Bir süredir düzenli olarak yazı paylaşamadım. Kendimi müsait hissettiğim ilk anlardan bir tanesinde yani şimdi Zelkova bakımı hakkında bilgileri aktarmaya çalışacağım. Zelkova; Güney Avrupa’dan Doğu Asya’ya kadar uzanan bir coğrafyaya yayılan yaprak döken bir ağaç türüdür. 35 metreye kadar boyu uzayabilen bu ağaç türünün kabuğu pürüzsüzdür ve çoğunlukla ulmus parvifolia ile karıştırılır. Şimdi artık klasikleşmiş bonsai notları formatında bu ağacın ana özellikleri üzerinde duralım. Ben öğrendikçe siz de öğrenin.
[toc]
Bonsai olarak eğitilen zelkova türü ağaçlar, oldukça popülerdir. Son dönemde endüstriyelleşen bonsai piyasasında marketlerden fidanlıklara, internet sitelerinden özel koleksiyonlara kadar her yerde görmek mümkündür. Hem kolay yetiştirilebilmesi hem de dayanıklı olması zelkova bonsai bakımı işlemini popüler hale getirmiştir.
Zelkova Bonsai Bakımı
Yukarıda da bahsettiğim gibi bonsai olarak zelkova bakımı oldukça kolaydır. Dışarıda iklim şartlarını hissedebilecek şekilde yetiştirilmesi durumunda, balkonunuzda zelkova yetiştirmek hiç de zor olmayacaktır. Biraz ilgi ve bilgiyle mutlaka siz de zelkova bakımının üstesinden gelebilirsiniz.
Konumlandırma
Zelkova bildiğiniz gibi Japon Karaağaç ailesinden bir tür. Tipik karaağaçlarda olduğu gibi zelkova da büyüme mevsimi boyunca güneş almayı, çok sever. Ben terasımda genelde yarı gölgede konumlandırmayı tercih ediyorum. Siz de öyle yapabilirsiniz. Kış aylarında da dondan korumanız yeterli olacaktır.
Sulama
Zelkova bonsai bakımında tüm bonsailerde olduğu gibi sulama en önemli nokta. Zelkova sularken kök topunun tam olarak kurumamasına dikkat etmeniz gerekir. Hiçbir zaman fazla sulamamanız çok önemlidir. Böylelikle köklerin çürümesinin önüne geçebilirsiniz.
Gübreleme
Eğer zelkova bonsai hediye olarak size geldiyse ya da bir şekilde kendiniz sahiplendiyseniz, dört haftada bir kere gübreleme yapmanız gerekecektir. Ayrıca her büyüme mevsiminde her hafta sıvı bonsai gübresi ile destekleyebilirsiniz. Zelkova için en uygun gübreler dengeli N-P-K oranına sahip gübrelerdir.
Zelkova Bonsai Şekillendirme
Zelkova şekillendirmesi sırasında, dalların 4-6 yaprağa kadar sürgün vermesini beklemenizde fayda var. Ardından 2 yaprak kalacak şekilde düzenli olarak kesebilirsiniz. Yaprakların düşmesinin ardından kalın dalları budamanız, aşırı uzun sürgünleri de dikkatlice kesmeniz gerekir. Eğer zelkovanız gençse, dallanmayı artırmak için Haziran ayında yapraksızlaştırabilirsiniz.
Saksı Değişimi
Zelkova bonsai yetiştiriyorsanız eğer, her 2-3 senede bir kere saksı değişimi yapmanız gerekir. Saksı değişimi sırasında kökleri dikkatlice budayabilirsiniz. Bonsai saksısı seçimi ile akalı yazımı da mutlaka okuyun.