Yıldız çiçekleri, bahçenize ektiğinizde ortamın tüm havasını değiştirmeye yetecek kadar güzeldir. Asteraceae familyasına ait olan Dahlia yani yıldız çiçeğinin 42 farklı türü vardır. Bu bitkilerin çiçekleri oldukça etkileyici renk karışımlarına sahiptir.
Oldukça az bakım isteyen yıldız çiçeğinin anavatanı Meksika ve Kolombiya’dır. Sayısız hibriti ve kültivarı bulunan dahlianın farklı boyutlarda şekillerde ve renklerde çiçekleri vardır. Saksıda da rahatlıkla yetiştirebileceğiniz bu bitkiler, güneş alan bir konumda olduğu sürece sizi şaşırtacak derecede güzel çiçekler verecektir.

Genel Bakış ve Özellikleri
Yıldız çiçeği tam güneş altında ve görece olarak yüksek sıcaklıklarda çok iyi derecede gelişirler. Bunun yanı sıra iyi drene olan topraklara ihtiyaç duyarlar. Bu bitkiler kuraklığa karşı oldukça dayanıklıdır.
İlkbahar aylarından yaz sonuna kadar büyüme dönemlerindedir. Ek bir nem sağlamanız dahi iyi sonuçlar verirler. Çocukların yanında güvenle yetiştirseniz dahi evcil dostlarınızın yutması halinde hafif derecede toksik olabilirler.
Bu yumrulu bitkilerin toprak üstü kısımları kış aylarında kurumaktadır. Kış aylarında dinlenirler ve eksi 7 dereceye kadar dirençlidirler. İlkbahar aylarının gelmesi ve havaların ısınmasıyla birlikte ortaya çıkan filizler çok hızlı biçimde gelişim gösterirler.
Rehberimizde yer alan tüm bakım önerileri, yıldız çiçeklerinin ortak bakımına ilişkindir. Bu bitkinin onlarca farklı türü olduğunu ve yüzlerce kültivara ayrıldığını unutmamalısınız.
Yıldız Çiçeği Bakımı
Yıldız çiçeğinin bakımı oldukça kolaydır. Özellikle iç mekanlarda yetiştirenler için ideal bitkilerden biridir. Kış aylarında içeriye taşıyacağınız çiçekleri, ilkbaharla birlikte yeniden dışarıdaki toprağa ekebilirsiniz.
Eğer saksıda yıldız çiçeği yetiştirmek istiyorsanız, köklerinin serin olması gerektiğini unutmamalısınız. Bu sebeple olabildiğince büyük bir saksı kullanmalı, yaz aylarında öğle güneşinden korumalısınız.
Toprak
Yıldız çiçekleri toprak konusunda çok fazla seçici değildir. Her türlü toprakta büyüyebilirler. Ancak iyi derecede bir gelişim istiyorsanız iyi drene olan ve pH’ı ortalama olarak 6,5 olan toprakları tercih etmesiniz. Organik maddeyi seven bu çiçekleri, toprağa dikeceğiniz zaman da oldukça önemlidir.
Bu bitkileri dikmek için ilkbahar aylarında son donlar geçene ve hava ısınana kadar beklemeniz gerekir. Bahçenize ekim yapacaksanız, toprağın sıcaklığının yaklaşık olarak 16 derece olması idealdir. Yumru kökleri iç mekânda saksılara dikerek büyütmeye başlayabilir, daha sonra bahçeye aktarabilirsiniz. Bu durumda daha erken bir dikim zamanı da yakalayabilirsiniz.
Eğer saksıya dikim yapacaksanız torf sizin yeterli olacaktır. Ancak torfa biraz bahçe toprağı karıştırmanız daha iyi sonuç verecektir.

Işık İhtiyacı
Bu bitkilerin çok sayıda ve büyük çiçekler vermesini istiyorsanız, güneş ışığı ihtiyaçlarını hesaba katmak zorundasınız. Yıldız çiçeklerinin günde en az altı saat boyunca parlak ve doğrudan güneş ışığı alması gerekir. Bu bitkiler tam güneş ışığını severler. Fakat bu durum yaşadığınız iklime bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Eğer çok sıcak ve kuru bir iklimde yaşıyorsanız, bu bitkiye kısmi bir gölge alan sağlamanız daha faydalı olacaktır. Özellikle çok sıcak iklimlerde yaz aylarındaki öğle güneşi, bitkileri yakabilir. Bu onlara geri dönüşü olmayan zararlar verecektir. Bu sebeple özellikle bu sıcak ve yakıcı güneş ışığından korunmaları gerekir.
Sıcaklık
Yıldız çiçekleri, aşırıya kaçmadığı sürece sıcak iklimlerde çok daha iyi bir şekilde gelişirler. Bu çiçekler için ideal sıcaklıklar gündüzleri 20 ila 22 derece arasındadır. Geceleri ise ideal olarak 16 derecenin altında olmaması gerekir. Bu sıcaklıklardan fazlası, çiçek açmayı hızlandırır fakat bu sefer bitkilerin sağlıklarını etkileme durumu vardır. Uzun süren kuraklık durumunda bitkiniz ciddi anlamda etkilenecektir.
Sulama
Birçok farklı çiçeğin aksine olarak dahlia, çok fazla su olmadan da yaşamını idame ettirebilir. Özellikle genç çiçekler, kuraklığa karşı son derece dayanıklıdır. Bu sebeple özellikle bitki bakımına yeni başlayanlar ve unutkanlar için oldukça iyi bir seçimdir.
Sulamada dikkat etmeniz gereken en önemli şey, miktardır. Eğer bu bitkileri fazla sularsınız kök çürüklüğü kaçınılmaz olacaktır. Dahlia bitkileri kök çürümesine karşı son derece hassastır. Bu sebeple yalnızca gerektiği zamanlarda su vermelisiniz.
Bu bitkileri kökleri toprak yüzeyine oldukça yakındır. Bu sebeple yaz yağmuru altında rahatlıkla gelişebilirler. Bahçede bakım yapıyorsanız, bu yeterli olacaktır. Ancak hiç yağış almayan bir iklimde yaşıyorsanız, bahçenizdeki bitkiler için ek sulama gerekebilir.
Bu çiçeklerin sağlıklı bir şekilde büyümesi için haftada ortalama 2,5 santim suya ihtiyaçları vardır. Sulama rutinlerinizin arasında toprağın uzun süre boyunca tamamen kurumasına izin vermemeniz gerekir.
Gübreleme
Yıldız çiçeklerini ilkbahar aylarının başından yaz aylarının sonuna kadar gübreleyebilirsiniz. Nitrojen içeriği düşük olan bir gübre çok daha faydalı olacaktır. Genel olarak çiçekli bitkiler ne kadar çok gübre alırlarsa, kökler o kadar iyi gelişirler. Ancak gübre kullanımında dikkat etmeniz gerekir.
Bu bitkiler için gübre şerbeti de hazırlayabilirsiniz. Gübre şerbeti; doğal gübrelerin suda bekletilmesiyle oluşan sıvıya verilen isimdir. Bitkilere yılda birkaç defa vermek yeterli olacaktır.

Çoğaltılması
Yıldız çiçeklerinin bazı türleri maalesef çok yıllık değildir. Bu türler sonraki büyüme mevsimini atlatabilmek adına fazladan yardıma ihtiyaç duyarlar. Bu durum özellikle bitki bakımına yeni başlayanları korkutabilir. Buna karşın fazla endişelenmenize gerek yok. Bu bitkiyi nasıl çoğaltacağınızı öğrendiğinizde, sevdiklerinize güzel ve masrafsız bir hediye verebilirsiniz.
Bu bitkilerinin çoğaltmanın en iyi yolu, yumruları bölmektir. Yıldız çiçeklerinin yumruları birbirlerine bağlıdır. Bu yumrularda filiz gözenekleri gözünüze çarpacaktır. Filiz gözeleri belirgin olanları temiz bir bıçak yardımıyla kesebilirsiniz. Bu işlemi kış sonunda yapmanız daha iyi olacaktır.
Yıldız çiçeği tohumu ile çoğaltma yapmak da mümkündür. Fakat türüne bağlı olarak tohum vermeyen bitkiler olduğunu da unutmamalısınız. Bunun yanı sıra tohum aldığınız bir çiçek, aynısı da olmayabilir. Bitkinizin melez olma ihtimalini göz önünde bulundurmalısınız.
Yıldız Çiçeği Problemleri
Bahçede yetiştirdiğiniz yıldız çiçeklerini en çok rahatsız edecek olan düşmanlar salyangoz ve sümüklüböceklerdir. Dalları henüz genç iken bu böcekler ciddi oranda zarar verebilirler. Yine kulağakaçan gibi böceklerde çiçek tomurcuklarını ciddi boyutlarda tahrip edebilirler.
Yaprak bitleri konusunda bu çiçekler oldukça şanslıdır. Yaprak bitleri nadiren bu bitkilere musallat olur. Bununla birlikte örümcek akarları gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu sorunlar zaman içinde yapraklarda renk bozukluğuna neden olabilir. Bu tip sorunlar mantar hastalıklarına da davetiye çıkarır niteliktedir.
Bu sorunların ortaya çıkmasında başlıca faktörler fazla su verilmesi ve rüzgar almayan bir alanda yapılan akşam sulamalarıdır. Bu bitkiler için esintili bahçeler daha uygundur. Esintisi olmayan bir bahçede bu bitkileri yetiştiriyorsanız sulamaları sabahları yapmalısınız. Ve sulama düzeninizde son derece dikkatli olmanız gerekir.
Yıldız Çiçeği Soldu Ne Yapmalıyım?
Bu bitkiler bakım sorunlarına bağlı olarak zaman zaman solabilirler. Normal şartlarda fazla su istemeyen bu bitkiler, gereksiz sulama yüzünden solabilirler. Bunun yanı sıra çok uzun süre susuz kalmaları da solmalarına neden olacaktır. Bu gibi durumlarda çiçekleri saplarıyla birlikte kesmelisiniz. Bu sayede bitkiniz yeni çiçekler verecektir.
Bu çiçeklerin düzenli olarak budanmasına gerek yoktur. Ancak çiçek zarar gördüğünde saplarından kesilerek, yıldız çiçeği soğanının yeni filizler vermesi beklenebilir. Bunun yanı sıra çok dallı olmasını istiyorsanız ilk gelen sürgünleri 5 ila 10 santim arasındayken budayabilirsiniz. Budamanın tepeden yapılması gerekir. Eğer güçlü ve kalın sürgünler 15 santimi geçmişse budamayı özenli bir şekilde yapmalısınız.
Yıldız Çiçeği (Dahlia)
