Bahçe Defteri'nde yazar olarak bitki ansiklopedisine katkıda bulun.

Zamioculcas (Zamioculcas zamiifolia)

Zamia bitkisinin ana vatanı Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Kuzeydoğusu ve Kenya arasındaki bölgedir. Bu bitki birçok farklı isimle anılmaktadır. İngilizcede ZZ plants olarak bilinen bu bitkiye Zeze ve Zamioculcas Zamiifolia da denmektedir. Zamia bitkisinin önemli özelliklerinden biri de familyasında başka hiçbir türü yoktur. Bu bitki hem iç hem de dış mekânlarda kolaylıkla yetiştirilebilmektedir. Bu sebeple popüler bir salon bitkisidir. Büyümeleri oldukça kolaydır ve çok fazla ilgi istemezler.

Peki, bu güzel ve kolay bakımlı bitki nasıl yetiştirilir? Zamia bitkisinin bakımına dair tüm ipuçlarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Zamia Bitkisi Hakkında

Zamia bitkisi, en düşük ışık koşullarında bile hayatta kalmaya devam eder. Buna karşın orta ve dolaylı ışığı tercih ederler. Susuzluğa karşı hayli dayanıklı olan bu bitki, etli köklerinde yüksek miktarda su tutabilir. Bu sebeple zamia bitkisini sık sık sulamaya gerek kalmamaktadır.

Zamia bitkisi ilkbahardan sonbahara kadar büyümeye devam eder. Bu dönemde her ay bir kez sıvı gübre kullanmanız yeterli olacaktır. Bitkinin saksı değişimini yaparken ise mevcut saksıdan çok daha büyük bir saksıya yerleştirilmemelidir. Bu durum kök çürümesine neden olabilir. İyi bir hava temizleyici olarak kabul edilen zamia, aynı zamanda toksik bir bitkidir. Bu sebeple çocuklardan ve evcil hayvanlardan uzak tutmak gerekir. Bitkiyle ilgilenmeniz gerektiğinde eldiven giymeniz de tavsiye edilir.

Bakımı

Zamia bitkileri, oldukça yavaş büyüyen, tropikal ve az bakım gerektiren çiçeklerdir. Bu bitkiler, hemen hemen tüm çevresel koşullarda yetişebilirler. Bitkileriyle fazla ilgilenemeyenler için ideal seçim olabilirler.

Işık ve Isı İhtiyacı

Bu bitkiler, parlak ancak dolaylı ışığı severler. Buna karşın düşük ışık seviyesine sahip odalarda da büyüyebilirler. Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey, uzun süre gölgede kaldıklarında büyüme hızlarının önemli ölçüde yavaşlayacağıdır.

İnsanlar için de ideal olan sıcaklık koşulları bu bitki için son derece idealdir. 15 ila 24 derece sıcaklık, zamia bitkisinin gelişimi için son derece idealdir. Kış aylarında hava 8 derecenin altına düştüğü bu bitkileri içeriye almanız gerekir.

Toprak Seçimi

Zamia bitkilerinin toprak seçimi konusunda özel bir talepleri yoktur. İyi drene olan herhangi bir saksı karışımı, bu bitki için yeterli olacaktır. Toprakta drenaj sistemini iyileştirmek adına çok miktarda perlit ve kum barındıran bir karışım hazırlayabilirsiniz. Kaktüs toprakları bu açıdan oldukça idealdir. Bununla birlikte bitkiyi yetiştirmek istediğiniz saksının drenaj delikleri olduğundan emin olmalısınız.

Gübreleme

Zamia bitkisine büyüme mevsimi boyunca besin takviyesi yapabilirsiniz. Nisan ayından ağustos ayına kadar, seyreltilmiş organik sıvı gübre bunun için ideal olacaktır. Ayda bir kez gübreleme yapmanız yeterli olacaktır.

Saksı Değişimi

Zamia bitkisinin saksı değiştirme zamanı geldiğinde, mevcut saksıdan biraz daha büyük bir seçim yapmanız yeterli olacaktır. Saksı değişim işleminin ilkbahar ya da yaz aylarında yapılması tercih edilmelidir. 24 ayda bir yapılan saksı değişimi yeterli olacaktır.

Budama

Zamia bitkinizin her daim taze görünmesini istiyorsanız, düzenli olarak budama yapmanız gerekir. Sararmaya başlayan yaprakları, gövdenin tabana yakın bir yerinden kesebilirsiniz. Bunun yanı sıra diğerlerinden çok daha uzun olan sapları kesmek de iyi bir fikir olacaktır.

Sulama

Zamia bitkisi, köklerinde su depolama yeteneğine sahiptir. Bu sebeple kuraklığa karşı oldukça dayanıklıdırlar. Bitkinin sulanma ihtiyacı yaşadığınız bölgenin iklim şartlarına ve bitkiyi yetiştirdiğiniz koşullara göre farklılık gösterecektir.

Zeze bitkisinin sulanmasında ideal yöntem, toprak kuruluğuna bakmaktır. Saksıda bulunan toprağın tamamen kuruduğunu fark ettiğinizde sulama yapmanız yeterli olacaktır. Bunun için parmağınızı toprağa birkaç santim sokmanız gerekir. Eğer toprak tamamen kuruysa sulama zamanı gelmiştir.

Bu bitkinin sulamasına dikkat etmeniz gerekir. Aşırı sulama yaygın olarak yapılan hatalardan biridir. Aşırı sulama sonucunda kökler çürüyecektir. Özellikle zamia gibi bitkiler, susuzluğa çok dayanıklı olmasına rağmen aşırı sulama sonucunda kısa sürede ölebilir.

Eğer bitkinizde sarı yapraklar ve kahverengi saplar görüyorsanız bu aşırı sulamanın işareti olabilir. Bunun yanı sıra yaprakların dökülmesi de aşırı sulamaya bağlı olabilir. Böylesi bir durumla karşılaşırsanız, bir ay boyunca sulamaya ara vererek, budama yapmalısınız. 

Eğer yaprakların kuru olduğunu fark ederseniz, bu durumda da budama yapmanız ve sulama sıklığını artırmanız gerekir. Bu durum yetersiz sulamanın yaygın göstergelerinden biridir. Nemli ortamı seven bu bitki için yaprakları zaman zaman buğulayabilirsiniz. Bu ideal nem seviyesini korumanıza yardımcı olur.

Çoğaltılması

Zamia bitkisini çoğaltmanın en yaygın yolları, kök ayrımı ve yaprak kesimlerini kullanmaktadır. Bitkiyi kökten çoğaltmak etkili yöntemlerden biridir. Bu yöntemde bitkiyi saksıdan nazikçe çıkarmanız gerekir. Köklere zarar vermemeye dikkat ederek, üzerindeki toprağı temizleyebilirsiniz. Köklerde doğal bölünme noktalarını aramalısınız. Bu noktalardan kökleri, yavaş ve nazik biçimde ayırmanız gerekir. Yeni kökü ayrı bir saksıya yerleştirerek, toprağı sulayın. Bu noktadan sonra bakımınıza aynı şekilde devam edebilirsiniz.

Zamia bitkisini çoğaltmanın en kolay yolu ise, ana bitkiden sağlıklı ve güçlü bir yaprağı kesmektir. Bu yaprağı başka bir toprağa ekerek, kısa zamanda yeni bir bitki elde edebilirsiniz. Bu yöntemde dikkat etmeniz gereken, ana bitkiden sağlıklı bir yaprağı temiz bir bıçak yardımıyla kesmenizdir. Yaprakları bir süre için suda bekletmeniz daha olumlu sonuçlar verecektir. Buna karşın suyu 4-5 günde bir mutlaka değiştirmeye özen göstermelisiniz. Aynı zamanda yaprak doğrudan güneş altında kalmamalı ancak aydınlık bir ortama yerleştirilmelidir. Bir ay içerisinde kök veren yaprağı, saksının içerisine yerleştirebilirsiniz.

Comments
All comments.
Comments