Yakut Kolyesi (Crassothonna capensis)

Yakut kolyesi, familyasının Crassothonna capensis türüdür. Bu bitkinin geçmiş yıllardaki adı Othonna capensis olarak bilinmektedir. Bitki bu ismi anavatanı olan Güney Afrika'nın Cape bölgesinden almıştır. Bu sukulent anavatanında 1500-2000 metre yükseklikteki dağlık bölgelerde yaşamaktadır.

Yakut Kolyesi Çiçeği Özellikleri

Yakut kolyesi sukulenti, yapraklarının iki ucu sivri, zeytin çekirdeği boyutunda kalın ve etlidir. Bu yapraklar su ve besin deposudur. Ağır yapraklarını taşıyamayan dalları inceciktir. Bu sebeple yerde sürünücü olarak yaşar ve saksılarda yetiştirildiklerinde dalları aşağıya doğru sarkar.

Sonbahar ve ilkbahar aylarında bu sukulent küçük sarı papatya çiçekleri açmaktadır. Karasal iklimlerde gece ısısı düşük olduğu için bu tip iklimlerde yaz aylarında çiçek açar. Adı verilen yakut rengini alması ise uzun süreler boyunca susuz kalmasıyla ilişkilidir.

Diğer birçok sukulent türünde yaprakların kızarmasına neden olan soğuk ve güneş ikilisi, yakut kolyesi çiçeğinin rengini etkilememektedir. Buna karşın susuzluk bitkinin rengini etkiler. Bu bitki kış soğuklarına eksi 6 dereceye kadar dayanmaktadır. Açık havalarda hızlı bir şekilde gelişmektedir. Bu nedenle yaz aylarında dışarıda tutarsanız, gelişimi çok daha hızlı olacaktır.

yakut kolyesi sarı çiçekleri

Yakut Kolyesi Çiçeği Bakımı

Yakut kolyesi sukulenti bakımı oldukça kolaydır. Birkaç noktaya dikkat ettiğiniz sürece bolca çiçek görebilirsiniz. Toprak seçmeyen bu bitkiyi güneş alan bir yere koymanız ve ara sıra sulamanız yeterli olacaktır.

Saksı

Yakut kolyesi çiçeği için seçeceğiniz saksının drenaj deliklerinin olması oldukça önemlidir. Bu bitkiyi her türlü saksıda büyütebilirsiniz. Bununla birlikte pişirilmiş çömlek saksılar oldukça idealdir. Bu saksılar topraktaki fazla suyu emdiği için bitkinin suyunun fazla gelme ihtimali azalmaktadır.

Normal şartlarda bu sukulent, saksı değişimine ihtiyaç duymamaktadır. Köklerinin biraz dolanık olması sorun olmayacaktır. İki, üç yılda bir büyümesine bağlı olarak saksı değiştirmeniz yeterlidir. Saksı değişiminde bir boy büyük olması yeterli olacaktır.

Toprak

Yakut kolyesi çiçeği genel olarak toprak seçmemektedir. Bu sukulent için hazır olarak satılan kaktüs ve sukulent toprak karışımlarını kullanabilirsiniz. Eğer normal bir saksı toprağı kullanacaksanız, su geçirgenliğini artırmak için ponza taşı ve perlit kullanabilirsiniz.

Işık

Yakut kolyesi çiçeğini güneş alan, aydınlık bir noktaya konumlandırmanız gerekir. Güneye bakan bir pencere önü bu bitki için oldukça idealdir. En az altı saat güneş alması bitkinin daha iyi gelişmesini sağlayacaktır. Bu sukulenti kısmen gölge, filtreli güneş ışığı alan bir yere de koyabilirsiniz. Ancak gelişimi daha yavaş olacaktır. Bu nedenle iç mekânda bakacaksanız, olabildiğince aydınlık bir alanda tutmaya çalışmalısınız.

Sulama

Yakut kolyesi çiçeğinin bir sukulent olduğunu unutmamalısınız. Bu bitkinin toprağı iyice kuruduğu zaman sulama yapmanız gerekir. Aşırı sulama durumunda bu bitki çürümeye oldukça müsaittir. Kuraklığa karşı son derece toleranslı olan bu sukulent, sık sulama durumunda ise hastalanabilir. Sulama yaparken bolca su kullanabilirsiniz ancak fazla suyun saksıdan çıkıp gitmesi lazım. Saksının altındaki tabağa akan suyu ise boşaltmanız gerekir.

Sıcaklık ve Nem

Yakut kolyesi çiçeği, soğuk havalardan çok hoşlanmamaktadır. Sıcak iklimlerde ise rahat etmektedir. Bu bitki eksi 6 dereceye kadar dayansa da, 10 derecenin altındaki sıcaklıklarda çok kalmaması gerekir. Eğer evde bakım yapıyorsanız, oda sıcaklığı bu bitki için yeterli olacaktır. Eğer soğuk bir iklimde yaşıyorsanız, bitkinizi kış aylarında esintili camların önüne koymaktan sakınmanız gerekir.

Gübreleme

Birçok sukulent gibi yakut kolyesi de gübrelemeye ihtiyaç duymamaktadır. Ancak yeni gelişimi desteklemek istiyorsanız, büyüme mevsimi olan ilkbahar ve yaz aylarında birkaç gübre verebilirsiniz. İyi bir sonuç almak için ise azot içeriği düşük bir gübre kullanabilirsiniz.

Yakut Kolyesi Çiçeğinin Çoğaltılması

Yakut kolyesi çiçeği, çelik yöntemleriyle kolaylıkla çoğaltılabilir. Çelikleri keserken dikkat dikkat etmeniz gereken en önemli konu ise en az 2-3 boğum bırakacak şekilde kesim yapmanızdır. Yakut kolyesi sukulentini hem toprakta hem de suda köklendirebilirsiniz. Bununla birlikte toprakta daha fazla başarı şansı olduğunu unutmamalısınız.

Eğer toprakta çoğaltmaya karar verdiyseniz, bir tepsiye sukulent toprağı doldurarak, çelikleri üzerine serin. Ardından kökler oluşup yeni gelişim görene kadar toprağı nemli tutmalısınız. Bu noktada çok fazla su vermemeye dikkat etmelisiniz.

Yakut kolyesi çiçeğini suda çoğaltmak için, aldığınız çeliğin alt yapraklarını koparın ve boğumları çıplak bırakın daha sonra sapın ucunu suya sokun. Birkaç boğumun suya daldığından emin olmalısınız. Köklerin gelişimini takip edebilmek adına cam kavanoz gibi şeffaf bir seçim yapmalısınız. Suyun her hafta değiştirilmesi gerekir. Suda kökler çıktığında, yeni bitkilerini toprağa ekebilirsiniz. İlk birkaç hafta boyunca toprağı nemli tutmanız, bitkinin şoka girmesine engel olacaktır.

Yakut Kolyesi Çiçeği Hastalıkları ve Zararlıları

Bu bitkide en çok yaşanan sorun unlu bitlerdir. Ancak bu bitlerin bulaşması da oldukça düşük bir ihtimaldir. Kış aylarında rüzgarlı yerlerde tutmamak gerek. Ancak sulamasına özen göstermek gerekir. Fazla su birçok başka sorunu beraberinde getirebilir. Havadar bir yerde tutmak unlu bit gibi sorunları yaşama ihtimalini de düşürecektir. Ayrıca bolca güneş almasını sağlamanız da faydalı olacaktır. Aynı zamanda sırf rengi değişsin diye aylarda susuz bırakırsanız, zayıf düşecektir.

Eğer kök çürümesi gibi bir durum ortaya çıkarsa, çok sıkıntı olmayacaktır. Ancak saksıya farklı bir toprak doldurarak, dallarını toprağa yatırmanız gerekir. Bu sayede toprağa yeni kökler salar ve yaşamaya devam eder.

Aklınıza Takılanları Sorun

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Yakut Kolyesi (Crassothonna capensis)

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker

Refresh Page