Yamadori; ormandan, doğadan ağaç toplamak anlamına gelir. Doğal sebeplerle yaşam alanında küçük, bodur kalmış ağaçları tespit ederek toplama yöntemine verilen isimdir. Bu şekilde bonsai yapmak oldukça yaygın bir yöntemdir ama yamadori ustalık isteyen bir iştir. Öncelikle bunu belirtmekte fayda var.
Dikkat
Bonsai yapmak için doğadan ağaç toplamak çok yaygın ve ustalık gerektiren bir iştir. orman gibi kamu arazilerinden ağaç sökmenin yasadışı olduğunu unutmamalı, gerekli izinleri mutlaka almalısınız. Kişisel arazilerden yamadori için ağaç toplayacaksanız da arazi sahibinden izin almalısınız.
Yamadori için en iyi zaman ilkbaharın yüzünü göstermeye başladığı dönemlerdir. Bu dönemlerde ağaçlar uyanır, büyüme ve gelişme zamanına girmeye başlar. İlkbahar döneminde gelişmekte olan ağaçları dikkatlice doğadan alarak, bonsai formunu kazandırabilirsiniz.

Bonsai Ağacı Nasıl Toplanır?
- İlk adım olarak, toplayacağınız ağacın kök sistemine zarar vermeden kürek yardımıyla etrafını işaretleyin.
- Ağacın kök sistemine zarar vermeden dibe yakın yerden kaldırın, nemli ağacınızı plastik poşete ya da çarşafın üstüne koyun.
- Kökleri güneşle ve havayla temas etmeyecek şekilde hızlıca sarın, kapatın.
- Ağacınızın toprağında kullanmak için, mevcut toprağından da biraz almayı unutmayın.
- DrenajBir yerdeki suyun doğal veya yapay yollarla uzaklaştırılmasına yönelik yapılan çalışmalara verilen isimdir. Tarımda ve saksı yetiştiriciliğinde sık sık taş ve benzeri materyaller ile More sistemi çok iyi olan, çakıl ve akadama ile karıştırılmış toprakla doldurduğunuz büyükçe bir saksı çekin.
- Ağacın köklerine zarar vermeden toprağa yerleştirin. Bu aşamada kökleri güzelce toprağın içine yayın ve doğal halini yakalamaya çalışın.
- Bonsai toprağı karışımınızı ağacın saksısına doldurun, çubuk yardımıyla toprağa yerleşmesini sağlayın.
- Son olarak ağacınıza alıştırma suyu verin. Bu aşamada toprağı çok yormamaya gayret edin.
Yamadori Bonsai Bakımı Nasıl Yapılır?
Ağacınızı saksıladıktan sonra bir süre doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın. Güneşten koruduğunuz ağacınızın toprağını nemli tutmaya çalışın. Çamur olmasının önüne geçmek için ıslak tutmayın, sadece nemli olması yeterli olacaktır. Ağacınızı yeniden şekillendirmek için bir sonraki bahar sonunu bekleyin, ağacınızı bir sene boyunca hiç dokunmadan bırakın. İlk yaz mevsiminde, ağacınıza gübre verebilirsiniz. Ağacınızı şekillendirme aşamalarında; telleme ve budama gibi konularda ilgili yazıları okuyabilirsiniz.
