Yasemin Çiçeği Rehberi: Nasıl Yetiştirilir ve Nasıl Bakılır?

Ana SayfaÇalılarYasemin Çiçeği Rehberi: Nasıl Yetiştirilir ve Nasıl Bakılır?

Anavatanı Himalayalar olan, zarif ve asil görünümü ile güzelliğin ve zerafetin de simgesi olan Yasemin çiçeği, yaz mevsiminin en sevilen bitkilerinden biridir. Oldukça kolay bir bakıma sahip olan bu zarif bitki eşsiz ve ferah kokusu ile çevresindeki herkesi büyüler ve pozitif bir enerji verir. Bu yazımızda Yasemin çiçeğinin özellikleri, bakımı, faydaları ve Yasemin çiçeği hakkında bilinmesi gereken püf noktalardan bahsettik.

Yasemin Çiçeği Rehberi

Yoğun ve eşsiz bir kokuya sahip olan Yasemin çiçeği, dünyada Zeytingiller familyasının Jasminum isimli cinsi olarak bilinir. Anavatanı Himalayar’dır ve bu çiçeğin yetiştirilirmesi oldukça kolaydır. Yasemin çiçeği asilliği, zarafeti ve güzelliği simgelediğinden ülkemizde kadın ismi olarak da kullanılmaktadır. Kırmızı renge sahip olan Yasemin çiçekleri sevgiyi ve aşkı simgelerken sarı renge sahip Yasemin çiçekleri mutluluğu, bereketi ve bolluğu simgeler.

Yasemin çiçekleri, özellikle sağlığa birçok faydası nedeniyle oldukça popülerdir. Vücut kokusunu azaltmak, kan dolaşımını hızlandırmak, stresi azaltmak, saç büyümesini teşvik etmek, cildi yumuşatmak, ağrı ve iltihabı hafifletmek bunlardan bazılarıdır.

Tüm tropik bitkiler gibi yasemin de ılıman iklimleri sever. Doğrudan ışığı seven bu bitkinin günde en az 6 ila 8 saat boyunca güneşe ihtiyacı vardır. Aşırı su sevmeyen bu bitkileri, taban seviyesinin üzerinde sulamamak gerekir.

Yasemin Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Yaklaşık 200’e yakın farklı türe sahip olan Yasemin çiçeği, beyaz ve sarı renkleri ile bilinir. Fakat Yasemin çiçeği kırmızı, pembe, mor gibi renklere de sahiptir. Yoğun olarak Akdeniz ikliminde yetişen bu zarif çiçek, hemen hemen her çeşitteki toprakta yetişebilmesi ile oldukça tercih edilmektedir. Yoğun ve rahatlatıcı bir kokuya sahip olduğu için parfüm, deterjan, oda kokuları gibi ürünlerde kullanılır.

Yasemin Çiçeğinin Hikayesi Nedir?

Asilliği ve zarafeti simgeleyen Yasemin çiçeğinin acıklı bir aşk hikayesi vardır. Hikayede; güzel bir prenses Güneş Tanrısına aşık olur ve aşkını ilan eder. Ama Güneş Tanrısı bu ilanı aşkı görmezden gelir, güzel prensesten hiç etkilenmez. Perişan olan güzel prenses canına kıyar ve bedeni yakılan prensesin külleri toprağa saçılır. Bu küllerden de Yasemin çiçekleri çıkar. Fakat güzel prenses o kadar incinmiştir ki Güneş Tanrısını görmemek için gündüzleri çiçek açmayı reddeder ve böylece şafak vaktine kadar açar ve güzel kokusunu etrafına yayar. Bu hikayedendir ki Yasemin çiçekleri geceleri şafak vaktine kadar olan saatlerde açar ve mis kokusunu yayar.

Yasemin Çiçeği Nerelerde Yetişir?

Yasemin çiçekleri, Kuzey Amerika haricinde tüm kıtalarda yetişebilir. Yasemin iyi drenaja sahip toprağı sever ancak aynı zamanda toprağın suyu iyi tutması gerekir. Bu bitkiye hafif asitli, nemli ve zengin besin içeren bir karışım vermek gerekir. Yaseminlerin ektiği yere alışması süre alabilir. Bu sebeple bir süre gübreden uzak tutmak gerekir. Gübre verileceği zaman toprağa yavaş etki eden sıvı gübreler tercih edilmelidir. Yaseminler hem insanlar hem de evcil hayvanlar için oldukça güvenlidir. Toksik değildir.

Yasemin Çiçeği Nasıl Yetişir?

 Arap Yasemini, Sarı Yasemin Çiçeği ve Pervane Çiçekli Yasemin evde yetiştirilen Yasemin çiçeği türleri iken çoğu Yasemin çiçekleri kafes veya bir asma etrafında büyür. Yapraklarının şekline ve yapısına göre farklılaşan çok sayıda yasemin çiçeği türü vardır. Sampaguita olarak bilinen bu çiçek, Filipinler’in ulusal çiçeğidir.

Yasemin çiçeği 3 metre yüksekliğe kadar ulaşabilir. Tırmanan, dağınık ve yaprak dökmeyen bir asma çeşididir. Hemen hemen her toprakta yetişebilir. Yaprakları oval ve pürüzsüzdür. Uygun koşullar altında bu bitki yıl boyunca çiçek açar.

Yasemin Çiçeği Hangi Renklere Sahiptir?

Genellikle sarı ve beyaz renkleri bilinen Yasemin çiçeğinin mor, mavi, kırmızı, pembe renklere sahip olur.

Yasemin Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Yasemin bitkisi çiçek açtığında suya ihtiyaç duyan bir bitkidir bu nedenle de toprağını nemli tutmak büyük bir önem taşır. Haftada bir kez muhakkak sulamanız gereken bu güzel kokulu bitki humuslu, hafif kumlu, iyi drenajlı ve derin topraklarda iyi bir gelişim gösterir. Bitkinin, ilkbahar aylarında toprak değişimi yapılabilir. İnce ve eski sapları budayarak bitkinin şeklini koruyabilir; yılda birkaç kez fosfor ve potasyum bakımından zengin gübreler ile gübrelerseniz de bitkinin gelişimini olumlu anlamda etkileyebilirsiniz. Saksı değişimi için ise ilkbahar mevsimini tercih etmelisiniz.

Yasemin çiçeği, güneşli ve sıcak yerlerden hoşlanır ancak bazı gölgeleri yerleri de tolere edebilirler. Uzun süre boyunca kaldığı yerden yeni bir yere taşınan bitki, yeni yerine alışmakta zorlanabilir. Ortam değişimi kademeli olarak yapılmalıdır.

Bu bitkinin çiçek açması için çok fazla ışığa ihtiyacı vardır. İç mekânda yetiştiriliyorsa, güneye bakan pencere önü bu bitkiler için idealdir. Yaza aylarında bitkiyi balkona çıkarmak da iyi bir fikirdir. Büyüme mevsimi boyunca bitki tam güneş ışığı almalıdır. Yasemin için ideal sıcaklık 26 ve 32 dereceleri arasıdır. Düşük sıcaklıklara tahammül edebilen bu bitki ayaz koşullarında ise yaşayamamaktadır.

Yasemin Çiçeğinin Ekildiği Toprak Nasıl Olmalıdır?

Kumlu ve killi topraklarda rahatlıkla büyüyen bitkiyi, yılda dört defa gübre ile beslemek gerekir. İlk gübreleme kış budamasının adından, kalanları ise her mevsimde bir kere olmak üzere yapılmalıdır. Yasemin bitkisi; humuslu, iyi drenajlı, hafif kumlu, derin ve nemli topraklarda iyi gelişim göstermektedir.

Yasemin çiçeği, aşırı neme dayanıklı bir bitki değildir ve büyük boy saksılardan hoşlanmaz. Saksı değiştirirken kökler aynı derinliğe yerleştirilmelidir. Fazla toprak eklemek gövdeye zarar verir. Büyüme mevsiminin sonunda ise ölü asmaların budanması gerekir. Bu sayede bitki gelecekte daha sağlıklı büyüyecek ve daha iyi çiçeklenecektir. Eğer bahçede yasemin yetiştiriyorsanız, kış başı budamak için en iyi dönemdir.

Yasemin Çiçeğinin Sulanması

Yasemin bitkisi, ortalama sulama gerektiren bir bitkidir. Bununla birlikte toprak nemliyse sulama yapılmamalıdır. Aşırı sulama gövde ve kök çürüklerine yol açar. Büyüme mevsimi boyunca özellikle yaz aylarında bitkiye bolca su verilmelidir. Kışın ise sulama azaltılmalıdır.

Yasemine su verme zamanının gelip gelmediğini anlamanın en iyi yolu toprağı parmağınızla kontrol etmenizdir. Toprak kuru ve sıcaksa sulama zamanı gelmiştir. Toprak eğer nemli ve serinse, sulama yapılmamalıdır.

Nemli ortamı seven bu bitki için, toprağı nemli tutmak iyi bir fikirdir. Isıtıcılarınızı bu bitkiden uzakta tutmak gerekir.

Yasemin Çiçeğinin Çoğaltılması

Yasemin bitkilerini çoğaltmakta en iyi sonuçları elde etmek için yarı olgun kesimlere yönelmek gerekir. Önceki sezonlarda büyümüş bir yaprak düğümü altından dikkatlice kesilmelidir.

Yasemin bitkileri genellikle yarı olgun kesimlerle çoğaltılır. En iyi sonuçları elde etmek için, önceki sezonda büyümüş bir yaprak düğümünün altından dikkatlice kesin. Bitkinizden yarı sert bir ağaç gövdesi kesmek için keskin bir bıçak kullanın ve ilk üç yaprak hariç tüm yaprakları çıkarın. Bu adımdan sonra, kesiği köklendirme hormonu tozuna daldırın, ardından saksı toprağınıza yerleştirin. Sapı çok fazla itmemeye dikkat edin, bu kesime zarar verebilir.

Bebek yaseminlerin ideal nem seviyelerine ulaşması için saksıyı şeffaf bir torba veya kap ile örtün. Dolaylı güneş ışığı alan bir yerde her 10 günde bir torbayı çıkarın ve temiz hava solumasına izin verin. Bu sırada kök sistemi olmadığı için sadece hafif bir sulama yapmanız gerekir.

Köklerin büyüme süreci 5 ila 6 hafta sürecektir. Bitkinizde büyüme fark etmeye başladığınızda dışarı çıkararak, yaprak kümeleri görene kadar dolaylı ışık altında tutmalısınız.

Yasemin Çiçeği Ne Zaman Açar?

Bu bitkinin çiçeklenme zamanı haziran ve eylül ayları arasındadır. Çiçeklenme gerçekleşmesi için doğru bakım ve uygun ortam çok önemlidir. Bitki özellikle aydınlık ve havadar bir yerde olmalıdır. Toprağı, aydınlatması ve sulama şartları uygun olan bitkiler çiçek açacaktır. Yasemin çiçeği, ilkbahar mevsiminde açar ve yaz aylarında tam verimine ulaşır. Bu güzel bitki, sonbahar mevsimine kadar çiçek açmaya devam eder. Çiçeklenmenin devam etmesi için kış aylarında sıcaklığın 10 derecenin üzerinde olması gerekir.

Yasemin Çiçeği Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar Nelerdir?

Yasemin çiçeği bakımında dikkat edilmesi gereken beş önemli püf nokta bulunmaktadır. Bu püf noktalar; toprak seçimi, çoğaltma, konumlandırma, sulama ve budamadır.

Yasemin Çiçeği İçin Toprak Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Yasemin bitkisi, yaz ve ilkbahar mevsimlerinde nemli toprağı sever. Nem oranı yüksek olan toprakta yetişen bu bitki daha sağlıklı büyür. Saksı değiştirme vakti ilkbahar ayları olan bitkinin humuslu, iyi drenajlı ve hafif kumlu toprakta verimli bir şekilde büyür.

Yasemin Çiçeği Nasıl Konumlandırılmalıdır?

Kış aylarında Yasemin çiçeği en fazla 4 saat ışık almalıdır. Doğrudan sıcağı sevmeyen bu bitki serin ve hava alan bir ortamda bakılmalıdır. Çiçeğin bulunduğu ortam fazla sıcak olmamalıdır.

Yasemin Çiçeği Ne Sıklıkla Sulanmalıdır?

İlkbahar ve yaz mevsimlerinde Yasemin bitkisi haftada bir kez; kış ve sonbahar aylarında ise daha az sulanmalıdır.

Yasemin Çiçeği Güneşlenmeli midir? Ne Kadar Güneşlenmelidir?

Yasemin çiçeği güneş seven bitkilerden biridir. İç mekanda bakılan Yasemin bitkisinin günde en az 4 saat güneş ışığı alması gerekir.

Yasemin Çiçeği Budanır mı?

Yasemin bitkisi çiçek açtıktan sonra budandığında budama işlemi çiçek verimini ve yeni sürgün oluşumunu artırır.

Yasemin Çiçeği Nasıl Budanmalıdır?

Yasemin bitkisi; ilkbahar mevsiminde, çiçeklendikten sonra uç dallarından kesilerek budanmalıdır.

Yasemin Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Yaz mevsiminin sonlarına doğru bu bitkiyi çoğaltmak için çelikler üretilir. Çiçeğe zarar vermemek için keskin bir makas tercih edilmelidir. Bitkinin tepelerinden yaklaşık 10-15 cm uzunluğunda bir çelik kesilir ve su içine konulan bu çelik 4 hafta içerisinde köklenir.

Yasemin Çiçeğine Zarar Veren Şeyler Nelerdir?

Yaz aylarında daha çok sulanması gereken Yasemin çiçeği, kış aylarında gerektiğinden fazla sulanmamalıdır. Fazla sulanan bitki çürüyebilir. Ayrıca kış aylarında fazla sıcakta kalmaması gereken Yasemin çiçeği, fazla sıcaklığa maruz kaldığında yaprak bitleri oluşabilir ve çiçek açmaz. Ayrıca Yasemin bitkisinin verimli ve iyi gelişebilmesi için doğru bir şekilde budanması gerekir.

Yasemin Çiçeğinde Görülebilen Hastalıklar Nelerdir?

Yasemin bitkisinin yapraklarında mantar oluşumu, solucan, siyah pul böcekleri ve sinek gibi canlıların çiçeğe dadanması ve pamuksu hastalıklar bu eşsiz bitkide görülen sorun ve hastalıklardır. Yasemin çiçeklerinin yapraklarında mantar oluşumu, sinek ve solucan gibi haşere dadanması sorunları ortaya çıkabilir.

Yasemin Çiçeği Hastalıklarında Tedavi Nasıl Olmalıdır?

Bu gibi durumlarda hastalığın ve bitkinin durumuna göre ilaçlama yapılması gerekir. Bu bitkilerin en yaygın zararlıları; örümcek akarları, siyah pul böcekleri ve yaprak bitleridir. Bunları bitkinizden uzak tutmak için neem yağı kullanılabilir.

Yasemin Çiçeğinin Kullanım Alanları Nelerdir?

İçeriğinde uçucu yağlar barındıran ve güzel kokusu ile mest eden Yasemin çiçeği; parfüm ve kozmetik ürünlerinde, oda spreylerinde, deterjanlar ve araba kokuları ürünlerinde kullanılır. Cilt lekelerine iyi gelen Yasemin bitkisinin yağı aynı zamanda cilde doğal bir nemlendirme de verir. Bu güzel kokulu bitkinin sinirleri yatıştırıcı etkisi bulunduğu için çay olarak da tüketilmektedir.

Yasemin Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?

Yasemin çiçeği halk arasında sinirleri yatıştırması ve sakinleştirmesi ile bilinir. Bu faydalarına ek olarak Yasemin çiçeği romatizmaya, çeşitli vücut ağrılarına ve kabızlık gibi bağırsak problemlerine iyi gelir.

Yasemin Çiçeği Çayı Nasıl Demlenir?

Kaynatılan suya bir tatlı kaşığı kadar Yasemin atılır ve yaklaşık beş dakika demlenmeye bırakılır.

Yasemin Çayının Faydaları Nelerdir?

Yasemin çayı diyet yapan bireyler için yağ yakıcı bir göreve sahiptir. Stresi azaltma ve sinirleri yatıştırma gibi etkilere sahip olan bu bitkinin çayı aynı zamanda soğuk algınlığına, eklem ağrılarına ve kolesterole iyi gelmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendiren bu bitki çayı, antioksidan etkilere sahiptir. Vücuttan zararlı toksinleri uzaklaştırır. Yasemin çayı, kalp rahatsızlıklarına ve alerjik reaksiyonlara karşı korur; metabolizmayı hızlandırır.

Yasemin Çayının Zararı Var mıdır?

İçerisinde kafein bulunduran Yasemin çayı fazla tüketilmemelidir. Günde iki fincandan fazla içilen Yasemin çayı; gerginliğe, uykusuzluğa ve çeşitli yan etkilere yol açabilir.

Aklınıza Takılanları Sorun

Bülten Aboneliği

En son yayınlanan içeriklerden haberdar olmak için listemize kaydolmanız ve onlarca kişi arasına katılmanız yeterli. Sizi son içerikler konusunda sık sık bilgilendireceğiz.