Yaprak Güzeli Begonya Rehberi: Bakımı ve Yetiştirilmesi

Ana SayfaBitkilerÇiçeklerYaprak Güzeli Begonya Rehberi: Bakımı ve Yetiştirilmesi

Begonia rex, halk arasındaki ismiyle yaprak güzeli begonya olarak anılmaktadır. Genellikle desenli yaprakları için tercih edilmektedir. Aralıktan şubat ayına kadar, pek fazla göze çarpmayan pembe çiçekleri yetişmektedir. İyi bir bakım sayesinde süs yapraklı bu bitki 40 cm'ye kadar uzayabilme özelliğine sahiptir. Yarı gölge bir ortamda kalp biçimindeki yaprakları alacalı rengiyle oldukça dikkat çekmektedir. Begonia rex yetiştirerek evinizde istediğiniz bir odaya derinlik ve renk katabilirsiniz. Yaprak güzeli begonya ne kadar güzel olsa da yetiştirilmesi açısından pek kolay bir bitki türü değildir. Yaprak güzeli begonya hem büyüme hem de gelişme açısından özel bir bakıma ihtiyaç duyar. Bu yazımızda yaprak güzeli begonya nasıl yetiştirilir, özellikleri nelerdir ve nasıl çoğaltılır gibi aradığınız pek çok sorunun yanıtını bulabilirsiniz. 

Yaprak Güzeli Begonya Nedir?

Geniş, gür, yaprak dökmeyen bir bitki türü olan begonia rex, kimi zaman sarkık büyüme alışkanlığı gösterir ve 20 ila 40 santimetre uzunluğuna kadar ulaşabilir. Çoğunlukla büyük, güzel bir şekilde işaretlenmiş renkli yaprakları için tercih edilmektedir. Asimetrik şekilde kalp biçimine sahip ve dönüşümlü olarak düzenlenen yaprakları, özellikle bitki yetiştirmeyi sevenler için oldukça ilgi çekicidir. Yaprak güzeli begonyanın pembe çiçekleri yaklaşık bir santimetre büyüklüğündedir ve salkım biçiminde yetişmektedir. Yaprak güzeli begonyanın çiçekleri aralıktan şubat ayına kadar az sayıda açmaktadır. Yaprak güzeli begonya bitkisinin meyveleri oluklu kapsüller biçimindedir ve çok ince tohumlara sahiptir.

Yaprak Güzeli Begonyanın Özellikleri Nelerdir?

  • Yaprak güzeli begonyanın yaprak yapısı ilginç bir dokuya sahip olup canlı kırmızı bir renktedir.
  • Yaprak güzeli begonyanın düzgün bir gelişim gösterebilmesi için çok yüksek bir nem seviyesine gereksinim duyar.
  • Yaprak güzeli begonyalar aynı zamanda kusursuz görünümleri ile cam bitkileri olarak da isimlendirilmektedir.
  • Yaprak güzeli begonya bitkisi mantar enfeksiyonlarına, özellikle bakteriyel yaprak lekesine karşı oldukça duyarlıdır.
  • Begonia rex bitkileri, köpekler ve kediler için toksik olan kalsiyum oksalata sahip olduğu için dikkat edilmesi gerekir.

Yaprak Güzeli Begonya Nerelerde Yetişir?

Yaprak güzeli begonya bitkisi bitki familyasının en bilinen üyelerinin başında yer almaktadır. Begonia rex bitkisinin yetişmek olduğu anavatanı Asya, Afrika ve Amerika'nın tropik ve subtropik bölgeleridir. Çoğunlukla yaprak güzeli begonya bir ev bitkisi olarak tercih edilmektedir. Fakat dekoratif yaprakları ile yalnızca pencere önlerinde değil, aynı zamanda asılı sepetlerde, çiçek pencerelerinde ve sıcak kış bahçelerinde de yer almaktadır.

Yaprak Güzeli Begonya Nasıl Yetiştirilir?

Yaprak güzeli begonyanın sulama şartlarına, bakım detaylarına ve uygun toprak seçimine oldukça özen gösterilmesi gerekir. Begonia rex bitkisi nemi sever, fakat aşırı sulamaya karşı pek dayanıklı değildir. Çok fazla sulama rutini köklerinin çürümesine veya solmaya başlayan bir bitkiye sebep olur. Yaprak güzeli begonyanızın yaprakları sararmaya başladıysa muhtemelen çok fazla sulama işlemine maruz kalmıştır. Bu bitkiyi yetiştirmek için iyi drene edilmiş bir saksı tercih ettiğinizden emin olmanız gerekir. Yaprak güzeli begonya yetiştirirken küçük bir saksının altında bir boşaltma tepsisinin olması en iyi sonucu verecektir. Kök çürümesini engellemek için bitkinizin her sulama işleminin sonucunda alttaki tepsinin boşaltılması gerekir. Tepsiyi her seferinde boşaltmak yorucu bir işlem olarak geliyorsa, suyun köklere temas etmesini engellemek için bitkiyi çakıl taşlarının üzerine de dikebilirsiniz. Yaprak güzeli begonyanın toprağı her zaman nemli olmalıdır, fakat sulama işleminde yapraklara su temas ettirmemeniz gerekmektedir. Islak yapraklar, yapraklarınızda mantar oluşmasına sebep olabilir. Bitkinizi düzgün bir biçimde yetiştirmek için uygun nem seviyelerini korumanız gerekir. Nem seviyesini koruyabilmek için saksınızın altındaki tepsinin suyunu her sulama işleminden sonra değiştirebilir ya da bitkinizi çakıl taşlarının üzerine dikebilirsiniz. 

Yaprak Güzel Begonyanın Bakımı Nasıldır?

Yaprak güzeli begonya bitkisi genellikle ışıklı alan fakat direkt güneş ışığına maruz kalmadığı yarı gölgeli yerleri sever ve su gereksinimi düşüktür. Bu bitkiyi yetiştirebilmek için 18 ila 22°C'lik bir ortam sıcaklığı ideal olacaktır. Yaprak güzeli begonya yaz döneminde dışarıda olmayı da sever. Kış mevsiminde bakımı için ortam sıcaklığının 15°C'nin altına düşmemesi gerekir. Ayrıca mümkün olduğunca geçirgen ve besin açısından zengin toprak çeşidi, sağlıklı gelişmesine yardımcı olacaktır. 

Yaprak Güzeli Begonya Nasıl Sulanmalıdır?

Yaprak güzeli begonya büyüme aşamasında orta derecede fakat istikrarlı bir rutin oluşturularak sulanmalıdır. Özellikle bitkinin toprağının eşit şekilde nemli tutulması gerekir fakat toprak kesinlikle ıslak olmamalıdır. Toprak yüzeyinin sulama rutininin arasında kuruması sorun teşkil etmez. Bununla beraber, toprağın asla tamamen kuru olmaması gerekir. Direkt olarak alt tabakaya doğru dökülen suyun oda sıcaklığında olması bitki için idealdir. Sulama işleminin kış döneminde azaltılması gerekir. Özellikle bu bitki her ne kadar yüksek nemi sevse de yapraklarına kesinlikle su püskürtülmemelidir. Çünkü yapraklar arasında kalan su çürüme veya solma gibi problemlere sebep olabilir.

Yaprak Güzeli Begonya İçin En Uygun Yer ve Toprak Hangisidir?

Yaprak güzeli begonya 15 derecenin altındaki sıcaklıklara karşı dayanıklılık gösteremez ve kış döneminde bile fazla soğukta bulunmamalıdır. Bu bitkiler sene boyunca 18 ila 22 santigrat derece arasındaki oda sıcaklıklarında en düzgün şekilde gelişim gösterir. Yaprak güzeli begonyalar sıcağı sever ve bu sebeple soğuk karo zeminde konumlandırılmamalıdır. Bu bitkiye evde bakıyorsanız en uygun yer sıcak ve aydınlık ortamlar olacaktır fakat direkt olarak öğlen güneşi almamalıdır. Çok karanlık bir yere yerleştirilirse, bu yaprak desenleri üzerinde olumsuz sonuçlara sebep olacaktır. Yaprak güzeli begonyaların, toprak için herhangi bir özel bir ihtiyacı bulunmaz. Bu sebeple en uygun toprak olarak iç mekan bitkileri, saksı bitkileri, otlar veya sebzeler için olan hazır karışımlar tercih edilebilir. Yaprak güzel begonyalar su basmasına dayanıklı olmadığı için, saksı toprağının en altına genişletilmiş kil veya çakıl taşlarından oluşan bir drenaj tabakası hazırlamanız tavsiye edilmektedir. 

Yaprak Güzeli Begonya Nasıl Güneş Işığı Almalıdır?

Yaprak güzeli begonyayı yerleştireceğiniz yeri tercih ederken, bol miktarda ışığı olan, fakat doğrudan güneş ışığı almayan bir ortam olmasına özellikle özen göstermelisiniz. Bazı ev bitkilerinin tam tersine yaprak güzeli begonya bitkisi floresan ışığını sever. Bu özelliklere uygun ortamlara konumlandırdığınız sürece bitkiniz iyi büyümekle kalmayacak, aynı zamanda canlı renkler ve alacalı yapraklar da üretecektir.

Yaprak Güzeli Begonya Nasıl Gübrelenmelidir?

Yaprak güzeli begonyaların mart ayından eylül ayına kadar tercihen düşük kireçli bir gübre ile iki haftada bir defa olacak şekilde gübrelenmesi tavsiye edilmektedir. Yeni satın alınan veya yakın zamanda saksısı değiştirilen bir yaprak güzeli begonya ilk altı ila sekiz hafta sürecince gübrelenmeye ihtiyaç duymaz. Bu dönemde gereksinim duyduğu tüm besinler için toprağı yeterli olacaktır. 

Yaprak Güzeli Begonyanın Saksısı Nasıl Değiştirilir?

Yaprak güzeli begonya bitkisi özellikle genişlemesine olacak şekilde büyüme süreci yaşar. Bu sebeple, her sene veya iki yılda bir mümkün olduğunca daha geniş olan bir saksıya geçirilmesi tavsiye edilmektedir. Bu bitkilerin saksı değişimi için en iyi süreç ise ilkbahar mevsimidir. Açık havada yetiştirilen yaprak güzel begonya bitkileri, kışlık alanlara taşınmadan önce sonbaharın sonlarına doğru kazılmalı ve uygun şartlarda bakılmalıdır. Saksı değişim işlemi sırasında bitkinin etli kısımlarına zarar vermemek için özen gösterilmesi gerekir.

Yaprak Güzeli Begonyaya Kış Mevsiminde Nasıl Bakılır?

Ev bitkisi olarak yetiştirilen yaprak güzeli begonya bitkisi, kış dönemini 15 derece civarında aydınlık bir ortamda geçirmelidir. Bu bitkilere polistiren veya ahşaptan üretilmiş bir alt taban kullanılmalıdır. Yaprak güzeli begonyalar budanmaya ihtiyaç duymaz. Yalnızca kış sürecinde ölü çiçekleri ve yaprakları ayıklamanız yeterli olacaktır. Kış mevsiminde gübreleme işlemi yapmanıza gerek yoktur. Bu dönemde sulama işlemini toprak kurudukça yapmanız yeterli olacaktır.

Yaprak Güzeli Begonya Nasıl Çoğaltılır?

Yaprak güzeli begonyanın çoğaltma uygulamaları arasında: yaprak kesimleri, kök kesimleri veya köksap bölünmesi bulunmaktadır. Yaprak kesimleri ile çoğaltma işleminde, birkaç yöntem sizi amacınıza götürür; ya bütün yaprakları yaklaşık iki santimetrelik bir yaprak tabanı ile dik açıyla tabana dikebilir ya da kalın yaprak damarlarını kesebilir ve ardından yaprakları nemli bir alt tabaka üzerine düz bir biçimde konumlandırabilirsiniz. İsterseniz yaprak güzeli begonyanın yapraklarını küçük bölümlere ayırabilir ve daha sonra onları dik bir açı ile zemine dikebilirsiniz. Hangi çoğaltma yöntemini seçerseniz seçin, bu begonya türünün başarılı bir biçimde gelişmesi için yüksek nem, bol ışık ve uygun sıcaklıklar gerekli ön şartlar arasında bulunmaktadır.

Yaprak Güzeli Begonya Bitkisinin Hastalıkları Nelerdir?

Yaprak güzel begonyaların hava aşırı kuru olduğunda veya sıcaklıklar çok fazla olduğunda yapraklarında kıvrılma sorunu yaşanabilir. Bu begonya bitki türü ayrıca yapraklarda ve gövdelerde beyaz bir kaplama oluşturan küllenmeye karşı da oldukça duyarlıdır. Yaprak güzeli begonyalarda meydana gelen mantar hastalığı, yapraklardaki su hızlı kurumadığında ve içinde biriktiği zaman oluşmaya başlar. Bu sebeple, yapraklara su püskürtmemeye dikkat etmeniz gerekir. Sulama işlemi sırasında sadece doğrudan toprağa su vermelisiniz. Fakat burada da doğru dengeyi tutturmanız gerekir. Kök hasarı, yaprak ve filizlerin sararma problemleri genellikle su basmasından kaynaklı oluşmaktadır.

Aklınıza Takılanları Sorun

Bülten Aboneliği

En son yayınlanan içeriklerden haberdar olmak için listemize kaydolmanız ve onlarca kişi arasına katılmanız yeterli. Sizi son içerikler konusunda sık sık bilgilendireceğiz.

Reklam Alanı