çok havadar olması gerekir.

Toprak

Yağlı begonya bakımında önemli konulardan biri de topraktır. Bu bitki toprak konusunda hassastır. Gübreli ve iyi besleyici olan tuzlu topraklara toleranslı değildir. Bu bitkinin yetiştirilmesinde en çok yapılan hata da budur. Bitkiseverler genellikle iyi olacağını düşünerek böylesi topraklar seçerler. Bu da bitkinin kısa zamanda ölmesine yol açar. Toprağı hatalı seçtiğiniz, her şeyin iyi gittiğini düşündüğünüz anda birden çürümeler başlar.

Yağlı begonya için salon bitkilerine özel olarak satılan torf toprak kullanabilirsiniz. Üç ölçü torf toprağa, bir ölçü ponza taşı ve bir ölçü iri taneli demiz bir dere kumu karıştırmalısınız. Bu karışım bitkinizin gelişimi için yeterli havadarlığı yaratacaktır. Ponza taşının yerine mangal kömürü kırıntısı da kullanılabilir.

Toprak karışımınız bitmedi. Ceviz büyüklüğünde doğal sert kireç taşı bulmanız gerekiyor. Bunu bulamazsanız yine benzer büyüklükte kömür parçası da kullanabilirsiniz. Saksının dibine bunları yaymalı, boşlukları ise toprak karışımıyla doldurmalısınız. Üzerine yaklaşık 2 santimlik toprak karışımı yaydıktan sonra, yeniden aynı taşlardan koymalısınız. Bu sefer daha seyrek biçimde koyun. Toprak karışımıyla boşlukları yeniden doldurun ve toprak karışımınızı yayın. Sonrasında artık yağlı begonyanızı ekmenin vakti geldi. Bitkinizi toprağa oturtun ve kalan boşluğa da toprak karışımı koyun. Toprak karışımıyla doldururken araya taş ya da kömür parçasını da rastgele olarak yerleştirmeniz iyi olacaktır. Son olarak saksının drenaj deliklerinden bol miktarda su çıktığını görene kadar sulayın.

Sulama

Yağlı begonya sulama konusunda da hassas olan bitkilerden biridir. Sulamanın dört mevsim boyunca saksının alt deliklerinden bol miktarda su çıkacak kadar yapmanız gerekir. Bu önemli püf noktalarından biridir. Her daim bol miktarda su kullanın. Soğuk zamanlarda ve çok sıcak dönemlerde toprak hayli kuruduğu zaman sulama yapmalısınız. Hafif serin ve az sıcak olan dönemlerde ise toprağın birkaç santim altında nem miktarı azalmışsa sulama yapmalısınız. Bu dönemde begonyanız gelişmeye başlayacaktır. Gelişimi desteklemek için devamlı ilgi ve sulama önemlidir.

Gübreleme

Yağlı begonya gübrelemesi için salon bitkilerine özel olarak hazırlanan sıvı, genel amaçlı besin kullanabilirsiniz. Bu besin NPK açısından eşit ağırlıklı olmalıdır. Suya karıştırma oranına dikkat etmeniz gerekir. Paketin üzerinde dozaj olarak yazanın yarısı kadarını kullanmalısınız. Bitki besininin sıcak dönemlerde verilmesi gerekir. 20 günde bir kez vereceğiniz besini, saksının en kenarından hafif hafif dökerek kullanın. Çok fazla sıcak olmayan iklimlerde mayıs ayından eylül ayına kadar kesintisiz kullanabilirsiniz. Akdeniz ve Ege’ye kıyı olan sıcak illerde ise nisan ortasından haziran ayının ortasına kadar ve eylül ortasından ekim ayının sonuna kadar vermelisiniz. Aşırı sıcaklarda bitki besini vermeyi bırakmalısınız.

yağlı begonya yaprağından yakından bakış
yağlı begonya yaprağından yakından bakış

Yağlı Begonya Nasıl Çoğaltılır?

Yağlı begonya çoğaltma işlemi, bakımına göre daha kolaydır. Tıpkı kamış gövdeli begonya gibi çoğaltma yapılabilir. Kış mevsiminde aldığınız dal parçalarından çoğaltma yapabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken önemli konulardan biri dal parçasının en azından 3 boğumu olması gerektiğidir. Bununla birlikte suya koyarken, en azından bir boğum yeri suyun altında olmalıdır. Bu şekilde suda yaklaşık olarak 10 gün boyunca bekletmelisiniz. Suyun güneş alan, havadar bir yerde tutulması önemlidir. Böylesi bir pencere önü fena olmayacaktır. Güçlü ve uzun kökler çıkarana kadar da suda bekletebilirsiniz. Köklerin yeterli olduğunu düşündüğünüzde yukarıda tarif ettiğimiz gibi bir toprak karışımına almalısınız. Yalnız toprağa dikeceğiniz dönemde gece sıcaklıkları en azından 12 derece olmalıdır.

Yağlı Begonya Sorunları

Bu bitkinin en büyük sorunu kökleriyle ilgilidir. Begonyanızın kökleri hem tuzlu topraklara hem de hastalıklara karşı oldukça hassastır. Bu nedenle toprağına dikkat etmek gerekir. Yanlış toprak hazırladığınızda, güçlü bir gelişim sergilerken, köklerde oluşan çürümeler bitkinizi birden bire öldürecektir. Bunun yanı sıra ısı şartlarında yaşanan değişimler de sıkıntı yaratacaktır. Mevsim geçişlerinde ya da bitkinizi başka bir yere taşıdığınızda bir süre boyunca susuz bırakmalısınız. Bu tip durumlarda da kök çürümesi yaşanabilir.

Sık Sorulan Sorular

Yağlı begonya çiçeğiyle ilgili olarak sık sorulan sorular ve yanıtları aşağıdaki gibidir.

Yağlı Begonya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Bu bitkiyi dallarından kolayca çoğaltmak mümkündür. Kış dönemlerinde 3 boğumlu bir dalı alarak, suya koymanız yeterli olacaktır. Boğumlardan en az birinin suyun altında kaldığından emin olun. Yaklaşık 10 gün içinde köklenecektir.

Yağlı Begonya Ne Zaman Çiçek Açar?

Bu bitki yılda bir kez çiçek açar. Çiçeklenme dönemi ise genel olarak yaz mevsiminin başıdır. Pembe çiçekleri bir arada açar. Oldukça güzel bir görünüm sergilerler. Ancak yaprakları için de çok yetiştirilen bitkilerden biridir.

Yağlı Begonya Güneşi Sever Mi?

Yağlı begonya çiçeği güneşi orantılı olarak sever. Parlak bir aydınlık ortam ister. Güneş ise günün yarısında alması gerekir. Sabah ya da akşam güneşini alması daha iyi olacaktır.

Comments
All comments.
Comments